Ion Chicu: „Slavă Domnului că nu s-a reușit reforma spitalelor raionale, ca acum să nu avem nicio capacitate”. Partea I (VIDEO)

La spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”

Interviu cu șeful executivului despre efectele pandemiei.

„R. Moldova este un stat cu capacități financiare limitate”, așa că guvernul nu va putea „da bani” sectoarelor din economie cele mai afectate de pandemia de coronavirus, care a făcut necesară o înghețare a activității normale, a declarat Europei Libere premierul Ion Chicu. Ce noi măsuri dure se pregătesc în aceste momente, ce trebuie să știe cetățenii? Anunțurile momentului făcute de șeful guvernului în timp ce Republica Moldova intră în scenariul 4, în interviul acordat în exclusivitate postului nostru de radio.

Ion Chicu: „Nu vom lua de la gura pensionarilor și copiilor ca să dăm bani proprietarilor de restaurante” Partea a II-a

Europa Liberă: Mulțumim mult, dle premier, că ați găsit timp să veniți să avem această discuție acum, în plină criză a pandemiei COVID-19. Până la urmă, ați tras o concluzie: cât de bolnav e sistemul de sănătate din Republica Moldova?

Ion Chicu: „Dna Valentina, în primul rând, vă mulțumesc pentru invitație. Eu sunt un alintat al Dvs., am mai multe invitații și mă grăbesc de fiecare dată la Europa Liberă. Concluziile, bineînțeles, se fac, lecțiile se învață, de regulă, la sfârșitul procesului, atunci când ai toate datele, când vezi cu ce ai ieșit, cum ai ieșit, cât de sănătos, întreg, șifonat ș.a.m.d. dintr-un proces sau altul. Concluziile o să le facem mai târziu, dar de pe acum este evident faptul că noi ca stat, ca societate plătim pentru atitudinea pe care am avut-o în ultimii 20, poate 25 de ani, atitudine față de două sectoare prioritare pentru orice societate - sănătatea și educația. Și credeți-mă că problemele sunt similare atât pentru sănătate, pur și simplu sunt mai evidențiate acum, fiindcă am nimerit în situația respectivă, dar exact așa este și pentru educație.

Dacă o să urmăriți ce se întâmplă ultimele luni, mai ales de când este criza asta și la nivel de comunicare, și comportament al politicienilor, al guvernului etc., o să vedeți că și la capitolul educație avem o situație poate încă și mai dezastruoasă decât în sănătate. Dacă vrem să continuăm ca societate, ca stat care să existe pentru cetățeni, trebuie să avem o atitudine foarte, foarte serioasă față de aceste domenii.”

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Chicu: Plătim pentru atitudinea pe care am avut-o ultimii 20-25 de ani pentru sănătate și educație


Europa Liberă: Atitudinea s-ar exprima prin cât din Produsul Intern Brut se acordă acestor două domenii importante?

Ion Chicu: „Bineînțeles, componenta materială este una din cele mai importante, fiindcă este vorba într-adevăr de investiții în cadrele din medicină și din educație, dar și în infrastructură, dar nu doar partea materială. Este vorba de o atitudine a societății înseși față de oamenii care lucrează în medicină sau educație, or până acum, trebuie să recunoaștem, atât din partea statului, cât și din partea noastră, a cetățenilor, nu știu cum credeam că specialiștii din aceste două domenii sunt ceva care se poate de înlocuit cu internetul, mă tratez citind pe internet sau învăț din ziarele gălbioare. În termeni materiali, noi când am aprobat planul de acțiuni al guvernului în luna decembrie am stabilit, de exemplu, pentru educație în 3 ani creșterea cheltuielilor de la 12 miliarde la 19 miliarde și ceva similar pentru sănătate. Acum îmi dau seama că și această majorare cu aproape 60% este foarte modestă.

Dacă vrem să continuăm ca o țară care are grijă de cetățeni, noi trebuie să prioritizăm altfel lucrurile și aceste două domenii care în linii mari înseamnă grija de capitalul uman, de oameni trebuie să fie prioritare, restul o să mai reușim.”

Europa Liberă: De atunci de când ați venit în fruntea executivului se discuta că ar fi trebuit Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei să fie divizat, pentru că totuși este o entitate cu sarcini foarte încărcate. Cum credeți, trebuia să se facă acest pas?

Este clar că va trebui de operat și o restructurare a administrației publice centrale, dar, cred eu, și locale...


