Israel crede că Deif, șeful aripii militare a Hamas, organizație considerată teroristă de Israel și partenerii lui occidentali, ca și Yahya Sinwar, oficial de top al Hamas din Gaza, au fost principalii arhitecți ai atacului din 7 octombrie care a ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului și a declanșat războiul Israel-Hamas. Se crede că Sinwar rămâne deocamdată ascuns în Gaza.
Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că ar fi fost în spatele atacului de marți de la Teheran care l-a ucis pe Ismail Haniyeh, șeful politic al Hamas - amintește Associated Press.
- Te-ar putea interesa și: Liderul Hamas din exil, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran
Hamas a declarat că Deif a supraviețuit atacului din iulie din Gaza și nu a comentat imediat anunțul israelian de joi că ar fi fost ucis, cu certitudine.
Uciderile a două dintre cele mai importante figuri ale Hamas reprezintă o victorie pentru premierul israelian Netanyahu, care a spus că nu va încheia campania din Gaza până când Israelul nu va distruge capabilitățile militare ale mișcării armate.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că atacul care l-a ucis pe Deif a fost un „punct de reper semnificativ” în atingerea obiectivelor războiului. „Rezultatele acestei operațiuni reflectă faptul că Hamas este o organizație în dezintegrare”, a scris el pe X, numindu-l pe comandantul ucis „un Osama bin Laden din Gaza”, într-o aluzie la fostul șef Al Qaeda, considerat arhitectul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Uciderile de lideri - notează AP - ar putea face Hamas să asume o poziție mai dură la negocierile pentru un armistițiu în Gaza – sau chiar să se retragă complet de la ele. Iar Iranul a promis răzbunare pentru atacul de pe teritoriul său, sporind temerile de un război regional total.
Israel l-a luat în vizor pe Deif într-un atac din 13 iulie care a lovit un complex de la periferia orașului Khan Younis, din sudul Gazei. Armata a declarat atunci că un alt comandant Hamas, Rafa Salama, a fost ucis. Peste 90 de alte persoane, inclusiv civili strămutați în corturi, din apropiere, au fost ucise în atac, au declarat atunci oficialii din domeniul sănătății din Gaza.
Într-o declarație de joi, armata israeliană a spus că „în urma analizării informațiilor, se poate confirma că Mohammed Deif a fost eliminat în atac”.
În campania sa de bombardamente și ofensive din Gaza, care durează de zece luni, Israelul a ucis 39.480 de palestinieni și a rănit mai mult de 91.100, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care nu face diferența între civili și combatanți în asemenea bilanțuri. Peste 80% din populația de 2,3 milioane a teritoriului palestinian ocupat a fost alungată din casă, majoritatea fugarilor fiind înghesuiți în tabere de corturi în colțul sud-vestic al teritoriului, cu resurse de hrană și apă limitate.
Deif a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, Brigăzile Qassam, în anii 1990 și a condus unitatea timp de decenii. Sub conducerea sa, au fost efectuate zeci de atentate sinucigașe împotriva israelienilor în autobuze și cafenele și s-a pus la punct un arsenal de rachete care pot lovi ținte în Israel - cum au dovedit-o de atâtea ori.
El a rămas o figură misterioasă, „subterană” în Gaza. Nu a apărut niciodată în public, aproape niciodată nu a fost fotografiat și rareori i s-a auzit vocea în declarații audio. A supraviețuit mai multor încercări de asasinare puse la cale de Israel.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te