Linkuri accesibilitate

De ce să nu fie vaccinarea obligatorie?


Protest față de obligativitatea vaccinării la Ulianovsk, Rusia. Inscripții pe pancarte: „Cerem respectarea Constituției”, „Vaccinarea copiilor este o crimă”
Protest față de obligativitatea vaccinării la Ulianovsk, Rusia. Inscripții pe pancarte: „Cerem respectarea Constituției”, „Vaccinarea copiilor este o crimă”

Confruntați cu un nou val pandemic, pus pe seama noii tulpini Delta a coronvirusului de tip nou, liderii politici ai lumii au o mare dilemă: cum să-și convingă compatrioții să se vaccineze anti-COVID-19 fără să-i oblige prin lege?

De ce să nu fie vaccinarea obligatorie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Jurămintele că oamenii nu vor fi niciodată forțați să accepte vaccinul vin mai ales, dar nu exclusiv, din tabăra dreptei politice, mai sensibilă la obsesia „libertății individuale”, care ar fi miza actualei dispute.

Sondaje de opinie recente din Statele Unite, unde Delta a început să umfle din nou cifrele pandemice, arată că alegătorii republicani, de dreapta, sunt cei care mai degrabă nu vor să se vaccineze, iar liderii politici americani, indiferent de culoare politică, au grijă să-i asigure că obligativitatea nu este „o opțiune”.

Într-un articol intitulat „De ce cred că vaccinarea trebuie să fie obligatorie”, comentatorul de stânga Peter Singer, cunoscut pentru studiile sale de etică, mai ales, compară situația actuală cu aceea din... Australia anului 1970, când statul Victoria a fost prima jurisdicție din lume care a introdus obligativitatea portului centurii de siguranță în mașină.

Nu am observat ca astăzi cineva să ceară libertatea de a conduce fără centură de siguranță...

„Legea aceea a fost atacată ca o violare a libertății individuale, scrie Singer, dar locuitorii Victoriei au acceptat-o, fiindcă a salvat vieți. Nu am observat ca astăzi cineva să ceară libertatea de a conduce fără centură de siguranță”.

Singer mai scrie că, înainte ca portul centurii să devină obligatoriu, multe guverne au pornit campanii de convingere a opiniei publice – dar legea, nu reclama, ne-a adus în situația când portul centurii este general acceptat.

„Problema noastră, scrie comentatorul, este că nu suntem prea buni la a ne proteja de riscuri mici de dezastru. Probabilitatea de a ne accidenta dacă nu purtăm centura este așa de mică, încât ne-am permite, teoretic, să o ignorăm. Pe de altă parte, bătaia de cap a portului centurii de siguranță este așa de neînsemnată, încât un calcul elementar al interesului propriu ne arată că a nu o purta este irațional.”

Revenind la vaccine, Singer adaugă experiența unei surori medicale americane care spune că, de când cu Delta, pacienți tineri o imploră, înainte să-i intubeze, să le dea vaccinul. „E prea târziu”, le răspunde sora medicală, rugându-se în sinea ei ca măcar cei încă sănătoși să cântărească mai bine riscul, comparat cu dreptul la alegere.

Revista britanică neoliberală Economist – ca și multe alte organizații de presă influente și cunoscute - are însă altă părere: „Obligativitatea vaccinării riscă să amplifice sentimentele anti-vaccinare în societate, iar pedepsirea violării unei asemenea obligații ar lovi mai degrabă familiile mai sărace, inclusiv de migranți”, scrie Economist, într-o enumerare de argumente „contra”. Observând că vaccinele anti-COVID-19 sunt experimentale, de urgență, și de aceea mai greu de făcut obligatorii prin legi acceptabile în lumea democratică de azi, revista britanică conchide: „Speranța este ca destui oameni să se vaccineze (benevol) ca discuția despre obligativitate să devină pur academică”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG