Israelul vrea să extindă operațiunea militară de la Rafah (ministrul Apărării)

Civilii palestinieni pleacă în grabă din Rafah, pe fondul temerilor că ofensiva israeliană se va intensifica.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus unui oficial de rang înalt al Casei Albe că țara sa va extinde operațiunea militară din orașul Rafah, în Fâșia Gaza, deși Statele Unite vor exact contrariul.

„Suntem hotărâți să lărgim operațiunea terestră de la Rafah, în scopul dezmembrării (milițiilor) Hamas și recuperării ostaticilor”, i-a spus Gallant consilierului Casei Albe pentru securitate națională Jake Sullivan, care face un turneu în Orientul Mijlociu.

Israelul susține că Rafah, aflat la granița Fâșiei Gaza cu peninsula egipteană Sinai, ar fi ultimul bastion al organizației Hamas, considerată teroristă inclusiv de SUA și de Uniunea Europeană.

Israelul consideră că zeci de ostatici luați de Hamas în incursiunea peste graniță din 7 octombrie ar fi ținuți tocmai la Rafah.

Statele Unite și alte țări occidentale, dar și din lumea arabă și musulmană, spun că o extindere a ofensivei israeliene la Rafah ar adânci și mai mult criza umanitară din teritoriul palestinian ocupat.

Israelul susține că are grijă de civili, la Rafah și în alte locuri din Fâșia Gaza.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a estimat luni la 810.000 numărul civililor care au fugit din Rafah de la 6 mai, adică posibil mai mult de jumătate din populația de dinaintea războiului.

Israelienii spun că ar fi descoperit la Rafah zeci de tuneluri care fac legătura cu Egiptul, o afirmație despre care Reuters scrie că ar putea reprezenta „un motiv de jenă” pentru Cairo. (M. Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te