Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis la Teheran, va fi înmormântat în Qatar

Demonstranți cu portretele lui Haniyeh la un marș al refugiaților palestinieni din Beirut, Liban, la 31 iulie.

Qatarul urmează să țină vineri ceremonii funerare pentru liderul Hamas, Ismail Haniyeh, ucis săptămâna aceasta la Teheran, într-un atac pus pe seama Israelului care a mărit temerile de o escaladare regională a conflictelor din Gaza și Liban.

Haniyeh, șeful politic al grupului armat palestinian, locuia la Doha, capitala Qatarului, împreună cu alți membri ai biroului politic al Hamas.

AFP relatează că el va fi înmormântat într-un cimitir din Lusail, la nord de capitala qatareză, după rugăciunile funerare de la moscheea Imam Muhammad bin Abdul Wahhab, cea mai mare din emiratul bogat în gaze naturale.

Uciderea sa a declanșat apeluri la răzbunare și este unul din incidentele care au mărit tensiunile regionale pe fondul războiului din Gaza dintre Israel și Hamas.

Hamas a declarat că „liderii arabi și islamici”, precum și reprezentanți ai altor facțiuni palestiniene și membri ai publicului vor participa la funeralii.

Haniyeh și un bodyguard au fost uciși într-un atac din zori asupra locuinței lor din Teheran, miercuri dimineață, au declarat Gărzile Revoluționare din Iran.

El se afla în Iran pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către președintele Masoud Pezeshkian, marți.

Israelul, acuzat de Hamas, Iran și alții pentru atac, nu a comentat direct incidentul.

Asasinarea liderului Hamas a venit la doar câteva ore după ce Israelul a lovit o suburbie din sudul Beirutului, ucigându-l pe Fuad Shukr, comandantul militar al grupului militant libanez aliat cu Hamas, Hezbollah.

Joi, la Teheran, mulțimi îndoliate și-au adus omagiul în timpul unei ceremonii funerare publice pentru Haniyeh.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile, după ce amenințase mai devreme cu o „pedeapsă aspră” pentru uciderea sa.

Turcia și Pakistanul au anunțat o zi de doliu vineri în onoarea lui Haniyeh, în timp ce Hamas a chemat la o „zi a furiei”.

Gruparea palestiniană a încurajat cetățenii la „marșuri de furie zgomotoase... în fiecare moschee” după rugăciunile de vineri, pentru a protesta împotriva uciderii lui Haniyeh, precum și împotriva războiului continuu din Fâșia Gaza.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis să distrugă Hamas în represalii pentru atacul său din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

Acel atac a dus la moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Militanții au capturat, de asemenea, 251 de ostatici, dintre care 111 sunt încă în Gaza, inclusiv 39 pe care armata îi declară morți.

Campania de represalii a Israelului împotriva Hamas a ucis cel puțin 39.480 de persoane în Gaza, conform Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te