Candidaturile lor au fost aprobate de Comisia Electorală Centrală pe 21 septembrie, iar a doua zi Ion Chicu s-a lansat în campania electorală. La evenimentul organizat lângă Curtea Constituțională, ex-premierul a promis, printre altele, să „restabilească funcționalitatea instituțiilor statului” și să mărească pensiile și alocațiile sociale.
Chicu se declară pro-european, dar va boicota referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din aceeași zi cu prezidențialele. Anterior, el a spus Europei Libere că referendumul ar fi „în detrimentul” integrării europene a Moldovei și ar „planta niște bombe” pentru statalitatea țării. Cu toate acestea, Chicu a propus organizarea unui referendum similar la finalul negocierilor de aderare la UE.
La rândul său, Irina Vlah nu a organizat încă un eveniment de lansare, dar a transmis că tema principală a campaniei sale va fi „pacea și prosperitatea”.
La această oră, șase pretendenți la fotoliul de președinte au fost deja înregistrați, iar dosarele altor șase sunt în proces de examinare. Dacă toți aceștia vor fi înregistrați, 12 persoane vor apărea pe buletinul de vot.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | A început campania electorală: ce au și ce nu (mai) au voie candidații
Până acum, în campanie s-au mai lansat actuala președintă Maia Sandu (susținută de PAS), Alexandr Stoianoglo (susținut de Partidul Socialiștilor), Renato Usatîi (din partea Partidului Nostru) și Vasile Tarlev (din partea Partidului Viitorul Moldovei).
Sandu a spus că vrea, într-un nou mandat, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor moldoveni, inspirându-se din standardele europene. Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”. Fostul primar al Bălțiului, Usatîi, a promis „o mare schimbare” pentru ca „fiecare cetățean să aibă o viață demnă”, iar Tarlev susține că vrea să facă „industrializare, care va transforma Moldova într-o țară a inovației și a progresului economic”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te