Ion Chicu: „Este clar că după această criză și o reformă, o restructurare a administrației publice centrale, dar, cred eu, și locale va trebui de operat, inclusiv poate și divizarea, crearea unor noi ministere. Dar referitor la întrebarea Dvs., doar imaginați-vă dacă în decembrie noi începeam reorganizarea ministerului acesta (cei care au făcut reorganizări de ministere știu că durează un an nefuncționalitatea), eu cu groază îmi imaginez ce se întâmpla dacă începeam noi prin decembrie reorganizarea acestui minister și acum nu am fi avut nici minister, nici specialiști la locul de muncă ș.a.m.d. Eu nu neg faptul că după această criză vor trebui efectuate reorganizări și la nivel de autoritate publică centrală și locală, dar acum s-a făcut foarte bine că nu ne-am avântat în reorganizări în decembrie, că ne prindea acum criza cu totul într-o situație de paralizie sau, să zicem, nefuncțională.”

Europa Liberă: Informația de ultimă oră arată că s-a trecut pragul de 1.000 de infecții deja confirmate, ceea ce președintele Igor Dodon numește faza a patra sau vârful acestei pandemii de COVID-19. Pe ce se bazează aceste cifre? De unde cunoașteți care este cifra care indică apogeul acestei infecții?

Ion Chicu: „Eu risc să afirm că dl președinte Dodon n-a spus că este apogeul sau este vârful, dlui a remarcat exact ce a spus Organizația Mondială a Sănătății încă în februarie, că ei pentru Republica Moldova văd 4 scenarii de răspândire, de extindere a acestui virus și scenariile în linii mari erau pentru numărul de infectați. Primul era până la 100, al doilea - până la 200, al treilea - de la 400 până la 1.000 și al patrulea - de la 1.000 în sus. Deci, aceasta s-a remarcat, în niciun caz 1.000 nu înseamnă apogeul sau vârful.

Strategia și obiectivul principal era ca să facem cât mai lentă creșterea acestui număr...


Pe de altă parte, cu o săptămână în urmă eu am menționat că către 10 aprilie noi ne așteptăm la 2.000 de infectați confirmați. Astăzi suntem în 8 aprilie, suntem la 1.000, ceea ce înseamnă că noi la 10 aprilie n-o să avem 2.000 și eu cred că infirmarea acestei prognoze reprezintă și efectul măsurilor întreprinse, și faptul că foarte mulți cetățeni conștientizează acest pericol și, în măsura posibilităților, respectă aceste cerințe. Am fost nevoiți, din păcate, să aplicăm și unele sancțiuni, să venim și cu instrumentele pe care le are statul ca să contribuim la sporirea acestei conștientizări, dar în linii mari nicio țară nu are posibilitatea să mențină la zero numărul infectaților. Strategia și obiectivul principal era ca să facem cât mai lentă creșterea acestui număr, ca să nu avem un salt brusc de infectați, să nu blocăm din start sistemul medical și să încercăm ca acei care au nevoie de acest suport, dacă ei vin într-un mod mai lent, nu într-un mod rapid, sistemul medical să le poată acorda suport. Cred că la această etapă noi suntem anume în acel trend pe care ni l-am dorit, fără ca să avem un salt brusc de infectați.”

### Vezi și... ### Câte laboratoare fac teste de coronavirus în R. Moldova?


Europa Liberă: Dar scenariul 4 ce mai înseamnă?

Ion Chicu: „Scenariul 4 în linii mari înseamnă un număr mare, de la 1.000 în sus. Dacă ați observat, scenariile sunt diferite, ele au fost și declarate. Pot fi și 32.000 de infectați confirmați până la sfârșitul lunii mai sau până la 1 iunie.”

Europa Liberă: Acestea sunt estimări făcute de Organizația Mondială a Sănătății?

Ion Chicu: „Da, estimări făcute de OMS. Din aceste 32.000 e stabilit și procentul celor care vor fi gravi, procentul celor care vor avea nevoie de suportul acesta cu respirație asistată, în jur de 700 de persoane sau chiar mai multe erau acolo indicate. Din păcate, este o prognoză și la numărul de decese. Eu cred că 32.000, prognoza respectivă poate fi evitată dacă noi o să continuăm să fim foarte, foarte disciplinați din punctul de vedere al respectării acestor cerințe. Dacă menținem acest trend pe care îl avem acum, eu cred că noi o să ieșim din situație.”

