Campania de vaccinare împotriva COVID-19 din Republica Moldova se află în plină desfășurare. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia. În funcţie de evoluția indicatorilor epidemiologici, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică ar putea lua decizia introducerii obligativității deținerii certificatului COVID-19 la locul de muncă. De ce e atât de lent procesul de vaccinare? Este Republica Moldova o ţară care se preocupată de sănătatea populaţiei? Poate sănătatea să devină o prioritate naţională, aşa cum ar trebui să fie? O convorbire cu Ion Mereuţă, profesor universitar, doctor habilitat în medicină.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre sănătatea națiunii moldave?
Ion Mereuță: „Sănătatea este cea mai mare valoare a omului și a națiunii. Deci este foarte important lucrul acesta ca națiunea să fie sănătoasă, dar nu se întâmplă chiar așa. Oricât de tare noi, medicii, ne dorim lucrul acesta, el nu depinde de noi, de noi depind 10-15%, ca noi să atenuăm factorii de risc ai sănătății, dar restul depinde de alte condiții.”
Europa Liberă: Inclusiv politicile statului în domeniul sănătății.
Am analizat morbiditatea la toate îmbolnăvirile în 2020, inclusiv la COVID, ca să tragem niște concluzii...
Ion Mereuță: „Absolut corect. Anul 2020 a fost un an specific pentru noi și în domeniul sănătății, pentru că, pe de o parte, am avut maladiile somatice, pe de altă parte, am avut infecția cu SARS-CoV-2, adică maladia COVID-19. Noi, un grup de savanți am analizat la Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie și la Academia de Științe Medicale toate fenomenele legate cu morbiditatea ca și fenomen la toate îmbolnăvirile, inclusiv am studiat și prevalența, și incidența, și mortalitatea populației pe parcursul anului 2020, dar și incidența, și mortalitatea prin maladia COVID în anul 2020, ca să facem niște concluzii. La început, aș vrea să mă opresc la indicii respectivi, adică ce s-a întâmplat în ceea ce privește prevalența populației, fiindcă este un criteriu care determină sănătatea populației, prevalența înseamnă maladiile care sunt la sfârșitul anului și se iau la evidență pe anul următor. Populația țării a fost estimată în anul 2020 la 2.719.188 de cetățeni cu reședință permanentă în Republica Moldova. Eu vreau să mă opresc la prevalență. Pe primul loc au fost bolile aparatului circulator, pe locul doi - bolile aparatului respirator, după care urmează bolile endocrine, de nutriție și de metabolism, adică bolile metabolice și sindromul metabolic, care sunt o cauză definitorie pentru comorbidități la maladia COVID. Dacă am lua incidența înregistrată într-un singur an la toate maladiile, noi avem aproape 920 de mii care s-au îmbolnăvit și aproape 560 de mii de cetățeni sănătoși care pot să activeze în sectorul real al economiei. Deci, practic, sănătoși noi avem undeva până la 20% din populație, restul au diferite maladii, de aceea sistemul de sănătate evident că are o povară extraordinară atât după maladiile somatice, cât și vom vorbi mai departe de maladia aceasta COVID, care a fost o povară extraordinară asupra sistemului de sănătate și asupra medicilor, a colegilor mei din prima linie, dintre care mulți au plecat în lumea celor drepți.
### Vezi și... ### Pe frontul pandemiei, sistemul medical a ajuns la limita rezistențeiȘi la incidență e tot așa, 920 de mii de cetățeni care au fost luați cu maladii noi la evidență. Dar ce este caracteristic? Faptul că pe locul patru în structura prevalenței în anul 2020 apar tulburările mintale și de comportament. Iată unde-i problema care nu era până acum. Dna Valentina, aceasta-i o chestie foarte serioasă! Și tumorile, cancerul, care eu sunt specialist în materia aceasta, sunt pe locul șapte, dar erau pe locul 10-11 în structură.”
Pe locul patru în structura prevalenței apar tulburările mintale și de comportament. Iată unde-i problema care nu era până acum...
Europa Liberă: Care sunt factorii care au dezvoltat aceste boli?
Ion Mereuță: „Aceștia-s multipli. Sunt factori externi, factori interni, factori humorali, factori genetici, sunt foarte mulți. Sunt descrise acum în Nomenclatorul bolilor din Republica Moldova și din diferite țări, mai ales din republicile foste sovietice, circa 5 mii de boli, diagnostic, ca să înțeleagă lumea. Apar noi boli acum. Ce, boala COVID a fost? N-a fost. Dar mai departe care-s complicațiile ei, cu atât mai mult acum, dar eu vreau să mă întorc înapoi. Deci, locul șapte – tumorile și pe locul opt otrăvirile și traumele în structura prevalenței, dar în structura incidenței pentru prima dată apar bolile aparatului respirator, dar nu de circulație. Deci, traumele și otrăvirile sunt pe locul doi în structura incidenței, pe locul trei – bolile infecțioase și parazitare, pe locul patru – bolile aparatului genito-urinar și pe locul cinci – aparatul circulator numai, în incidență, vă spun, nu în prevalență, în prevalență e invers. Și bolile aparatului digestiv, și tumorile în incidență apar pe locul opt. Asta-i o chestie extraordinară care ne pune în gardă, ce să facem noi mai departe și care vor fi acțiunile Ministerului Sănătății și ale sistemului de sănătate.”
