Linkuri accesibilitate

Cum poate fi respectată starea de urgență când este infectat și alesul local


„Avem câțiva primari şi președinți de raioane (infectați). Toți sunt internați și se simt bine”, a spus premierul Ion Chicu luni, într-una din conferințele de presă despre evoluția epidemiei de coronavirus în R. Moldova.

Dar ce se întâmplă în asemenea situații cu oficialitățile locale - pot lucra în continuare, din izolare, iar dacă nu, cine le ține locul?

Cum poate fi respectată starea de urgență când este infectat și alesul local
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct


Informația că primarul din Chișcăreni, raionul Sângerei, și familia acestuia s-au contaminat de coronavirus a circulat cu repeziciune în mediul aleșilor locali, mai ales că venea după confirmarea că doi președinți de raionale, de la Cahul și Ștefan Vodă, fuseseră diagnosticați de aceeași infecție de Covid 19. Este un lucru inevitabil, să fii în prima linie, practic cu mâinile goale, supunându-te riscului maxim să iei temuta infecție, spun colegi de-ai lui, primari.

Alesul local de la Chișcăreni s-ar fi putut contamina fie de la locuitori din sat reveniți de peste hotare, dar care sunt asimptomatici, fie dintr-o altă comună, spune viceprimara Elena Cărăuș, care este și medic de familie și îl înlocuiește pe primar pe durata spitalizării. S-ar putea însă ca acest lucru să nu se afle niciodată, explică ea.

Atribuțiile de serviciu le îndeplinim prin telefon

Chiar dacă a preluat mai multe responsabilități administrative, Elena Cărăuș se află cea mai mare parte a orelor de muncă la centrul de sănătate. Ea zice că la moment în comunitate nu a fost confirmat niciun caz de contaminare, iar cele peste 40 de persoane revenite din străinătate sunt monitorizate zilnic pe durata autoizolării de două săptămâni. „Atribuțiile de serviciu le îndeplinim prin telefon. Facem tot ce trebuie să facem ca să ne protejăm, în primul rând, pe noi și ca să preîntâmpinăm apariția a cât mai multe cazuri. Inițial au fost niște persoane care nu se supuneau carantinei să nu iasă din ogradă. Noi anunțam polițiștii. Poate primarul dacă s-a aflat prin preajma lor... A fost la câteva persoane care la moment sunt sănătoase și nici nu au avut semne. Ca să aflăm care este purtător sau pacient asimtomatic ne poate arăta numai testarea. La noi, în Moldova, se testează numai persoanele care fac semne de boală”.

În orașul Ștefan Vodă, în sud-estul țării, primarul Vladislav Cociu constată cu tristețe că a rămas printre puținii aleși sau funcționari locali în prima linie a luptei cu coronavirus. Circa 40 de persoane au fost testate pozitiv în întreg raionul, în oraș – 11 cazuri, plus alte aproape 100 de suspecți. Președintele raionului este oficial contaminat; adjuncții săi, comisarul de poliție, responsabili din sănătate sunt în carantină la domiciliu, afirmă edilul.

Vladislav Cociu a insistat să instituie carantina totală în Ștefan Vodă încă de pe 11 martie, după ce s-a aflat de focarul numit excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina. Peste 20 de persoane din zonă au luat infecția fie din această excursie, fie de la rude care au călătorit în Ucraina. Nu a fost lăsat însă de administrația centrală, Chișinăul stabilind că doar Comisia Națională pentru Situații Excepționale are asemenea prerogative. Până la urmă, spune primarul de la Ștefan Vodă, au fost instituite posturi mobile la intrarea în oraș, așa cum ceruse el inițial, iar el stă de gardă și le explică trecătorilor că se expun riscului nerenunțând la mobilitate. Recunoaște că își face griji pentru el și familia lui, precum și pentru colegii din primărie.

„Am fost nepregătiți total. Am crezut că nu va ajunge la noi. Nu avem pregătite acele utilități de protecție începând de la mască și terminând cu dezinfectanți ș.a. Și prin prima line în permanență au fost cei din primărie, alături de medici, dat fiind faptul că trebuia să-i informăm și să-i notificăm să stea în autoizolare, să nu intre în contact. Toți lucrătorii din primărie au fost direct supuși riscului și acest lucru l-am menționat din prima. Am avut discuții și la nivel raional, fiindcă tot ni se dădeau indicații Duceți-vă. Parcă ne-am simțit unul la unul cu problema. Vă spun așa cum este. Odată ce s-a mărit fluxul de intrări de peste hotare. Vin cetățeni de-ai noștri, se reîntorc acasă, riscurile cresc și deja avem un focar și la Spitalul Ștefan Vodă, unde avem infectați foarte mulți medici”.

Primarul de la Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, este de părere că după ce va trece criza trebuie analizată interacțiunea administrațiilor locale cu cea centrală. Nu este normal ca să ai atâtea responsabilități, să umbli cu mâinile goale practic pe acestea timpuri și să nu ai niciun cuvânt de spus. Chit că unele primării nu au fonduri disponibile, oricât de neînsemnate, ca să poată achiziționa cele trebuincioase pentru protejarea angajaților.

Previous Next

XS
SM
MD
LG