Agenția de presă Mizan a ministerului justiției din Iran a anunțat condamnarea la moarte a încă trei protestatari antiguvernamentali sub acuzația de „război împotriva lui Dumnezeu”, sfidând criticile internaționale tot mai mari cu privire la represiunea acerbă împotriva manifestanților, relatează Reuters.
Sâmbătă, autoritățile iraniene au executat prin spânzurare alte două persoane, în încercarea de a pune capăt masivelor demonstrații de protest, a căror intensitate a scăzut considerabil, după execuțiile care au avut loc la doar câteva săptămâni după arestarea protestatarilor.
### Vezi și... ### În Iran au fost executate alte două persoane în legătură cu protestele anti-sistemPotrivit agenției de presă Mizan, Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi și Saeid Yaghoubi, care fuseseră condamnați pentru uciderea unor membri ai organizației paramilitare Basij, în timpul protestelor antiguvernamentale din orașul Isfahan, din centrul Iranului, pot ataca prin recurs sentințele pronunțate contra lor.
Milițiile paramilitare Basij, afiliate Gărzilor Revoluționare din Iran, s-au aflat în fruntea reprimării demonstrațiilor violente declanșate de moartea studentei iraniene de origine kurdă de 22 de ani Mahsa Amini în arestul poliției de moravuri din Iran, pe 16 septembrie.
Condamnări internaționale
Papa Francisc a condamnat luni Iranul pentru că folosește pedeapsa cu moartea împotriva demonstranților care cer respectarea drepturilor femeilor din Iran.
„Dreptul la viață este și el amenințat în acele locuri unde continuă să fie impusă pedeapsa cu moartea, cum e cazul în aceste zile în Iran, în urma recentelor demonstrații care cer un respect mai mare pentru demnitatea femeilor”, a spus șeful Bisericii Catolice.
Una dintre cele mai serioasee amenințări la adresa regimului teocratic din Iran de la Revoluția Islamică din din 1979, protestele declanșate în toamna lui 2022 sunt sprijinite de iranienii din toate categoriile sociale care contestă legitimitatea Republicii Islamice și cer înlăturarea de la putere a conducătorilor săi.
### Vezi și... ### Va supraviețui mișcarea de protest din Iran?Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei, a semnalat luni că regimul iranian nu intenționează să renunțe la poziția sa intransigentă, afirmând într-un discurs televizat că cei care „au incendiat locurile publice au comis fără îndoială o trădare”. Conform legii islamice a Iranului, trădarea se pedepsește cu moartea.
Activiștii pentru drepturile omului spun că execuțiile, arestările și sentințele aspre contra protestatarilor sunt o încercare de a-i intimida și înfricoșa suficient pe demonstranți pentru a pune capăt tulburărilor.
Dar în ciuda faptului că regimul islamic își întărește represiunea, proteste la scară mică au loc în continuare la Teheran, Isfahan și în alte câteva orașe.
Cel puțin patru persoane au fost executate prin spânzurare de la începutul demonstrațiilor, inclusiv doi protestatari sâmbătă pentru presupusa ucidere al un membru al milițiilor Basij.
Amnesty International (AI) declara luna trecută că autoritățile iraniene au cerut pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 26 de persoane în ceea ce AI a numit „procese înscenate menite să-i intimideze pe protestatari”.
Activiștii pentru drepturile omului au făcut cunoscut pe rețelele de socializare că alți doi protestatari, Mohammad Ghobadlou, de 22 de ani, și Mohammad Boroughani, de 18 ani, au fost transferați în celule de izolare înainte de a fi executați în închisoarea Rajai Shahr din orașul Karaj.
Mai multe înregistrări video publicate pe social media, dar care nu au putut fi verificate de Reuters, au arătat oameni adunându-se duminică seara în fața închisorii și scandând lozinci contra lui Hamenei.
Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale au condamnat Iranul pentru folosirea pedeapsei cu moartea împotriva demonstranților.
Republica Islamică, care a dat vina pentru tulburări pe dușmanii săi străini, inclusiv pe Statele Unite, vede în reprimarea protestelor un mod de a apăra suveranitatea națională a Iranului, relatează Reuters.
### Vezi și... ### Proteste antiguvernamentale pe străzile, în închisorile și pe acoperișurile Iranului