Linkuri accesibilitate

Asistenții personali vor fi plătiți de stat, și nu de autoritățile locale  


Petru Ursan, un bărbat de 69 de ani, cu grad sever de dizabilitate, din satul Bleșteni, raionul Edineț și Tamara Evstati, concubina acestuia.
Petru Ursan, un bărbat de 69 de ani, cu grad sever de dizabilitate, din satul Bleșteni, raionul Edineț și Tamara Evstati, concubina acestuia.

Începând cu 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” va fi finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de consiliile raionale și de primăria municipiului Bălți vor fi transferați în subordinea agențiilor teritoriale nou-create.  

„Începând din această lună, toți asistenții personali vor fi plătiți de către stat. Excepții fac municipiul Chișinău și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, care nu sunt parte a reformei. Aceste unități administrativ-teritoriale își vor gestiona, în continuare, serviciile sociale create la nivel local în mod autonom și vor asigura finanțarea lor din bugetele autorităților respective”, a comunicat Europei Libere Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Autoritățile spun că reforma sistemului de asistență socială, numită „Restart” și lansată anul trecut, prevede schimbări în modul de administrare a sistemului de asistență socială la nivel național, pentru a asigura un acces uniform al cetățenilor la servicii sociale de calitate.

Mai exact, statul va prelua competențele din domeniul asistenței sociale de la autoritățile publice locale de nivelul al doilea (cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze) și le va exercita prin intermediul a zece agenții teritoriale de asistență socială, aflate în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Până la sfârșitul anului 2023, pachetul minim de servicii sociale, din care făcea parte și asistența personală, era finanțat proporțional din bugetele consiliilor raionale și municipale și din Fondul de susținere a populației. Acest fond era suplinit din taxa de portabilitate (achitată de operatorii de telefonie mobilă), taxa aeroportuară, sponsorizări și alte încasări.

Pentru că în acest fond nu s-au acumulat suficienți bani, anul trecut, Agenția Națională Asistență Socială nu a putut transfera autorităților locale bani pentru finanțarea serviciului social „Asistență personală”, astfel încât peste 2.500 de asistenți personali nu-și primiseră salariile, de circa 3-4 mii de lei, timp de câteva luni.

În prezent, în R. Moldova activează circa 7.200 de asistenți personali, dintre care 5.000 au grijă de adulți cu dizabilități severe și 2.200 – de copii grav bolnavi. Încă 3.000 de persoane se află pe lista de așteptare, nefiind angajate din cauza că nu sunt suficienți bani. Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că și această problemă urmează să fie soluționată datorită reformei „Restart”, care urmează să fie derulată până în 2026.

„Toți sunt primii în rând, dar niciunul nu primește nimic”. Un bărbat cu grad sever de dizabilitate așteaptă de 11 ani un asistent personal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG