Israelul are confirmarea că în iulie l-a ucis pe șeful militar Hamas, Mohhamed Deif

Anunțul grafic distribuit la 1 august de armata israeliană (IDF) proclamă uciderea, luna trecută, a liderului aripii militare a mișcării Hamas.

Armata israeliană a declarat joi că are de acum confirmarea că șeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian în Gaza în luna iulie. Anunțul vine la o zi după ce un presupus atac israelian în capitala iraniană, Teheran, l-a ucis pe liderul politic al Hamas.

Israel crede că Deif, șeful aripii militare a Hamas, organizație considerată teroristă de Israel și partenerii lui occidentali, ca și Yahya Sinwar, oficial de top al Hamas din Gaza, au fost principalii arhitecți ai atacului din 7 octombrie care a ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului și a declanșat războiul Israel-Hamas. Se crede că Sinwar rămâne deocamdată ascuns în Gaza.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că ar fi fost în spatele atacului de marți de la Teheran care l-a ucis pe Ismail Haniyeh, șeful politic al Hamas - amintește Associated Press.

Hamas a declarat că Deif a supraviețuit atacului din iulie din Gaza și nu a comentat imediat anunțul israelian de joi că ar fi fost ucis, cu certitudine.

Uciderile a două dintre cele mai importante figuri ale Hamas reprezintă o victorie pentru premierul israelian Netanyahu, care a spus că nu va încheia campania din Gaza până când Israelul nu va distruge capabilitățile militare ale mișcării armate.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că atacul care l-a ucis pe Deif a fost un „punct de reper semnificativ” în atingerea obiectivelor războiului. „Rezultatele acestei operațiuni reflectă faptul că Hamas este o organizație în dezintegrare”, a scris el pe X, numindu-l pe comandantul ucis „un Osama bin Laden din Gaza”, într-o aluzie la fostul șef Al Qaeda, considerat arhitectul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Uciderile de lideri - notează AP - ar putea face Hamas să asume o poziție mai dură la negocierile pentru un armistițiu în Gaza – sau chiar să se retragă complet de la ele. Iar Iranul a promis răzbunare pentru atacul de pe teritoriul său, sporind temerile de un război regional total.

Israel l-a luat în vizor pe Deif într-un atac din 13 iulie care a lovit un complex de la periferia orașului Khan Younis, din sudul Gazei. Armata a declarat atunci că un alt comandant Hamas, Rafa Salama, a fost ucis. Peste 90 de alte persoane, inclusiv civili strămutați în corturi, din apropiere, au fost ucise în atac, au declarat atunci oficialii din domeniul sănătății din Gaza.

Acesta este locul din sudul Fâșiei Gaza lovit de israelieni la 13 iulie - cu prețul vieților multor civili palestinieni. Israelul spune acum că ținta de atunci - liderul militar Hamas - a fost lovită cu siguranță.

Într-o declarație de joi, armata israeliană a spus că „în urma analizării informațiilor, se poate confirma că Mohammed Deif a fost eliminat în atac”.

În campania sa de bombardamente și ofensive din Gaza, care durează de zece luni, Israelul a ucis 39.480 de palestinieni și a rănit mai mult de 91.100, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care nu face diferența între civili și combatanți în asemenea bilanțuri. Peste 80% din populația de 2,3 milioane a teritoriului palestinian ocupat a fost alungată din casă, majoritatea fugarilor fiind înghesuiți în tabere de corturi în colțul sud-vestic al teritoriului, cu resurse de hrană și apă limitate.

Deif a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, Brigăzile Qassam, în anii 1990 și a condus unitatea timp de decenii. Sub conducerea sa, au fost efectuate zeci de atentate sinucigașe împotriva israelienilor în autobuze și cafenele și s-a pus la punct un arsenal de rachete care pot lovi ținte în Israel - cum au dovedit-o de atâtea ori.

El a rămas o figură misterioasă, „subterană” în Gaza. Nu a apărut niciodată în public, aproape niciodată nu a fost fotografiat și rareori i s-a auzit vocea în declarații audio. A supraviețuit mai multor încercări de asasinare puse la cale de Israel.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te