Fost ministru în Cabinetul Gavrilița și unul dintre autorii reformei sistemului de asistență socială „Restart”, Marcel Spatari afirmă în ediția podcastului dedicată problemelor îngrijitorilor personali din Chișinău că „anumiți politicieni” exploatează situația din perspectivă politică, deși originea ei nu e politică.
Marcel Spatari susține că problemele trebuie rezolvate cât mai rapid, deoarece nu se poate „face politică din soarta oamenilor.”
În jur de 2000 de asistenți personali din cei aproximativ 7200 din R. Moldova sunt la Chișinău. Urmare a unor decizii ale autorităților municipale mai mulți asistenți personali-pensionari, au fost disponibilizați. Au fost operate și reduceri ale retribuțiilor pentru altă parte a îngrijitorilor personali.
De ce s-au aplicat „excepțiile” în cazul Chișinăului și Găgăuziei?
Fostul ministru spune în podcast că reforma „Restart” nu are nimic în comun cu problema creată în mun. Chișinău și că situația cu asistenții personali se datorează unor decizii ale Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Acestea, în opinia invitatului, ar fi „mai degrabă politice” și că „Direcțiile de asistență socială din Chișinău sunt victime ale acestor decizii.” Marcel Spatari afirmă că municipalitatea nu și-a motivat foarte bine deciziile.
Întrebat de ce s-a aplicat excepția în cazul Chișinăului și autonomiei găgăuze, administrațiile cărora sunt în opoziție cu guvernarea PAS, în cazul trecerii serviciilor „Asistență personală” în gestiunea Guvernului, ex-ministrul a afirmat că bugetele acestor două entități „sunt stabile, an de an, pe asistența socială”. În același timp, finanțarea asistenței sociale a mun. Bălți și a raioanelor „este puternic subvenționată din bugetul de stat”.
Ce-i de făcut?
Cu referire la soluții, Marcel Spatari spune că e nevoie ca părțile să fie deschise la dialog. Primul pas ar fi ca municipalitatea să revină la situația de la începutul anului, adică să-și anuleze deciziile prin care s-au operat cu disponibilizări și tăierea salariilor îngrijitorilor personali. Dacă acest dialog nu va fi posibil, Spatari sugerează că Guvernul poate modifica mecanismul de finanțare [alocare de fonduri prin transferuri cu destinație specială, adică strict pentru servicii sociale] și să ia decizii pentru responsabilizarea Primăriei Chișinău.
În replică, Primăria Chișinău a menționat că Guvernul creează probleme Capitalei, face politică, după care declară că „rezolvă aceste probleme”. Primăria reafirmă că anume autoritățile centrale au tăiat finanțarea asistenților personali din Chișinău.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Apelează actuala guvernare la expertiza ex-ministrului Marcel Spatari?
- Despre nevoia reformei „Restart”. S-au îndreptățit așteptările la un an de la lansare?
- Nemulțumirile din sistemul de asistență socială și hopurile reformei „Restart”.
- Bugetul asigurărilor sociale de stat se cifrează la 42,7 mlrd. de lei [peste 12% din PIB]. Acoperă, oare, în totalitate nevoile sectorului social din R. Moldova?
- Care ar fi volumul de fonduri ce ar asigura buna funcționare a asistenței sociale?
- Are sau nu are vreo legătură reforma „Restart” cu situația conflictuală dintre Primăria Chișinău și puterea centrală?
- Aspecte ale disputei dintre Primăria Chișinău și Guvern. Cine sau ce a generat, de fapt, situația conflictuală?