Linkuri accesibilitate

Sondaj: 82% din moldoveni spun că au auzit informații negative despre vaccinuri


Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați, 3 august 2021
Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați, 3 august 2021

Două treimi dintre respondenții unui sondaj de opinie referitor la „Opinia părinților privitor la vaccinare” se arată ferm convinși în privința utilității programului de vaccinare. În același timp, 5% dintre respondenți au indicat cadrele medicale printre sursele de informații care argumentează împotriva vaccinării. Rezultatele cercetării au fost prezentate de Olga Buga, conferențiar universitar, la o conferință de totalizare a unui proiect transfrontalier implementat de Asociația Obștească „Copil, Comunitate, Familie” din Republica Moldova și Fundația „Star of Hope România”, informează agenția IPN.

În cadrul sondajului au fost intervievați 66 de respondenți din România și 202 din Republica Moldova. „Problema ține de cele 13 procente care nu sunt convinși, care nu cred în vaccinuri, nu cred în beneficiile vaccinării. Nu putem să spunem că ei sunt antivacciniști. Ei sunt ezitanți. „Poate mai citesc, poate mai vorbesc cu vecina” – aceasta este atitudinea lor. Iată cu acești părinți noi trebuie să lucrăm. Trebuie să le aducem argumente că vaccinarea este benefică pentru copiii lor și pentru întreaga familie”, a spus Olga Buga. Cu referire la ezitanți, sondajul a arătat o ușoară prevalență în rândul respondenților din Republica Moldova.

Noi avem argumentele noastre, că vaccinarea este benefică. Părinții adesea invocă contraargumente găsite în publicații în internet, auzite de la vecini, rude și prieteni. 78% dintre toți respondenți au spus că au auzit informații negative despre vaccinuri, din diverse surse. În Republica Moldova au auzit asemenea informații mai mulți decât în România: 82%, comparativ cu 65%. Aceasta este îngrijorător, pentru că sursa de informație nu este lucrătorul medical, ci este o altă sursă – internet, mass-media. Noi trebuie să ridicăm nivelul de încredere a populației în serviciile medicale acordate și în instituția medicală”, a mai afirmat Olga Buga.

Referitor la 5% din respondenți care au indicat lucrătorii medicali ca sursă de informație împotriva vaccinării, Olga Buga a spus că trebuie identificate persoanele din sistem care răspândesc informații negative despre vaccinare și cu ele „trebuie lucrat”. „Un lucrător medical care este antivaccinist, nu are drepturi, nu are dreptul moral și etic să fie la locul său de lucru. Asta este lege. Și spre asta se va ajunge. Pentru că ceea ce se întâmplă în lume este rezultatul unei astfel de neîncrederi. Nu ne mai putem permite așa ceva”, a adăugat conferențiarul universitar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG