În vârstă de 37 de ani, Momika a organizat de mai multe ori arderea și profanarea cărții sacre a Islamului în Suedia, pe durata ultimilor ani, scrie Associated Press.
„Sunt în drum spre Norvegia”, a declarat Momika într-un interviu publicat miercuri de tabloidul suedez Expressen. „Suedia acceptă doar teroriști cărora le este garantat azil și protecție, în timp ce filozofii și gânditorii sunt expulzați.”
Videoclipurile în care Momika arde în mod provocator Coranul au fost urmărite în lumea întreagă și au stârnit furie și critici în mai multe țări musulmane, cauzând tulburări și revolte în mai multe locuri.
În prezent, irakianul este investigat de autoritățile suedeze pentru incitare împotriva grupurilor etnice din Suedia.
Potrivit ziarului Expressen, Momika este unul dintre motivele pentru care aderarea Suediei la NATO, finalizată la începutul acestei luni, a fost amânată pentru câteva luni. Acțiunile sale au devenit foarte cunoscute în Turcia, membră NATO, care a blocat inițiativa Stockholmului de a se alătura alianței militare pentru o perioadă îndelungată.
Turcii au avut însă și alte motive, în primul rând ceea ce percep ca „blândețea” suedezilor față de activiștii kurzi cu vederi anti-Ankara trăitori în Suedia.
Ateist, gânditor, scriitor
Salwan Momika, omul din cauza căruia ambasada suedeză din Bagdad a fost atacată în vara anului trecut de mari mulțimi de musulmani furioși, este un fost lider al unei miliții irakiene și a avut legături cu o grupare pro-iraniană numită Forțele Populare de Mobilizare.
Pe pagina sa de Facebook se autocaracterizează drept ateist și politician iluminat, gânditor și scriitor.
Autoritățile de migrație din Suedia au revocat permisul de ședere al lui Momika încă în octombrie, susținând că acesta a furnizat informații incorecte în cererea sa și că va fi deportat în Irak.
Cu toate acestea, deportarea sa a fost suspendată din motive de securitate, adică pentru că viața sa ar putea fi în pericol dacă ar fi întors în țara sa natală.
Presa suedeză a raportat că Momika a primit un permis de ședere în 2021. În legătură cu decizia de deportare de anul trecut, Momika a primit un nou permis de ședere temporar, care expiră pe 16 aprilie, conform Expressen.
„Mă mut într-o țară care mă primește și mă respectă. Suedia nu mă respectă”, a declarat Momika ziarului, adăugând că a intrat deja în Norvegia și se îndrepta spre capitala Oslo.
Autoritățile norvegiene nu au comentat știrea.