Europa Liberă: Deci, care sunt posibilitățile autorităților sanitare să intervină ca să schimbe această situație?
### Vezi și... ### Corupție și neglijență: de zece ani, moldovenii nu au acces la medicamente moderneIon Mereuță: „Eu gândesc - și așa și este - că dna ministru, dna Ala Nemerenco cunoaște foarte bine chestiunea aceasta, ea este specialist și expert ca și mine în domeniul sănătății și dumneaei o să analizeze toate chestiunile acestea și o să ia măsuri strict determinate în acest domeniu, ceea ce-i legat cu prevenția bolilor somatice, în cazul acesta, și bolilor cronice care ne induc povara sistemului de sănătate, dar acum evident că Ministerul Sănătății este preocupat de această pandemie, ca noi s-o stopăm. Eu aș vrea aici să mă opresc puțin la mortalitate. Mortalitatea arată că pe primul loc aici iarăși sunt bolile aparatului circulator, boala ischemică a inimii și bolile cerebro-vasculare; tumorile – pe locul doi, după aceea bolile aparatului digestiv, otrăvirile, bolile aparatului respirator în structura mortalității populației. Deci, chestiunea aceasta se păstrează și, practic, pneumoniile apar, bronșitele și diferite chestii și diabetul zaharat, 467 de oameni au murit în anul 2020 din cauza diabetului.”
Mortalitatea arată că pe primul loc sunt bolile aparatului circulator, tumorile – pe locul doi, urmate de bolile aparatului digestiv, bolile aparatului respirator...
Europa Liberă: Să vorbim despre COVID-19 și cum înțeleg autoritățile să țină piept în lupta cu acest virus și, mai ales, ce concluzii trebuie să tragă cetățenii.
Ion Mereuță: „În primul rând, fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că e important să-și păstreze sănătatea, el trebuie să aibă educația sanitară, medicală. Dat fiind faptul că maladia COVID-19 este o infecție și este declarată stare de urgență în sănătate și e pandemie, atunci trebuie să îndeplinim întocmai ceea ce ne recomandă Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, fiindcă altfel noi n-o să biruim virusul.”
Europa Liberă: Dar populația e reticentă...
Ion Mereuță: „Pentru că populația la început nu a primit informația care trebuia. Este specialistul care se ocupă de domeniul acesta, care se numește epidemiolog, este infecționist, virusolog, imunolog ș.a.m.d., care cunosc problemele acestea, în primul rând. În al doilea rând, trebuie să fie un singur centru de conducere antiepidemică și un singur centru de informație reală, dar noi am avut plurivalența aceasta de informație și o informație era adecvată, iar alta nu era adecvată.”
Europa Liberă: Și cum se descurcă cetățeanul când e vorba despre o informație adevărată și una falsă, fake?
Ion Mereuță: „Păi, asta-i și problema. Noi, în condițiile unui stres pandemic, că institutul pe care îl conduc, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, a avut două proiecte: unul cu stresul pandemic și al doilea era cu medicamentele pentru profilaxie și tratament și reabilitare a maladiei COVID, pe care noi le-am prezentat și am câștigat. Acum, în condițiile când avem stres pandemic, când este informație duplicitară, informație dintr-o parte reală, iar din altă parte nereală și oamenii citesc și unul spune așa, altul spune altfel.”
### Vezi și... ### Igor Boțan: „Moldova se apropie de platoul de saturație pentru cei care cred în vaccin”Europa Liberă: Dl profesor, oamenii citesc și în Italia, și în Portugalia, și în Spania, și în Franța... De ce acolo situația se ameliorează, și în Moldova, nu?
Ion Mereuță: „Situația s-a ameliorat, fiindcă acolo a avut loc formarea imunității colective, practic, toți au fost bolnavi sau au fost imunizați, sau imunitatea primită prin îmbolnăvire și imunitate specifică, sau prin vaccinare și imunitate specifică. Dar eu vă atrag atenția că e foarte importantă și imunitatea nespecifică. Omul dacă are imunitate, el nu se îmbolnăvește, dar problema este că, în cazul Republicii Moldova, cei care n-au fost bolnavi, ei se vor îmbolnăvi dacă nu vor fi imunizați, dacă vor fi imunizați, ei vor avea o boală cu o formă ușoară a maladiei, dat fiind faptul că vor avea anticorpi către SARS-CoV-2, dar noi avem atâtea tulpini acum – și alfa, și beta, și gama, și delta... Deci, situația este că dacă se va forma imunitatea colectivă a societății...”
Omul dacă are imunitate, el nu se îmbolnăvește...
Europa Liberă: Dar când poate fi formată această imunitate colectivă a societății?
Ion Mereuță: „Eu gândesc că, pe de o parte, are loc procesul acesta de infectare tot timpul, numai că oamenii acum au niște forme ușoare, dar cei care se îmbolnăvesc și care n-au fost imunizați au forme foarte grave care necesită terapie intensivă ș.a.m.d. Și la un moment dat va avea loc așa-numita „saturație infecțioasă” și atunci va fi formată anume această imunitate colectivă.”
Europa Liberă: Când va fi acest moment?
Ion Mereuță: „Cred că plus/minus într-o lună-două din punctul de vedere al pronosticului științific, dar eu nu pot să spun exact, dacă mai apare altă tulpină, apare altă mutație, poate să fie orice. Virusul acesta atât de tare mutează în corpul uman, încât noi nu reușim să tratăm o formă, că apare altă formă.”
Europa Liberă: Autoritățile anunță că nu mai există locuri în spitale, e o povară grea pe umerii personalului medical și nici de aici nu se trag concluziile potrivite.
### Vezi și... ### Senatul României a respins extinderea certificatului Covid. Urmează votul în Camera DeputațilorIon Mereuță: „Se trag concluzii, populația trebuie să îndeplinească ceea ce spune Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. În primul rând, profilaxia; în al doilea rând, noi trebuie să ne dezicem o bucată de timp de tradițiile noastre, că altfel nu vom putea scăpa de năpasta aceasta. Eu am fost la o nuntă, dar am stat numai 10 minute și am plecat, dar populația țării trebuie să înțeleagă că dacă ne spune epidemiologul – vă atrag atenția că eu foarte mult am rugat Ministerul Sănătății ca în Comisia Extraordinară de Sănătate Publică să fie specialiști în materie, dar mai rog o dată încă una, dacă mă aud toți, ca noi să avem consiliu științific anti-COVID național.
Foarte mult am rugat Ministerul Sănătății ca în Comisia Extraordinară de Sănătate Publică să fie specialiști în materie, ca noi să avem consiliu științific anti-COVID național...
Eu vreau ca noi să prezentăm știința aceasta pe care eu am făcut-o cu specialiști în materie, s-o prezentăm cuiva. Eu poate nu trebuie s-o prezint public acum, dar la specialiști analizele respective, ca să luăm niște decizii dintâi științific și pe urmă să-i propunem doamnei ministru Ala Nemerenco concluziile noastre. Noi toți trebuie să punem umărul ca să oprim virusul acesta. Dvs. întrebați când se va termina, eu mă uit în cifrele acestea pe care le-am dedus – și la copilași, și la adulți –, chestia-i foarte serioasă pe tot teritoriul Republicii Moldova, dar chiar și în lume uitați-vă ce se întâmplă.”
Europa Liberă: Ce-i sfătuiți pe cetățenii care încă mai pun la îndoială existența acestei pandemii?
Ion Mereuță: „Deci, spun așa: virusul există! Nu trebuie să punem la îndoială că această infecție există, la început a fost epidemie, dar acum există pandemie. Da, noi trebuie să ne apărăm unii pe alții, să ne stimăm unii pe alții și toate pandemiile au fost oprite atunci când s-a oprit migrația. Epidemiile au apărut acolo unde erau târguri, unde era urbanizate, unde era foarte multă lume. Țineți minte când ne spuneau să stăm acasă? Iată acest lucru foarte mult a ajutat la perioada respectivă, numai că trebuie de văzut care sunt prioritățile, fiindcă viața continuă și în epidemie. Deci, trebuie ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie conștient de faptul acesta, că virusul acesta este și că fiecare dintre noi poate să se îmbolnăvească și poate să fie o formă ușoară, dar poate să fie o formă medie sau o formă foarte gravă și să îndeplinim întocmai, căci nu se știe că anume infecția are loc prin nazofaringe sau orofaringe, dar și prin intestin. Noi acum avem date concludente...”
### Vezi și... ### 70% din populația adultă din UE este vaccinată anti Covid-19, dar diferențele sunt mari între Est și VestEuropa Liberă: Dvs. vorbiți ca și profesor în domeniul medicinei.
Ion Mereuță: „Eu, da, sunt profesor, dar sunt specialiști care știu mai bine ca mine.”
Europa Liberă: Dar sunt și fețe bisericești care au o atitudine deocamdată neclară.
