Ipoteze privind motivele demisiei lui Vladislav Kulminski

Vladislav Kulminski și Natalia Gavrilița, 9 augut 2021.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vladislav Kulminski și-a anunțat demisia vineri, invocând motive personale. Membru fără portofoliu în cabinetul Gavrilița, Kulminski a fost responsabil de reglementarea transnistreană, iar în scurta sa aflare în funcție, de numai trei luni, s-a remarcat o vizită pe care a făcut-o la Moscova în timpul crizei gazelor din luna octombrie. Anunțul despre demisie a fost precedat de declarații ale vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, despre faptul că în guvernul PAS, care nu a împlinit nici o sută de zile, vor avea loc „remanieri”. Relatează Liliana Barbăroșie:

Your browser doesn’t support HTML5

Ipoteze privind demisia lui Vladislav Kulminski

Vladislav Kulminski, care a lucrat și în guvernul Sandu în calitate de consilier, apoi secretar de stat la externe, a invocat motive personale. Premierul Natalia Gavlița a spus, la scurt timp, că regretă decizia colegului ei, deși îi înțelege circumstanțele, și că demisia nu are vreo legătură cu performanțele sale profesionale din dosarul reglementării, ba chiar că va miza în continuare pe expertiza dânsului din domeniu.

După remarca din ajun a lui Mihai Popșoi, un fruntaș al PAS, care a sugerat într-o apariție mediatică că ar fi greșit să se creadă că executivul va fi ferit de remanieri într-un timp atât de scurt de la învestire, demisia nu a produs prea multă surpriză. În discuție sunt, totuși, câteva ipoteze pe lângă cea avansată de guvern.

### Vezi și... ### Cum funcționează economia cu nivelul de gaze la minimum

În scurtul său mandat, Vladislav Kulminski a călătorit chiar de două ori în Rusia, o dată pentru discuții pe dosarul transnistrean, dar altă dată pentru tratative pe acordul cu Gazprom, întâlnindu-se el, nu șeful diplomației moldovene, cu Dmitri Kozak. Mandatul lui Kulminski nu conținea aparent vreo responsabilitate legată de subiectul gazelor, de aceea aflarea lui Kulminski în fruntea delegației guvernamentale plecată la acele discuții a fost privită de pe atunci cu nedumerire de unii observatori, care spun acum că demisia ar putea avea vreo legătură cu negocierile din administrația Putin.

Acordul încheiat la scurt timp de un alt vice-premier, Andrei Spînu, care spre deosebire de Kulminski face parte de la bun început din echipa PAS, nu este deocamdată publicat, lucru care lasă deschise mai multe întrebări, dacă nu referitoare la avantajele înțelegerii, cel puțin la posibile capcane politice.

### Vezi și... ### Radu Carp (politolog): „Dosarul transnistrean poate fi și o monedă de schimb în relația cu Occidentul”

Alți observatori remarcă că această demisie are loc într-o perioadă în care o rundă de negocieri în format 5+2 pe chestiunea transnistreană nu a avut loc, deși fusese anunțată pentru acest început de lună, iar motivele amânării rămân incerte, biroul lui Kulminski sugerând doar că consultările dinaintea tratativelor continuă. Un posibil subiect de pe agendă e regimul de călătorii pentru mașinile cu numere neutre, revenit în actualitate în special după ce la 1 septembrie Ucraina a interzis circulația acestora pe teritoriul său, iar Chișinăul i-a solicitat o nouă amânare, invocând nedorința de a afecta cetățenii regiunii.

Un alt element e cel al creării, cu o zi mai devreme, în parlamentul moldovean, a unui grup de deputați care să monitorizeze evoluțiile de pe domeniul reglementării transnistrene. Deputații majorității care fac parte din acest grup au exclus, însă, în discuții cu noi, că demisia lui Kulminski ar putea avea vreo legătură.