Linkuri accesibilitate

Biserica împarte creștinește vaccinurile primite


Mitropolia Moldovei anunță că a donat creștinilor jumătate din cele două mii de vaccinuri Sputnik V primite de la Patriarhia Rusă, cealaltă jumătate urmând a fi administrat zilele următoare clerului și membrilor consiliilor parohiale, a spus secretarul mitropolitan Vadim Cheibaș.

Biserica împarte creștinește vaccinurile primite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Donația a sosit în R. Moldova săptămâna trecută odată cu cel de-al doilea lot de peste 60 de mii de doze transmis de Federația Rusă. „Biserica Ortodoxă din Moldova prețuiește știința medicală și a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă necesitatea ca cei imunizați să-și dea consimțământul”, se spune într-o adresare a mitropoliei. În urmă cu un an Sinodul Mitropoliei Moldovei își exprima îngrijorarea că odată cu vaccinul anti-Covid ar putea fi introdus în corpul uman „nanocipuri” controlate de „antihriști”. Ce să înțeleagă enoriașii din această schimbare radicală de atitudine a întâistătătorilor Bisericii ortodoxe supuse canonic Patriarhiei Ruse?

Mitropolia Moldovei anunță pe pagina web că a împărțit creștinește o mie de doze de vaccin din ajutorul primit de la Moscova pentru a fi utilizat în cadrul maratonului de vaccinare organizat sâmbătă și duminică în Chișinău, maraton în cadrul căruia vaccinul rusesc a fost foarte repede epuizat. Restul dozelor urmează a fi administrate slujitorilor bisericești, care însă nu manifestă prea mult interes și rămân în număr mare reticenți, recunoaște secretatul mitropoliei Vadim Cheibaș.

Serul a fost solicitat Patriarhiei de la Moscova încă în luna martie, când erau mai multe îngrijorări legate de evoluția pandemică, iar argumentul principal care a cântărit mai mult în favoarea imunizării a fost numărul de pierderi omenești, inclusiv decesul mai multor preoți, adaugă Vadim Cheibaș. Să însemne că biserica este acum favorabilă vaccinării, dă preferință unui anumit ser?

„Sigur că încurajează; nu, nu se face o opțiune anume la producătorul vaccinului. Era o ipoteză anul trecut care se vehicula și inclusiv hotărârea sinodului tot era una cu titlu de îngrijorare față de acest fenomen, fiindcă nici nu era studiată problema pandemiei în general, sursa apariției virusului, alte consecințe, deci era fază incipientă a problemei, din care cauză se vehiculau mai multe îngrijorări în plan mondial și atunci biserica a luat o astfel de poziție, reieșind din aceste speculații, dar cu titlu de îngrijorare, nu a fost unul de hotărâre”.

N-a fost o cerere, ni s-a propus, noi n-am cerut

Episcopul de Bălți Marchel are o altă versiune a donației rusești: Patriarhia de la Moscova a venit cu inițiativa, capii Mitropoliei Moldovei au făcut estimări a necesităților lor, urmând să fie completat cu loturi suplimentare dacă va exista interes. Biserica nici nu impune, nici nu interzice vaccinarea, dar binecuvântează libera alegere, spune episcopul Marchel. „N-a fost o cerere, ni s-a propus, noi n-am cerut. Asta era pe după Paște. Am făcut un sondaj între preoți și nu prea se folosea de mare faimă această propunere. Din 154 de slujitori care sunt în statele Eparhiei de Bălți au binevoit să se vaccineze doar 9 persoane. Vreau să spun că chiar și numărul preoților de atunci și până acum variază. Este vorba că însuși patriarhul ne-a dat exemplu când s-a vaccinat, știu bine că numărul acesta s-a modificat, a crescut.

Vreau să spun că cipul pe bună dreptate preocupă creștinii, de aceasta fiecare se teme. Da, pe bună dreptate, ne deranjează foarte mult ca nu cumva să se încerce o influențare, o intervenție în libera gândire a omului prin fel de fel de cipuri”.

Slujitorii cultului ar trebui să se dezică de telefoane mobile, de televizor, de mașini de ultimă generație

Anul trecut Mitropolia Moldovei a fost acuzată că ar răspândi falsuri mediatice și teorii ale conspirației, încurajând vocile ce veneau pe contrasens cu eforturile savanților și medicilor, ceea ce a condus la consolidarea unui spirit negaționist, folosit abil de unele forțe politice. Revizuirea propriei poziții cu care intervin slujitorii bisericești nu are cum să conducă la pierderi substanțiale de imagine în rândul enoriașilor, consideră sociologul Ion Jigău, deoarece pentru majoritatea ortodocșilor moldoveni credința este asociată cu tradiția din familie. În plus, atât preoții, cât și mirenii ar da dovadă de fariseism, este de părere Jigău.

„Slujitorii cultului ar trebui atunci să se dezică de telefoane mobile, de televizor, de mașini de ultimă generație, căci asta doar e tot știință. Adică cum de unele invenții ale știnței se folosesc, dar de altele nu.

Noi credem că trebuie să credem, noi nu credem fiindcă ne spune rațiunea că trebuie să credem, noi luăm ca un dat de ceva supra puterilor noastre, însă totodată credem în ceva ce ne spune cineva că trebuie să credem, dar, cum am spus un pic mai înainte, ne folosim de tot ce omenirea, știința a creat pe parcursul a milenii, acolo nu ne dezicem de nimic”.

Totuși, directorul centrului de sondaje CBS AXA Ion Jigău nădăjduiește că revizuirea deciziei Mitropoliei Moldovei în ce privește vaccinarea este un pas în beneficiul enoriașilor, deoarece îi va face mai rezistenți, dar și mai autocritici.

XS
SM
MD
LG