Linkuri accesibilitate

Papa Francisc cere Iranului să renunțe la condamnarea la moarte a protestatarilor


Papa Francisc participă la audiențele săptămânale de la Vatican
Papa Francisc participă la audiențele săptămânale de la Vatican

Papa Francisc a rupt luni tăcerea cu privire la protestele naționale care cutremură Iranul, condamnând faptul că autoritățile iraniene recurg la pedeapsa cu moartea și părând să susțină mitingurile pentru că ele sunt manifestații „care cer un mai mare respect pentru demnitatea femeilor".

Papa Francisc a făcut aceste comentarii în cadrul discursului anual adresat ambasadorilor acreditați la Vatican, un discurs de politică externă pe care papa îl ține la începutul fiecărui an, în care prezintă domeniile de cea mai mare preocupare pentru Sfântul Scaun.

În criticile sale, papa Francisc a legat împotrivirea Vaticanului față de avort de opoziția față de pedeapsa cu moartea, spunând că ambele reprezintă o încălcare a dreptului fundamental la viață.

Papa Francisc a schimbat învățătura Bisericii cu privire la pedeapsa cu moartea, stabilind că aceasta este „inadmisibilă” în orice circumstanțe. „Dreptul la viață este, de asemenea, amenințat în acele locuri în care pedeapsa cu moartea continuă să fie impusă, așa cum se întâmplă în aceste zile în Iran, în urma demonstrațiilor recente care cer un mai mare respect pentru demnitatea femeilor", a spus papa. „Pedeapsa cu moartea nu poate fi folosită pentru o pretinsă justiție de stat, deoarece nu constituie un factor de descurajare și nici nu face dreptate victimelor, ci doar alimentează setea de răzbunare."

Comentariile sale reprezintă prima sa luare de poziție față de protestele care au izbucnit în Iran la mijlocul lunii septembrie din cauza morții lui Mahsa Amini. Femeia în vârstă de 22 de ani a murit după ce a fost arestată de poliția iraniană a moralității pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice. Femeile au jucat un rol principal în proteste, multe dintre ele îndepărtând în mod public hijabul, vălul islamic obligatoriu.

XS
SM
MD
LG