Israelul o să facă  scurte „pauze umanitare” în nordul Fâșiei Gaza, anunță Statele Unite

Soldați israelieni în timpul unei incursiuni terestre în Fâșia Gaza, miercuri, 8 noiembrie 2023.

Casa Albă a declarat că Israelul va începe să implementeze „pauze umanitare” de patru ore în părți din nordul Fâșiei Gaza pentru a permite oamenilor să se refugieze în sudul enclavei, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a asigurat că Israelul nu vrea să ocupe Gaza.

Armata israeliană spune că vor fi „pauze tactice, locale pentru ajutorul umanitar”... dar „nicio încetare a focului”.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, aceste pauze umanitare trebuie coordonate cu Națiunile Unite, a cerut ulterior un purtător de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby a declarat pentru BBC că Statele Unite vor continua să discute cu Israelul despre durata și frecvența unor astfel de pauze în luptele din Gaza. Pentru eliberarea mai multor ostateci, ținuți de Hamas în Gaza, va fi nevoie de o pauză mai lungă în lupte, pentru a asigura trecerea lor în siguranță, a mai spus Kirby.

### Vezi și... ### Încă nouă cetățeni moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă însă că nu va accepta vreo încetare generală a focului până nu sunt eliberați toți ostaticii luați de Hamas.

În cursul atacului terorist din sudul Israelului, lansat pe 7 octombrie, Hamas a luat peste 220 de persoane ostatece, militari și civili, între care copii, femei, oameni în vârstă. În aceeași zi, Hamas a omorât aproximativ 1400 de israelieni, cel mai ucigaș atac din istoria Israelului.

Într-un interviu miercuri cu postul de televiziune Fox News, Netanyahu a asigurat că Israelul nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâșia Gaza după încheierea războiului cu Hamas.

„Nu căutăm să cucerim Gaza, nu căutăm să ocupăm Gaza și nu căutăm să guvernăm Gaza”, a spus el, adăugând că în enclavă ar fi nevoie de un guvern civil credibil. El a susținut însă că Israelul va trebui să se asigure că un atac ca cel din 7 octombrie nu se mai repetă.

„Deci, trebuie să avem o forță credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza și îi va elimina pe ucigașii. Pentru că asta va împiedica reapariția unei organizații ca Hamas”, a spus el, citat de NYT.

La începutul săptămânii, Netanyahu făcuse declarații care sugerau că Israelul va fi responsabil pentru securitatea din Gaza după război, atrăgând un răspuns critic din partea Statelor Unite.

De la începutul războiului cu Hamas, armata israeliană a blocat total Fâșia Gaza iar ulterior, armata a pătruns în enclavă, înconjurând orașul Gaza. Nordul enclavei este ținta unor bombardamente puternice.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că cel puțin 10812 palestinieni, inclusiv 4.412 copii, au fost uciși în atacurile israeliene asupra enclavei, începând cu 7 octombrie.