Israelul îl declară pe secretarul general ONU Guterres „persona non grata”

Secretarul general ONU Antonio Guterres vorbind despre situația din Orientul Mijlociu la Consiliul de Securitate ONU, la New York, pe 27 septembrie 2024.

Israelul l-a declarat pe secretarul general al ONU, António Guterres, „persona non grata” și i-a interzis intrarea în țară, afirmând că el va rămâne „ca o pată pe istoria ONU”. Șeful diplomației israeliene a reacționat astfel la ceea ce consideră a fi înclinațiile pro-palestiniene ale lui Guterres.

Pedepsirea lui Guterres vine după ce Iranul a lansat marți seară aproape 200 de rachete împotriva Israelului, ca răzbunare pentru uciderea de către Israel a unor aliați de-ai Teheranului.

Anunțându-și decizia pe rețelele de socializare, ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, a declarat: „Cine nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului asupra Israelului, așa cum au făcut aproape toate țările din lume, nu merită să pună piciorul pe pământ israelian.
Acesta este un secretar general care încă nu a denunțat masacrul și atrocitățile sexuale comise de ucigașii Hamas la 7 octombrie și nici nu a depus eforturi pentru a-i declara organizație teroristă.
Un secretar general care sprijină teroriștii, violatorii și criminalii din Hamas, Hezbollah, Houthis și acum Iranul - nava-mamă a terorii globale - va rămâne o pată pe istoria ONU. Israelul va continua să își apere cetățenii și să își susțină demnitatea națională, cu sau fără António Guterres”.

Ministrul de externe israelian Israel Katz la ședința Consiliului de Securitate ONU pe tema evoluțiilor din țara sa, la 11 martie 2024, la New York.

Ziarul Guardian, care relatează despre interdicția israeliană, amintește că șeful ONU a condamnat, de fapt, atacul Hamas, soldat cu 1.200 de morți din rândul israelienilor.

În octombrie 2023, Guterres a declarat: „Am condamnat fără echivoc oribilele și fără precedentle acte de teroare din 7 octombrie ale Hamas în Israel. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor - sau lansarea de rachete împotriva țintelor civile. Toți ostaticii trebuie tratați cu umanitate și eliberați imediat și fără condiții”.

Cu toate acestea, secretarul general i-a înfuriat pe israelieni spunând, în același discurs: „Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc în vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”.

Cu aceeași ocazie, Guterres a mai spus că palestinienii „și-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii și afectat de violență; economia lor a fost sufocată; membrii lor au fost strămutați, iar casele lor demolate. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Iar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Luna trecută, membrii ONU au sprijinit cu o majoritate covârșitoare o moțiune fără caracter obligatoriu care solicită Israelului să pună capăt ocupației de șase decenii a teritoriilor palestiniene.

Guvernul israelian pune la îndoială în mod frecvent buna credință a ONU în legătură cu războiul din Gaza și cel din Liban, acuzând chiar angajații din Orientul Mijlociu ai agențiilor ONU de colaborare cu organizații teroriste. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te