Ion Mereuță: „Trebuie să înțeleagă și fețele bisericești că infecția este infecție și ea are legile sale, de aceea acum trebuie să fim foarte atenți și să vedem cum Biserica Ortodoxă din Moldova ar putea să ajute. Deci, dacă trebuie să avem distanța fizică, distanța socială, să purtăm mască - să respectăm aceste cerințe, nu trebuie să facem nunți acum, nu trebuie să facem cumătrii, nici zile de naștere nu trebuie să organizăm.”
Europa Liberă: Da, dar știți că biserica este instituția în care cetățenii Republicii Moldova au încredere. Eu, de exemplu, am întâlnit enoriași care spuneau că vor merge la biserică să ceară binecuvântarea preotului pentru vaccinare.
Nimeni nu are dreptul cu de-a sila, abuziv să-i facă vaccinare...
Ion Mereuță: „Datorită faptului că noi avem Declarația Universală a Drepturilor Omului, pe de o parte, iar pe de altă parte, Declarația drepturilor pacientului de la Amsterdam, niciun preparat medicamentos sau biopreparat nu poate fi introdus în organismul uman fără consimțământul informat pozitiv al celui care-l primește, nimeni nu are dreptul cu de-a sila, abuziv să-i facă vaccinare, dar trebuie toți să conștientizeze lucrul acesta. Dvs. spuneți despre preoți. Știți câți preoți m-au sunat cu problema aceasta, întrebându-mă ce să facă când s-au îmbolnăvit? Să știți, Domnul o să ne ajute și să avem încredere în Dumnezeu, să avem încredere în medici, să avem încredere în toate autoritățile. Că nu ne place ceva, asta-i altă întrebare, fiindcă dacă noi nu ne vom uni acum și nu ne vom înțelege, și dacă nu vom opri migrația și adunările masive de oameni, ne vom îmbolnăvi. Dar vă spun cum va fi: ne vom îmbolnăvi toți și cei care au să fie cu sindrom metabolic, cu maladiile pe care vi le citez aici, pe care eu le-am studiat, deci vreau să vă spun care sunt comorbiditățile: maladiile sistemului circulator – inima și vasele cerebrale; doi – diabetul zaharat de tip I și de tip II; sindromul metabolic, se are în vedere ficatul și rinichii; tumorile; maladiile sistemului digestiv și sistemului genito-urinar – iată acestea sunt toate comorbiditățile. Și vreau să vă spun că din toți cei care au decedat anul trecut 60% au avut comorbidități, dar ceilalți, aproape 900 de cetățeni ai Republicii Moldova au decedat neavând alte maladii somatice. Deci, întrebarea: a fost mortalitate din cauza COVID-ului? Răspuns: da. Cât? 50-60 la sută. Asta-i foarte mult. Da, după 60 de ani, îs de acord, 60-65, dar sunt cazuri așa, vedeți, nu sporadice, dar 26, 36, 46, 58.”
### Vezi și... ### Sondaj: 82% din moldoveni spun că au auzit informații negative despre vaccinuriEuropa Liberă: Să tragem concluzii pe finalul acestei discuții.
Ion Mereuță: „Da. Maladia COVID-19 este o boală sistemică cu afectarea întregului organism și a tuturor organelor, distruge organismul complet. Doi: incidența la adulți în total în Republica Moldova a alcătuit 126 de mii de cazuri, ce constituie 438,9%, iar la copii 5.618 cazuri, în cifre absolute, și 83,5%. Mortalitatea prin maladia COVID-19 în 2020 a fost 2.853 de oameni, dintre care în staționar au decedat – fiți atenți! – 97%. Înseamnă că sistemul de sănătate a lucrat? Pe toți i-a spitalizat.
În staționar au decedat 97%...
Și majoritatea dintre aceștia au fost bărbați, 52,2% au fost bărbați. Deci au decedat mai mulți bărbați decât femei. Eu m-am uitat, cu 108 bărbați mai mult. Comorbiditățile bolnavilor cu COVID-19 în grupa de vârstă de la 30 până la 70 de ani au fost: aparatul circulator, diabetul zaharat, tumorile maligne, aparatul digestiv și maladiile aparatului urogenital. Deci sunt necesare și oportune studii selective în corecția metodelor de tratament, de mortalitate și de supraviețuire, să facem corelația respectivă ca să vedem care metodă este mai bună, care este mai eficientă, dar să nu uităm: principalul este profilaxia și doi: adresarea la medicul de familie. Orice mișcare pe care trebuie s-o faceți, s-o faceți cu consimțământul medicului de familie, el este primul care trebuie să știe totul absolut – să consulte bolnavul, să facă testarea, diagnosticul diferențial dintre o viroză sau o gripă și maladia COVID și momentan să ia măsurile respective de izolare sau de tratare în staționar sau ambulatoriu ș.a.m.d.”