Linkuri accesibilitate

Biserica și protestul față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați


Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați anticovid, Chișinău, 3 august 2021
Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați anticovid, Chișinău, 3 august 2021

În timp ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, încerca să atragă de partea autorităților pe cei doi mitropoliți ortodocși în lupta cu pandemia Covid-19, un grup numeros de preoți și călugări au manifestat marți la guvern și președinție împotriva vaccinării. Mitropolia Moldovei s-a disociat de manifestanți, spunând că „prețuiește știința medicală și a fost și rămâne favorabilă vaccinării”. Organizatorii mitingului au fost trei ONG-uri, cei care i-au dirijat rămân în umbră.

Biserica și protestul față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

Cei mai activi militanți împotriva a ceea ce numesc ei „vaccinuri experimentale” anti-Covid-19 au fost, potrivit presei, Elena Bâtcă, reprezentând Mișcarea Juriștilor Ortodocși, Alexandru Covalschi, din partea organizației „Planeta Curată”, preotul din Chișinău Serghei Iordăchescu și avocatul Iulian Rusanovschi. Totuși, marți la protest au fost prezenți aproape 200 de preoți și călugări, care, conform cutumelor, nu părăsesc parohia ori misiunea fără permisiunea ierarhului superior.

La câteva ore de la protestul anti-vaccinare, Mitropolia Moldovei a reacționat printr-un comunicat de presă, făcând lumină doar parțial. Nu a oferit detalii, de exemplu, cum a fost posibil ca la chemarea unui ONG preoți și călugări să se alinieze în Piața Marii Adunări Naționale.

Mitropolia Moldovei îndeamnă creștinii să se adreseze pentru o informare corectă specialiștilor din domeniul sanitar, „salutând și încurajând eforturile autorităților medicale de vaccinare a cetățenilor, care ar putea diminua și stopa actuala pandemie”.

„Vaccinarea trebuie să fie un act benevol, fără constrângeri, mai precizează comunicatul mitropoliei, recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”.

A doua zi, Elena Bâtcă, reprezentând Mișcarea Juriștilor Ortodocși, a venit și ea cu precizări, spunând că protestatarii nu au fost împotriva vaccinării, ci a obligativității ei. Jurista însă a avut comentarii la poziția oficială a Mitropoliei Moldovei:

Dacă unul din ierarhi și-a schimbat poziția, vrem să cunoaștem și îl rugăm să o facă public...
Elena Bâtcă

„Este cel puțin straniu și nu înțelegem mesajul comunicatului de presă al Mitropoliei Moldovei. Biserica Ortodoxă din Moldova este condusă, potrivit statutului, de organul suprem al acesteia, care este Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care s-a expus deja pe această temă. Iar dacă unul din ierarhi și-a schimbat poziția, vrem să cunoaștem și îl rugăm să o facă public. Iar dacă niciunul din ierarhi nu și-a schimbat poziția și asta este doar un joc a altcuiva în spate, de asemenea vrem să cunoaștem. Toți cei prezenți la protestul din 3 august nu susținem și avem o altă trăire față de cea expusă în comunicatul cu pricina”.

Poziția acestei protestare și organizatoare a fost publicată pe portalul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, de unde au participat și majoritatea fețelor bisericești care au demonstrat. Prin urmare, se poate deduce că reprezintă un alt curent din sânul bisericii decât cel oficial, unul mai conservator.

Anterior, majoritatea fruntașilor la mitingul anti-vaccinare Covid-19 au apărut în diverse alte manifestații împotriva altor vaccinuri, precum cel anti-rujeolă, a scanării amprentelor digitale pentru actele de identitate, împotriva adoptării legii egalității de șanse, a expunerii în spațiile publice a simbolurilor evreiești cu prilejul sărbătoririi Hanuka, iar mai recent cei nominalizați s-au activizat în contextul pandemiei, pledând împotriva purtării măștilor și a altor restricții.

Avocatul Iulian Rusanovschi, care susține că este un jurist ortodox, spune că a luat cuvântul la protest din poziție civică. Rusanovschi este cunoscut pentru că a reprezentat Platforma „Demnitate și Adevăr” în anii 2016-2017 sau pentru că ridică monumente ale unor patrioți români, ce ar fi existat în perioada interbelică, inclusiv edifică monumente regilor români Ferdinand și Maria. El a condus Asociația studenților creștini ortodocși români (pe scurt ASCOR), filiala unei organizații de peste Prut cu același nume. În ultimul an, s-a oferit să conteste în instanță obligativitatea purtării măștilor în spații publice sau a trecerii la învățământul la distanță.

Ca avocat am simțit nevoie să merg la acel protest ca să împărtășesc nemulțumirea față de aceste abuzuri...
Iulian Rusanovschi

„Am fost la protest nu ca adept al unui cult religios, deși eu sunt ortodox, am fost la protest ca persoană care zilnic primește semnale din teritoriu, de la profesori, de la părinți, de la diferiți angajați din sfera publică care sunt șantajați să se vaccineze. Și vă dau un exemplu: alaltăieri m-a sunat mama unui copil că au refuzat doctorii să-i dea certificat medical copilului de clasa a IV-a pe motiv că nu este vaccinată mama. Deci vă dați seama la ce aberații am ajuns. Ca avocat am simțit nevoie să merg la acel protest ca să împărtășesc nemulțumirea față de aceste abuzuri. În planul de vaccinare nici nu intră vaccinul experimental împotriva Covid-ului. Noi nu putem printr-un abuz să motivăm faptul că luptăm cu un virus”.

Protestul împotriva vaccinării a fost organizat de episcopul Petru de Ungheni și Nisporeni, spune și preotul Pavel Borșevschi de la biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău, care condamnă ieșirea în stradă a fețelor bisericești și atitudinea lor față de imunizare.

„Nu trebuie să fim vaccinați cu sila!” Protest al preoților și enoriașilor, la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

„De fapt, biserica noastră ca atare nu poate avea două păreri, biserica este a lui Hristos. Ceea ce au făcut, mai ales călugării, un călugăr și protestul e de râsul lumii, uehal muj v komandirovke se numește. Toată armata aceea, 99%, a mai fost unul-doi de la episcopul Siluan, dar restul erau toți de la episcopul Petru de la Hâncu, contra căruia eu am fost de la început cu 34 de preoți împotrivă de a fi episcop. Toată treaba asta este strict a medicinei, a medicului și preotul chiar nu are nicio atribuție, mai ales călugărul, dar și episcopul la rândul lui. Am simțit o rușine pentru dânșii, din caza că ei, mărturisind că sunt creștini, fac un lucru necreștin”.

Toată treaba asta este strict a medicinei...
Pavel Borșevschi

Anul trecut, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova susținea că tehnologia 5G ar fi stat la baza noului coronavirus, iar vaccinul care încă nu exista urma să introducă în corpul uman un cip controlat de „antihriști”. Aceleași crezuri au exprimat unii protestatari la mitingul de zilele trecute. Mitropolia însă și-a revăzut poziția recent, după ce și Patriarhul rus, căruia i se supun canonic, s-a vaccinat și a trimis vaccinuri în R. Moldova.

XS
SM
MD
LG