Linkuri accesibilitate

Moldova are destul ser anticovid, dar oamenii nu se grăbesc să se vaccineze


La maratonul de vaccinare de la Palatul Republicii din Chișinău
La maratonul de vaccinare de la Palatul Republicii din Chișinău

Autoritățile din sănătate spun că, până în prezent, aproape șapte la sută din populație este vaccinată complet împotriva COVID-19, iar 12 la sută a primit o singură doză de ser. Cifrele sunt peste media din regiune, susține secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea, însă mult prea mici decât în Uniunea Europeană. Datele cu care operează autoritățile arată că R. Moldova deține suficiente stocuri de vaccin, unele chiar ar trebui administrate până în august, când le expiră termenul de valabilitate.

Moldova are destul ser anticovid, dar oamenii nu se grăbesc să se vaccineze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

Cea mai mare provocare din fața autorităților din sănătate, la moment, e tendința în scădere a oamenilor să se vaccineze împotriva COVID-19. Săptămâna trecută, deși s-au administrat cu peste 30 de mii de doze mai mult, de fapt a fost vorba de prima administrare. Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, spune că oamenii ar fi pierdut din vigilență din cauza scăderii constante a numărului de noi infectări. O abordare greșită pentru că grupul de persoane care nu se imunizează reprezintă o potențială sursă pentru apariția unui nou focar de COVID-19, atrage atenția funcționara. Ea face trimitere la experiența a două state care și-au vaccinat diferit cetățenii:

„Este Rusia și Marea Britanie. Fac comparație între aceste țări. Numărul de imunizare în Marea Britanie a fost mai mult de 50 la sută. În această țară s-a demonstrat că eficiența vaccinării anti-COVID-19 a fost mai mare de 90 la sută pentru spitalizare, reanimare sau deces. Avem altă țară, Rusia, care și-a acoperit cu o singură doză mai mult de 13 la sută din populație. Aici secțiile cu profilul COVID-19 se redeschid și sunt cazuri grave și foarte grave.”

În această săptămână, Organizația Mondială a Sănătății a tras un nou semnal de alarmă în legătură cu deficitul de vaccinuri împotriva COVID-19 în țările cu venituri mici, care depind de platforma globală COVAX. „Un număr mare țări au fost nevoie să-și suspende programele de imunizare din cauza lipsei dozelor de vaccin” a declarat Bruce Aylward, consilier principal în cadrul OMS.

Republica Moldova nu riscă să ajungă în lista acestor țări, dă asigurări secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea. Până acum țara a recepționat peste un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 și ar deține suficiente stocuri pentru a imuniza doritorii. Mai ales cu AstraZeneca, atrage atenția funcționarul, or valabilitatea dozelor pe care le deține în prezent Ministerul Sănătății expiră la finele lunii viitoare:

Termenul de valabilitate e sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august...

„Vaccinul AstraZeneca am recepționat în total peste 500 de mii de doze. Este vaccinul care a fost disponibil în cel mai mare număr. A fost asimilat practic 70%. Termenul de valabilitate e sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Conform managmentului stocurilor pe care îl efectuăm cu colegii din teritoriu, practic aceasta este necesar pentru asigurarea numărul doi. Astfel, nu sunt temeri privind gestionarea corectă a serului disponibil. Acest tip de vaccin are un termen de valabilitate de la șase luni în jos.”

Un recent sondaj al Institutului de Politici Publice și CBS-AXA arăta că jumătate din respondenții intervievați nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 și doar o pătrime s-ar imuniza dacă i s-ar pune la dispoziție „un vaccin în care are încredere”. Fiecare al patrulea respondent a declarat că s-ar imuniza cu Sputnik V, fiecare al cincilea cu Pfizer, unul din zece cu AstraZeneca și 7 la sută dintre cei intervievați consideră că toate serurile sunt bune. Sociologul CBS-AXA, Vasile Cantarji, atrage atenția că în continuare își fac efectul falsurile și miturile despre reacțiile adverse în urma vaccinării:

„Știrile false sau neprobate cu privire la COVID rămân în continuare să fie pe larg aprobate de cetățeni. De la 51 la sută care consideră că acest virus nu este mai periculos decât o gripă obișnuită și totul este făcut intenționat pentru a distruge economia, până la aproape 12 la sută din ponderea respondenților care susțin că virusul este răspândit în R. Moldova prin antene 5G.”

Autoritățile capitalei anunță că în această sâmbătă la Palatul Republicii va fi organizat un nou maraton de vaccinare. De această dată, oamenilor le va fi pus la dispoziție vaccinul Sputnik V, originar din Federația Rusă.

XS
SM
MD
LG