Potrivit ordinului semnat pe 3 ianuarie de șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, vor fi concediați toți asistenții personali care sunt la pensie, cei 190 care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației. Restul din totalul celor 2.100 de asistenți personali vor fi plătiți de acum încolo doar pentru jumătate de normă.
Totodată, până pe 31 decembrie 2024, în municipiul Chișinău nu va fi angajat niciun asistent personal.
Această decizie o va afecta și pe Tatiana Bezerdic, diagnosticată din adolescență cu limfostază, boala care a lăsat-o fără un picior. De 8 ani, soțul ei era angajat ca asistentul ei personal și primea, până nu demult, un salariu de circa 5.000 de lei.
„Cei de la Asistența socială l-au anunțat că nu-i vor mai prelungi contractul, așa cum se întâmpla în fiecare an, întrucât este la vârsta de pensionare. Cine mă va îngriji acum?”, se întreabă femeia.
De la 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de consiliile raionale și de primăria municipiului Bălți au fost transferați în subordinea agențiilor teritoriale ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Excepție fac municipiul Chișinău și autonomia găgăuză, care nu au fost incluse în reforma asistenței sociale Restart”.
„Problema cea mai mare este că pentru Chișinău nu s-au alocat banii necesari. Acum au toți de suferit, pentru că intenționat nu se dau bani pentru Chișinău. De ce nu s-a inclus și Chișinăul în reformă?”, a spus Europei Libere șeful Direcției asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.
În replică, Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că municipiul Chișinău și Găgăuzia „pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială”.
- Te-ar putea interesa și: Asistenții personali vor fi plătiți de stat, și nu de autoritățile locale
Chișinăul nu are încă aprobat un buget pentru anul 2024. La sfârșitul lunii decembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a emis o decizie privind „eficientizarea cheltuielilor” pentru asistența personală și activitatea grupelor cu program prelungit din clasele primare.
Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei și este cauzată de diverse decizii ale autorităților centrale pentru care nu sunt alocați bani.
Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor susține că în 2024 transferurile de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău s-a majorat cu 81,5 milioane de lei față de anul trecut.