Municipalitatea susține că Guvernul i-a delegat atribuții suplimentare, fără acoperire financiară. Prin urmare, Primăria capitalei cere de la Guvern și Ministerul Finanțelor 158 de milioane de lei pentru că a achitat, în 2023, sporuri lunare de 1.300 de lei la salariile bugetarilor.
Primăria mai solicită să fie transferate în bugetul municipal alte 158 de milioane de lei pentru aceleași sporuri salariale care urmează să fie plătite în acest an și 210,8 milioane de lei pentru menținerea serviciului „Asistență personală”. Motivând că nu sunt bani, pe 3 ianuarie, Direcția asistență medicală și socială a capitalei a dat un ordin ca 190 de asistenți personali care sunt la pensie să fie concediați, iar ceilalți să primească salarii mai mici cu 50%.
- Te-ar putea interesa și: Sute de asistenți personali din Chișinău vor fi concediați sau vor primi doar jumătate de salariu
Chișinăul nu are încă un buget aprobat pentru acest an. Primarul Ion Ceban acuză Guvernul că nu au alocat destui bani municipalității. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor spune că transferurile de la bugetul de stat către cel al capitalei s-au majorat în 2024 cu 81,5 milioane de lei față de anul trecut.
În același timp, primăria Chișinăului a lansat o petiție ca cel puțin jumătate din taxele și impozitele colectate în Chișinău să ajungă în bugetul capitalei. În transportul public au apărut de dimineață postere și sunt difuzate mesaje audio, prin care locuitorii capitalei sunt îndemnați să semneze această petiție.
„Locuitorii Chișinăului contribuie anual 23 de miliarde de lei la bugetul de stat. Din această sumă îi sunt transferate înapoi doar 2,8 miliarde, adică doar 13% Cerem măcar 50% din veniturile generate pe teritoriul municipiului Chișinău, adică peste 11,5 miliarde de lei”, scrie pe afișe.
În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că inițiativa Primăriei Chișinău sugerează că anumite raioane și localități ar trebui lăsate fără finanțare.
„Este o formulă absolut greșită, care nu conduce nicăieri și Guvernul va apăra, inclusiv, în instanța de judecată, dacă asta dorește o persoană cu ambiții politice, interesele tuturor cetățenilor acestei țări care contribuie în mod diligent la buget și au tot dreptul să beneficieze de drumuri renovate în toată țara, și nu doar într-o localitate”, a comentat Vodă.
El a mai spus că taxele și impozitele achitate de cetățeni nu aparțin Guvernului, iar afacerile care sunt concentrate în Chișinău nu-i aparțin primăriei sau lui Ion Ceban.