Linkuri accesibilitate

Chișinăul rămâne fără buget


Dezbaterea bugetului a durat două ședințe-maraton, pe 23 și 24 iulie.
Dezbaterea bugetului a durat două ședințe-maraton, pe 23 și 24 iulie.

După opt luni de așteptare și două zile de dezbateri aprinse, membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC) nu au ajuns la un consens și nu au reușit să aprobe bugetul pentru anul 2024 propus de administrația condusă de primarul Ion Ceban.

Bugetul urma să fie votat, în ambele lecturi, la ședința CMC din 23 iulie, când au fost aprobate taxele locale, și care a continuat și a doua zi. Într-un final, proiectul a fost votat de doar 24 de consilieri (din MAN, PCRM, Partidul Nostru și Renaștere). Consilierii PAS și PSRM s-au abținut.

Pe parcursul dezbaterilor, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și cei socialiști au criticat bugetul elaborat de primărie, care a fost apărat de consilierii din Mișcarea Alternativa Națională a lui Ion Ceban și de viceprimara Olga Ursu.

Bugetul propus de primărie conține venituri proprii în sumă de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă 3,9 miliarde de lei alocate din bugetul de stat. Documentul prevede cheltuieli de aproximativ 8,2 miliarde de lei.

La final de an, specialiștii Primăriei planifică să rămână cu un sold de -644 milioane de lei. Primăria mai vrea să se împrumute intern cu 750 milioane de lei și extern, cu 109 milioane de lei.

MAN: „Nimeni nu a avut de suferit” fără buget

Grigore Bejenaru, consilier MAN.
Grigore Bejenaru, consilier MAN.

În debutul ședinței din 23 iulie, vicepreședintele fracțiunii MAN, Grigore Bejenaru, a îndemnat consilierii să voteze proiectul primăriei, dar a spus că în toată această perioadă „nimeni nu a avut de suferit” din cauza lipsei bugetului. Potrivit lui, administrația MAN „face ceva” în Chișinău care „a devenit un șantier”.

În cele aproape opt luni care s-au scurs de la începutul anului, capitala funcționează în baza unui buget provizoriu, care este o continuare a celui de anul trecut.

Pe parcursul celor două zile de ședințe, consilierii mai mult au jonglat cu acuzații reciproce politice despre „populism” și „incompetență” decât au dezbătut bugetul municipiului. Calificativul a fost dat chiar de președintele ședinței, consilierul MAN, Corneliu Pântea, care a spus că membrii CMC „sunt buni la vorbă, și mai puțin la lucru”.

Pretențiile opoziției

Lidera fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, a declarat că fracțiunea ar fi votat bugetul municipal dacă administrația ar fi ținut cont de propunerile fracțiunii. PAS a înaintat, încă până la începutul dezbaterilor din CMC, opt propuneri, printre care ca din noul buget să fie excluse vânzările de terenuri și accesarea unor credite interne.

Creditele și terenurile au devenit principalele motive de critici a administrației lui Ion Ceban de către PAS. Potrivit proiectului de buget, primăria vrea să vândă terenuri municipale în valoare de peste 2 miliarde de lei. Totodată, pentru a completa bugetul, primăria vrea să se împrumute intern cu 750 milioane de lei.

Zinaida Popa, consiliera PAS.
Zinaida Popa, consiliera PAS.

Anterior, consilierii PAS au spus că, în perioada 2021-2023, administrația lui Ceban a luat „abuziv” credite în valoare de 750 milioane de lei fără a avea acordul CMC, motiv pentru care ar fi tergiversat elaborarea bugetului. Pentru a verifica legalitatea acelor credite, PAS Chișinău s-a adresat în luna mai la Procuratură și în luna iulie – la CNA. În prezent, plângerile se examinează.

Într-o replică, Ceban a spus că „totul este legal”, iar consilierii PAS ar vehicula „tot felul de afirmații care nu corespund realității”. Ceban a acuzat, la rândul său, guvernarea PAS că „a îndatorat statul cu miliarde de lei”.

Singurul consilier din partea Platformei DA, Victor Chironda, a votat împotriva bugetului. El a declarat că nu poate vota proiectul pentru că „chișinăuienii vor simți impactul negativ al acestui buget”, unde ar fi incluși bani pentru „concerte la Barcelona”, dar nu și pentru salariile asistenților personali.

Și socialiștii au criticat bugetul

Încă înaintea ședinței din 23 iulie, consilierul PSRM Alexandr Odințov a transmis că dialogul socialiștilor cu administrația municipală a lui Ion Ceban „s-a deteriorat” din cauza că acesta e „politizat”. Pentru a vota bugetul, socialiștii au rugat primăria să discute cu ei unele propuneri bugetare, cum ar fi majorarea sumei atribuite susținerii pensionarilor.

Dinari Cojocaru, consilier PSRM.
Dinari Cojocaru, consilier PSRM.

La ședință, socialiștii au avut o poziție mai critică. Consilierul Dinari Cojocaru a spus că socialiștii vor vota bugetul doar dacă acesta va fi unul „pentru oameni”, și nu un „buget electoral”, care include sume pentru concerte și reparații cosmetice ale bulevardelor principale din Chișinău.

Cojocaru le-a amintit colegilor din toate partidele că au fost aleși, în primul rând, pentru a aproba bugetul. Potrivit lui, majoritatea problemelor municipalității rezultă din confruntarea cu administrația centrală. Socialistul susține că ședințele CMC s-au transformat în „lupta dintre PAS și MAN”, iar ceilalți consilieri ar fi „folosiți”.

Reprezentanții MAN, consilierii Corneliu Pântea și Marian Bucătaru, au replicat, în luări de cuvânt, că membrii CMC ar trebui să lase „ambițiile politice” și să voteze bugetul propus de administrația Ceban, explicând că acesta nu a fost propus până acum din cauza modificărilor legislative ale puterii, cum ar fi cea privind asistenții sociali.

Un consiliu divizat

CMC este compus din 51 de consilieri. Câte 20 sunt din partea PAS și din partea Mișcării Alternativa Națională - partidul primarului Ion Ceban. Șase sunt socialiști, doi - comuniști și câte un reprezentat au Partidul Nostru, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Renaștere.

Ședința din 23 iulie a evidențiat divizarea care s-a instaurat în CMC în urma alegerilor locale din noiembrie 2023, când partidul lui Ion Ceban și rivalii săi din partidul de guvernământ au obținut un număr egal de consilieri, insuficient pentru a forma o majoritate. Majoritatea simplă, de regulă, este asigurată prin voturile consilierilor MAN și PSRM, din care a făcut parte Ion Ceban, când a câștigat primul mandat.

Printre principalele subiecte aflate în dispută a figurat și bugetul capitalei. În primele șase luni ale anului 2024, atât primarul Ion Ceban, cât și alți reprezentanți ai primăriei au spus, în repetate rânduri, că bugetul ar fi fost elaborat și urmează să fie făcut public „foarte curând”. Proiectul a fost prezentat și propus spre consultări abia în iunie.

În aceeași perioadă, fracțiunea PAS din CMC a acuzat Primăria că ar tărăgăna prezentarea bugetului din cauza volumului mare de credite accesate de primar pe parcursul primului mandat. Consilierii PAS au propus un buget alternativ care a fost criticat de primărie pentru „neprofesionalism”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG