Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: Când un coleg din UE îți dă peste mână dacă îți dai foc la casă e pierdere de suveranitate?


Narațiunea promovată de unii politicieni precum că R. Moldova își va pierde din suveranitate aderând la Uniunea Europeană este mai veche, dar accentuată acum de Rusia prin agenții săi de influență, susține Valeriu Pașa, președinte al Comunității WatchDog, un think-tank de la Chișinău.

Pașa afirmă, în podcastul video „Pe Agendă”, că Rusia vede în subiectul privind starea suveranității R. Moldova în calea sa spre UE „un potențial de manipulare care să se răsfrângă asupra rezultatelor scrutinului din 20 octombrie când au loc alegeri prezidențiale și un referendum despre alegerea Republicii Moldova de a deveni membru al UE.

Politicieni moldoveni ca liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, au spus că R. Moldova își va pierde statalitatea și independența aderând la UE și că „se va transforma într-o colonie străină”. Valeriu Pașa, care a urmărit mai multe campanii electorale din R. Moldova, clasifică astfel de declarați drept „sperietori” alimentate și de lipsa de înțelegere suficientă în societate a felului în care funcționează Uniunea Europeană.

„Nu există dictat, există reguli”

„În momentul în care semnăm aceste tratate cu UE, participăm în ele ca în orice alt tratat internațional. Nu vine un alt stat și îți dictează ce să faci. Nu există dictat. Există doar reguli pe care ni le asumăm”, afirmă Pașa, care e și membru al Consiliului Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. În cuvintele sale, unii actori politici moldoveni „încearcă să joace pe niște frici”.

Istoricul și analistul politic de la București, Armand Goșu explică în același podcast că Uniunea Europeană nu este nici „o putere dură, nici nu poate fi caracterizată ca o putere soft”, ci o putere normativă, unde sunt stabilite reguli și deciziile se iau de comun acord prin discuții, uneori de lungă durată. În cuvintele lui Goșu, unele decizii vor fi transferate la nivelul Uniunii Europene, dar prin dezbateri și de comun acord, „așa cum presupune acest club euroatlantic”.

„Îți pierzi dreptul de a face tâmpenii”

„Dacă o să dai foc la casă, vine colegul tău din Uniune Europeană și îți dă peste mână și îți spune că faci o prostie, ceea ce înseamnă pentru cineva pierderea suveranității... Mie mi se pare normal să pierzi din tipul ăsta de suveranitate, adică din dreptul de a face tâmpenii”, exemplifică Armand Goșu.

Urmărind de-a lungul anilor evoluțiile din R. Moldova și vorbind din experiența de membră UE a României, Goșu consideră că, mai degrabă, devenind membră a UE, R. Moldova își va crește „neînchipuit puterea și influența la nivel european”, în așa fel încât țări mari și influente, precum Germania, de exemplu, vor lua în calcul părerea și vor avea nevoie de votul R. Moldova în luarea deciziilor.

De la stânga la dreapta: Cristina Popușoi, autoarea podcastului „Pe Agendă”, Armand Goșu, politolog, Valeriu Pașa - președintele comunității WatchDog
De la stânga la dreapta: Cristina Popușoi, autoarea podcastului „Pe Agendă”, Armand Goșu, politolog, Valeriu Pașa - președintele comunității WatchDog

Ce altceva mai puteți afla din această ediție „Pe Agendă”:

  • Cât de valabilă și... durabilă (mai) este polarizarea societății moldovene între Est și Vest? Mai pot fi moldovenii pețiți pentru o uniune eurasiatică?
  • De ce mai mulți politicienii cunoscuți drept pro-ruși au abandonat să promoveze Uniunea Eurasiatică drept alternativă a Uniunii Europene? Și cine și de ce a (re)scos „din joben” această uniune care pare a fi „minunată, dar lipsește cu desăvârșire”?
  • De ce este mai simplu pentru unii politicieni să pedaleze pe narațiuni împotriva comunității LGBTQ ca să obțină dividende electorale?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG