Linkuri accesibilitate

Cine plătește asistenții personali din Chișinău? „Primăria și guvernul se judecă, dar suferă cei mai necăjiți oameni”


Zeci de asistenți personali au protest luni, 11 martie, în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.
Zeci de asistenți personali au protest luni, 11 martie, în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanță primăria capitalei, iar primăria – guvernul, privind salarizarea asistenților personali din Chișinău. Între timp, cei care îngrijesc oameni grav bolnavi și au rămas fără surse de venit sunt trimiși să protesteze de la o autoritate la alta.

Disputa dintre autoritățile centrale și cele locale a început în luna ianuarie, când guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Anterior, asistenții personali erau plătiți de autoritățile locale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe.

Municipalitatea a refuzat să le achite salarii, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați cei aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă ce expiră.

„Bani sunt, este un buget provizoriu. Să admitem că nu sunt suficienți bani, dar acest lucru se corectează pe parcursul anului. Reforma Restart nu a intervenit în atribuțiile și competențele municipiului Chișinău. Noi nu am modificat nimic din ceea ce au avut până la reformă”, a spus secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, la o conferință de presă pe 12 martie.

Inspectoratul Social de Stat a făcut controale la Direcția pentru drepturile copilului și Direcția asistență medicală și socială din Chișinău. Inspectorii au constatat că funcționarii nu au ținut cont de situația fiecărui beneficiar, atunci când au modificat contractele îngrijitorilor lor.

„Acest lucru ne vorbește despre un abuz de putere și nerespectarea dreptului beneficiarului consfințit prin legea asistenței sociale”, a spus, la aceeași conferință, directoarea Inspectoratului Social de Stat, Angela Chirilov.

Ar putea primi un ajutor unic în aprilie

Drept urmare, ministerul a dat în judecată autoritățile municipale. La rândul său, primarul Ion Ceban a anunțat că Primăria Chișinău a atacat în instanță guvernul pentru „acțiuni discriminatorii” în raport cu locuitorii capitalei.

„Nu poate fi asistentul personal finanțat de către stat la Briceni, la Bălți, la Cahul, la Anenii Noi, iar la Chișinău – nu”, a spus Ceban luni, la ședința operativă a primăriei.

În aceeași zi, zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat în fața primăriei. Ion Ceban i-a îndemnat să meargă la Guvern, la Parlament și la Președinție.

Săptămâna trecută, ei au primit același îndemn și de la ministrul Alexei Buzu, când au protestat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. „De cine ați fost eliberați? De Direcția asistență medicală și socială? Cui i se subordonează? Primăriei. Iată acolo să protestați”, le-a spus Buzu.

Proteste împotriva unui nou val de concedieri ale asistenților personali din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00

Pe 12 martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a mai anunțat că negociază cu partenerii externi pentru a le putea oferi, în luna aprilie, un suport financiar unic asistenților personali din Chișinău care au fost concediați.

„Acest suport este ca să nu spună că n-au făcut nimic. Asistenții personali au nevoie de salarii, nu de un suport financiar unic. Lunile viitoare ce vor face? Primăria și Guvernul se atacă în judecată, dar suferă cei mai necăjiți oameni”, a spus Europei Libere una dintre membrele grupului de inițiativă a asistenților personali, Lucia Gavriliță.

Serviciul „Asistență personală” a fost creat acum 11 ani. În acest răstimp, mii de oameni care au grijă de persoane cu deficiențe grave, de cele mai multe ori rude apropiate, au devenit asistenți personali, având carnet de muncă, salariu, asigurare socială și medicală.

La sfârșitul anului 2023, în R. Moldova erau circa 7.200 de asistenți personali, dintre care peste 2.000 – în Chișinău. În prezent, salariul unui asistent social este în jur de 5.000 de lei (250 de euro).

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG