Narațiuni electorale | Își vor „înstrăina” oare moldovenii pământurile în UE?

Autoarea podcastului „Pe Agendă”, Cristina Popușoi, alături de invitații săi: analistul politic și istoricul de la București, Armand Goșu (stânga), și expertul comunității WatchDog, Andrei Curăraru, în redacția Europei Libere.

R. Moldova va putea negocia cu UE un moratoriu de vânzare a terenurilor agricole către non-rezidenți, dacă va deveni stat membru, spune expertul în politici publice, Andrei Curăraru. El crede că, la negocieri, autoritățile vor pune în prim plan interesul agricol național, inclusiv al fermierilor.

O formulă „protecționistă” față de fermieri va prevala în negocierile dintre Chișinău și Bruxelles când se va discuta despre liberalizarea pieței funciare, consideră în podcastul „Pe Agendă”, Andrei Curăraru, expert în politici publice și drept la comunitatea WatchDog.

Judecând după experiența țărilor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană, Curăraru spune că oricare stat membru al UE poate să negocieze reguli „foarte clare” privind vânzarea terenurilor, pe trei categorii.

Moratoriu pe vânzare

„Unu: să nu se facă speculă, să nu se vândă pământurile la un preț mai mic. Doi: să se păstreze modul de viață și stilul tradițional. Și trei: să nu crească excesiv parcelele de pământ, să nu fie favorizat cineva care are sute de mii de hectare, iar altcineva cu un hectar să nu poată să-și dezvolte ferma”, explică Andrei Curăraru.

Retorica despre o eventuală obligație de a scoate la vânzare către străini pământurile R. Moldova a luat turații în actuala campanie electorală pentru prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, după o declarație a ambasadorului UE în R. Moldova, care a fost apoi răstălmăcită de mai mulți politicieni, propagandiști și candidați la alegeri.

Puterea politică de la Chișinău a spus că R. Moldova va negocia cu UE în „interes național” subiectul vânzării terenurilor agricole. Într-un răspuns la o solicitare a Europei Libere, reprezentații ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare spun că, dacă R.Moldova devine membră a UE, „regulamentele europene transpuse vor fi aplicabile pe teritoriul țării, însă legislația națională în domeniul funciar va rămâne în vigoare”.

Legea moldoveană limitează acum posibilitatea investitorilor străini de a deține în proprietate terenuri agricole și din fondul silvic. Iar modificările la Codul funciar, care vor intra în vigoare din martie 2025, mențin interdicția asupra dobândirii de către cetățenii străini a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole și silvice. În R. Moldova, potrivit datelor de la ministerul Agriculturii, sunt 2,3 milioane de hectare cu destinație agricolă, iar din totalul acestora circa 85% sunt prelucrate.

„Pământul ca un dat care nu se vinde”

Controversa că, odată devenită membră a Uniunii Europene, R. Moldova va fi obligată să vândă pământurile sale străinilor este „legată de teama că va veni un val de investitori care să cumpere masiv în R. Moldova pământurile”, crede Curăraru.

Narațiunea nu este una nouă în rândul țărilor din blocul comunitar, însă în România de exemplu nu s-a infiltrat atât de mult, explică analistul politic și istoricul Armand Goșu de la București. „În România lucrurile au stat sensibil diferit, pentru că a existat un interes să aduci investitori străini, să chemi oameni cu bani să investească în agricultura românească”. În R. Moldova însă subiectul este mult mai sensibil și din punct de vedere istoric, unde nu există o atitudine „capitalistă”, iar „pământul, ca aerul, este ca un dat, pe care nu-l poți vinde”, susține Goșu.

Preluarea de către Kremlin a poveștii despre pericolul ca R. Moldova să-și vândă terenurile agricole străinilor, dacă intră în UE, demonstrează că aceasta este „una dintre temele principale pe care propaganda rusă vrea să apese”, consideră istoricul Armand Goșu.

R. Moldova va putea însă să ceară o perioadă de interdicție pentru vânzarea terenurilor agricole și să impună anumite restricții. Ca să poți să cumperi terenuri, unele țări UE cer avize de la ministerul Agriculturii, planuri de afaceri pentru acel teren sau chiar ca respectivul cumpărător să devină rezident ori să cunoască foarte bine limba țării.

Ce mai puteți afla din această ediție „Pe Agendă” cu Armand Goșu și Andrei Curăraru:

  • Cine decide vânzarea pământurilor pentru non-rezidenți în țările care sunt deja membre ale Uniunii Europene?
  • Ce practici și ce restricții de comercializare a terenurilor agricole există în țările membre UE?
  • Ce ași au în mânecă autoritățile moldovene ca să negocieze cu UE un moratoriu privind vânzarea terenurilor agricole?
  • Cum ar putea contribui investițiile străine în agricultura moldoveană la dezvoltarea economiei?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.