### Vezi și... ### Cum sunt protejați medicii de coronavirus?


Europa Liberă: Dvs. vorbiți despre disciplină. Eu am venit acum dimineață și am văzut foarte multă lume pe artera principală a municipiului Chișinău.

Ion Chicu: „Comisia pentru Situații Excepționale a introdus unele reguli că sunt interzise adunări în grupuri mai mari de 3 persoane, persoanele cu vârsta mai mare de 63 de ani nu trebuie să iasă din locuințe decât dacă au nevoie să meargă la magazin după alimente sau la farmacie. Este clar că noi înțelegem că nu toți respectă, de aceea și suntem nevoiți să aplicăm acele mecanisme de sancționare care nu tot timpul, din păcate, își au efectul. Și aici trebuie să remarcăm că disciplina și modul în care noi, toți cetățenii Republicii Moldova, tratăm regulile impuse de stat lasă de dorit și aici o să trebuiască să lucrăm, pentru că o țară fără disciplină tot nu are de unde să se dezvolte. Și îmi place cum toți aduc exemplul Germaniei care, chiar dacă au deja zeci de mii de infectați, ei reușesc să mențină controlul.”

Europa Liberă: Cel mai mic număr de decese...

Ion Chicu: „Toți aduc exemplul Germaniei, însă nu toți remarcă sistemul din Germania, ce înseamnă ordine, ce înseamnă disciplină, ce înseamnă să-i explici zece minute polițistului sau să-l întrebi: da’ de ce îmi spui să merg acasă?, da’ ian arată-mi unde-i scris. În Germania așa lucru nu este; în Germania nu este, de exemplu, dacă vede în curtea blocului că stau șapte inși și fac frigărui nu-i fotografiază și pune pe Facebook și zice că uite, guvernul nu lucrează. În Germania știți ce face? Cheamă poliția imediat. Noi nu avem trei milioane de polițiști ca să stea lângă fiecare personal, să zicem, atribuit fiecăruia dintre noi, de aceea noi contăm foarte mult pe responsabilitatea cetățenilor și vreau să mulțumesc foarte mult celor care înțeleg și ne acordă suport, dar sunt și din alții, bineînțeles.”

### Vezi și... ### Câtă încredere au oamenii în poliția comunitară în această perioadă de restricții și carantină?


Europa Liberă: Dle premier, duminică a fost anunțat că numărul medicilor infectați a depășit 27 la sută din totalul de cazuri confirmate. Dvs. ați anunțat că în raioanele Ștefan Vodă și Soroca, acolo unde ponderea medicilor infectați constituie 55 la sută din cazurile înregistrate, s-a decis ca să fie testat întreg personalul medical.

Ion Chicu: „Din numărul total la situația de duminică seara de personal medical infectat, aici sunt medici, asistente medicale, felceri, chiar șoferi de ambulanță. Din numărul total înregistrat în țară, 55% sunt din Ștefan Vodă și Soroca și din numărul total care erau – 260 de personal medical, 55%, adică în jur de 140, dacă nu greșesc, erau din aceste două raioane, ceea ce denotă un caz special în aceste două raioane, nu este pentru toată republica.

Infecția în spitalul din Ștefan Vodă a fost adusă de o persoană care a contactat cu o rudă venită de peste hotare...


Dacă o să vă uitați în toate raioanele, în restul raioanelor, repartizarea distribuției este cu totul alta. Mai departe, nu toate localitățile sau nu pentru fiecare cadru medical avem infectarea datorată anume faptului că s-a aflat la serviciu. Au fost mai multe cazuri cum s-au infectat. Iată o să se finalizeze ancheta epidemiologică în cazul de la Ștefan Vodă și atunci o să fie foarte clar de unde a venit. Ștefan Vodă, în general, nu a avut în spitalul respectiv nicio persoană internată cu coronavirus, chemau ambulanța și veneau la Chișinău la etapa respectivă. Acum spitalul, în general, e închis. Infecția în spitalul din Ștefan Vodă a fost adusă de o persoană care a contactat cu o rudă venită de peste hotare care, apropo, nu i-a spus că a fost și mai departe, când a venit doamna respectivă la spital, la serviciu, cu toții servim ceai, una-alta împreună cu colectivul – iată s-a întâmplat acest lucru. Deci, până la acea etapă în Ștefan Vodă nu era niciun pacient, pentru că atunci pe toți îi aduceau la „Toma Ciorbă” de la Chișinău.

Noi abia săptămâna trecută am început să internăm la Bălți, la Cahul și în spitalele regionale, dar nu vreau să neg faptul că medicii sunt cei mai expuși, împreună cu polițiștii de frontieră, că și acolo avem foarte mulți confirmați, sunt în prima linie și ei interacționează cu bolnavii. Un nivel mai mare de echipare, bineînțeles, înseamnă și un nivel mai mare de securitate, dar la Spitalul Clinic Republican, de exemplu, s-a infectat dna doctor fiind echipată cu toate cele necesare. Riscul nu-l evită nimeni și eu nu vreau să aduc exemple din alte țări, fiindcă peste tot deja este valabil. Haideți să vedem ce se face, de exemplu, la Suceava, sau în Italia, sau în alte țări – sunt foarte expuși medicii și asta trebuie să o înțelegem cu toții.”

### Vezi și... ### Cum poate fi respectată starea de urgență când este infectat și alesul local


Europa Liberă: Dar președintele, l-am ascultat ieri pe Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate și dlui a spus că Republica Moldova este chiar mai bine pregătită decât alte state mai dezvoltate pentru a face față perioadei de vârf a acestei pandemii. Nu este o aserțiuni prea optimistă din partea președintelui?

Ion Chicu: „Dl președinte a avut în vedere exact ce am spus eu acum, pentru că prognoza 2.000 către 10 aprilie nu se adeverește, suntem cu mult mai puțini decât aceste 2.000 – asta a avut în vedere. În ceea ce privește mai bine sau mai rău pregătiți, vreau să vă spun un lucru foarte clar, cu excepția Germaniei, care e gata tot timpul pentru orice situație, poate câteva țări nordice, restul toate 180 de state ale lumii sau 200 care suntem afectați sunt la același nivel de pregătire de acest tip de epidemie, indiferent de nivelul de dezvoltare a sistemului medical.

Uitați-vă, vă rog, ce se face la țări care sunt actorii principali geopolitici în lume, nu aduc statistici și nu aduc exemple, dar uitați-vă ce se întâmplă peste tot, uitați-vă ultimele trei zile în care țări au cel mai mare număr de infectați, cel mai mare număr de decedați și sunt țări care fac parte nu din G20, dar chiar din G7. Haideți să ne uităm la aceste lucruri foarte realist, nicio țară din lume, inclusiv Republica Moldova n-a fost mai bine sau mai prost pregătită pentru asemenea scenariu. Deci nu sunt țările pregătite pentru asemenea lucruri, cu excepția, încă o dată, poate a unor țări asiatice care s-au confruntat în ultimii 15 ani cred că cu vreo zece valuri de acestea epidemice. Vă amintiți și gripa aviară, și gripa atipică, și mai erau multe, că nu le mai țin minte abrevierile. Deci, la noi nu este gata nici țara, nici sistemul medical și nici societatea, din păcate.”

Europa Liberă: Am vrut să vă aduc la gândul că, dacă eventual ar mai putea să crească numărul de îmbolnăviri în rândul personalului medical, atunci ar putea să apară mult mai multe probleme, pentru că și așa problema personalului medical e una critică.

Ion Chicu: „Într-adevăr, vor fi probleme în cazul când se va extinde numărul, dar numărul se va extinde, din păcate. Și aceasta este o realitate pe care o vedem peste tot, altceva e că o să implementăm și noi modelul de tratament, de internare aplicat în toată Europa. În cazul când persoana manifestă forme ușoare ale acestui virus – nu este internată în spital, este la autoizolare acasă, clar că sub monitorizarea strictă a medicilor, dar stă acasă și are grijă, pentru că, vă spun, 80% din acei care-i avem acum, în jur de 900 care rămân internați în spitale, deci, 80% din ei sunt forme ușoare care primesc câte o pastilă pe zi maximum și stau două sau trei săptămâni în acel salon într-un regim de autoizolare, ceea ce e același regim ca și… Remarc încă o dată, nicăieri în Europa nu este abordarea pe care o facem noi, că imediat cum e testat pozitiv – imediat e internat, de aceea noi o să mergem pe acest model, de aceea cu o săptămână în urmă am decis crearea centrului acesta de triere la Moldexpo care este gata și îl lansăm mâine deja, pentru că au făcut și testele...”

Europa Liberă: Deci, de mâine va fi funcțional?

Vom diminua această presiune, adică vom implementa modelul care este în Europa: formele ușoare nu stau în spital...


Ion Chicu: „De mâine va fi funcțional și va funcționa mecanismul în felul următor: ambulanțele vor veni acolo, vor fi cazate persoanele, dimineața sau pe parcursul zilei când vin li se preia testul, după ce vin rezultatele testului – se ia decizia, dacă este formă ușoară și îndeplinește alte criterii, are unde sta la autoizolare acasă, dacă stă într-un apartament, de exemplu, cu o cameră sau două – nu cred că poate sta la autoizolare, acesta este un criteriu, nu are alte boli care ar fi periculoase. Dacă e o formă ușoară și în linii mari e sănătos și are unde se autoizola, el nu va fi internat în spital, același lucru va fi efectuat și pentru persoanele care se află acum în spitale. Noi o să diminuăm această presiune, adică vom implementa modelul care este, să zicem, în Europa: formele ușoare nu stau în spital.”

Europa Liberă: Din observațiile Dvs., totuși numărul mic care se face de teste - asta poate să vorbească despre o altă situație în Republica Moldova și faptul că rămânem doar la două laboratoare, cel de la Chișinău și cel de la Bălți, ridică semne de întrebare?

Ion Chicu: „Înțeleg ce spuneți, vreau încă o dată să reconfirm ceea ce este și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății: facem teste numai la persoanele suspecte și acesta, apropo, tot este modelul inclusiv al Austriei. Facem teste pentru toți acei care au aceste simptome, nu doar laboratoarele de la Chișinău, Bălți și, iată, la Cahul, în Republica Moldova funcționează și laboratoare private, două laboratoare care deja de două săptămâni au trecut la metoda standard de testare, acea recomandată de OMS. Nu cu preluarea sângelui, acelea rapide care în 20 de minute și care-s foarte necalitative, dar deja prin altă metodă pe care o folosim și noi și care o recomandă OMS. Deci, sunt laboratoare private care, apropo, acum au o capacitate mai mare decât ceea ce avem noi la ANSP.”

Your browser doesn’t support HTML5

5 lucruri despre testele de coronavirus


Europa Liberă: Și se acoperă toate necesitățile?

Ion Chicu: „O să vă spun un pic despre necesități. Toți care vin la stat, la ANSP, sunt testați dacă manifestă aceste simptome. La laboratoarele private se duc toți cei care doresc. Vreau să vă dau o statistică, la situația de sâmbătă seara au efectuat în aceste două săptămâni 765 de testări din care 12 pozitive, doar 12 din 765, ceea ce înseamnă că persoane absolut sănătoase au vrut să meargă să se asigure că nu este și în linii mari este o irosire de teste și de capacități ale laboratoarelor. Și încă un moment foarte important: teste avem suficiente, Slavă Domnului, altceva este că trebuie să ai și capacitățile laboratorului să desfășoare aceste teste, că testele acestea nu-s din cele care nu vreau să le numesc încă o dată, l-ai aplicat și îți arată două linii, deci, preluat, trebuie să mergi la laborator, acolo trebuie să ai capacitățile, inclusiv de personal.

Zilele următoare va fi activat un nou laborator la Centrul Republican de Diagnosticare...


Și aici noi avem locuri înguste și Slavă Domnului că nu s-a reușit acea reformă de închidere a spitalelor raionale și care mai sunt acolo ca în general noi acum să nu avem nicio capacitate. Acum noi, pur și simplu, rapid restabilim capacitățile date și încercăm să le punem în funcțiune.”

Europa Liberă: Dar când spuneți că sunt suficiente teste, la cât vă referiți?

Ion Chicu: „Acum sunt în jur de 15 mii în țară și mă refer nu și la privați, doar la dispoziția ANSP. ANSP efectuează 200-300 pe zi, în funcție de adresări și de necesități. Deci, noi avem aceste teste, într-adevăr se vor testa medicii ca să ne asigurăm că nu sunt infectați. Alaltăieri am transferat suma necesară din contul bugetului pentru acele 80 de mii de teste la prima perioadă care trebuie să vină din China. În ceea ce privește disponibilitatea testelor nu este o problemă, noi alt loc îngust avem, remarc, lipsa capacităților laboratoarelor. Zilele următoare va fi un nou laborator activat la Centrul Republican de Diagnosticare, ei au procurat rapid și capacitățile respective vor crește, dar nu vom schimba abordarea în general: testăm doar persoanele care manifestă simptome, asta este recomandarea OMS.”

Europa Liberă: Să vărsăm lumină și asupra felului cum se înțelege solicitarea guvernului pentru a obține ajutor din exterior și de ce se vorbește mai mult de China?

Ion Chicu: „Noi nu am solicitat, în cazul de față, suport Chinei, noi am plătit, am încheiat contract cu producătorul de acolo la direct și le procurăm. Alt tip de suport care, apropo, China probabil la etapa respectivă, împreună cu Federația Rusă, cu Statele Unite ale Americii ne-au acordat cel mai mare suport, dacă vorbim de categoria umanitară.”

### Vezi și... ### Peter Michalko: Volumul de ajutoare oferite de UE va depinde de necesitățile țării


Europa Liberă: Ajutor umanitar?

Ion Chicu: „Ajutor umanitar. Săptămâna viitoare vom trimite un avion să aducă aceste teste, deci, trimitem noi un avion.”

Europa Liberă: Din China?

Ion Chicu: „Din China. Aceste 80 de mii de teste pregătite, acolo vor fi și trei tone de alte echipamente care tot este suport din partea Chinei și alte procurări pe care le facem. Important e să remarc, pentru că mult se discută, inclusiv avem un mare susținător, am înțeles, în Parlamentul European care ne dă indicații ce trebuie să facem. În ceea ce privește suportul Uniunii Europene, cunoașteți că Uniunea Europeană a ieșit cu o inițiativă foarte generoasă, fapt pentru care încă o dată le mulțumim, de a acorda suport…”

Europa Liberă: Pentru statele membre ale Parteneriatului Estic.

Ion Chicu: „…pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Despre acest lucru eu am aflat încă duminica cealaltă, când m-a telefonat dl ambasador Peter Michalko, mi-a spus că o să primiți această scrisoare de la comisarul pentru extindere și de atunci tot discut, chiar și ieri m-am întâlnit cu dl ambasador, dlui reprezintă Comisia Europeană, adică Guvernul Uniunii Europene…”

Europa Liberă: Așa e.

Ion Chicu: „Parlamentari, de aceștia care nu prea au ce face, eu înțeleg, și noi cu trei săptămâni în urmă pe linia OMS am remis toate necesitățile pentru Republica Moldova, în materie de echipamente, teste, pentru că, dacă ați remarcat din scrisoarea publicată, primul, cel mai mare component era scris: Uniunea Europeană va finanța pentru aceste țări procurări de echipamente și teste medicale prin intermediul OMS. Deci, noi am dat cu trei săptămâni în urmă această listă. În rest, știți cum, politicienii, indiferent că sunt locali ori îs prin parlamente europene…”

Europa Liberă: Dar ați făcut calcule, cam asistența asta pe care ar solicita-o Republica Moldova la cât s-ar evalua?

Ion Chicu: „Vă referiți la Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Da.

Ion Chicu: „Nu pot să spun că am făcut aceste calcule, am dat lista, pentru că nici la cel puțin ziua de ieri, când m-am întâlnit cu dl ambasador, nu era împărțită această sumă de 140 de milioane pentru toate țările, nu era clar cât îi revine unui sau altui stat din Parteneriatul Estic.”

Europa Liberă: Eu înțelesesem că în funcție de solicitarea statului.

Ion Chicu: „Nu este adevărat, statele bineînțeles că vor…”

Europa Liberă: Dar nici nu se împarte egal?

Ion Chicu: „Nu se împarte, pentru că trei milioane de cetățeni în Republica Moldova și 42 sau câți sunt Ucraina, clar că-s lucruri diferite. De aceea eu sunt sigur că împărțitul va fi foarte echitabil de către Comisia Europeană, deci, după necesitățile noastre ne așteptăm că o parte din aceste solicitări vor fi într-adevăr satisfăcute.”

Europa Liberă: Lista acestor necesități este publicată?

Ion Chicu: „Nu este publicată, lista a fost oferită OMS, OMS-ul respectiv o are, așteaptă finanțarea de la Uniunea Europeană ca să procure pentru noi. Încă o dată remarcați ce e scris în primul sau al doilea alineat al acestei scrisori: Uniunea Europeană va finanța prin OMS.”

Europa Liberă: Asta am înțeles și de la dl Michalko. Dar OMS face evaluarea pe care o prezentați Dvs. ca să corespundă realității din Republica Moldova?

Ion Chicu: „Sigur, noi și lista am făcut-o împreună cu OMS. Credeți că noi în ianuarie sau în februarie, ca și orice alt stat al lumii, știam ce necesități avem în cazul unui virus despre care nimeni nu are idee?”