În ciuda acestor măsuri, Israelul, care a început operațiuni preliminarii la Rafah, pare capabil să-și continue ofensiva, dacă alege să o facă, în ciuda crizei umanitare acute pe care aproape cu siguranță o va provoca.
Analiza Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, din Washington DC, sugerează că Israelul, care anul trecut a cheltuit 5,3% din Produsul Național Brut pentru apărare, ar trebui să ridice acest buget până la între 7% și 8%, pentru a reduce, nu și elimina complet, dependența sa de guverne străine pentru armele de care Israel are cea mai mare nevoie. Este neclar dacă o astfel de investiție e sustenabilă.
Administrația Biden încearcă să prevină o invazie israeliană pe scară largă în regiunea Rafah, oferind Israelului, în schimb, asistență, inclusiv informații de natură să ajute armata israeliană să identifice locațiile liderilor Hamas și să găsească tunele folosite de Hamas pentru a se ascunde și circula.
De asemenea, Statele Unite s-au oferit să ajute Israelul să construiască așezări de corturi și sisteme de livrare pentru alimente, apă și medicamente, astfel încât palestinienii evacuați din Rafah să aibă unde să se adăpostească. Președintele Biden și colaboratorii săi au făcut astfel de oferte în ultimele săptămâni, sperând că vor convinge Israelul să efectueze o operațiune mai limitată și precisă în orașul sudic al Fâșiei Gaza, în timp ce încă se speră într-un armistițiu.
Guvernul israelian continua să susțină însă că singura modalitate de a înfrânge Hamas este un atac cu „forță extremă” la Rafah, ori – spun israelienii – dacă Hamas rămâne activ și reprezentat în regiune, atunci Israelul riscă repetarea unor atacuri ca cel terorist de la 7 octombrie, când circa 1.200 de israelieni și-au pierdut viața.
Oficialități din administrația Biden și experți de la Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională au comunicat Israelului că va dura câteva luni ca să poată muta, în siguranță, sute de mii de palestinieni care trăiesc acum, în condiții grele, în Rafah. Colaboratorii lui Biden le spun partenerilor lor israelieni că palestinienii nu pot fi mutați pur și simplu în părți nelocuibile sau bombardate ale Fâșiei Gaza, și că Israelul trebuie să ofere infrastructură de bază - inclusiv adăposturi, hrană, apă, medicamente și alte necesități - astfel încât cei evacuați să aibă condiții de trai și să nu fie expuși la foamete sau boli.
Pe plan internațional, Israelul a devenit tot mai izolat în timpul războiului, care durează de-acum de șapte luni, din Gaza, datorită numărului mare de victime civile, de ordinul zecilor de mii, neștiindu-se însă câți dintre aceștia erau militanți Hamas.
Biden și-a atras, de asemenea, critici în țară și în străinătate pentru sprijinul acordat Israelului.
În acest context, secretarul de stat Antony Blinken a prezentat Congresului un raport despre operațiunile militare israeliene în Gaza, raport care acuză forțele israeliene de posibile încălcări ale dreptului internațional umanitar, fără ca însă să arate că astfel de încălcări s-ar fi și produs. Raportul menționează că, deși există acuzații conform cărora Israelul a încălcat dreptul internațional umanitar, Statele Unite nu dispun de „informații complete” din care să reiasă, concret, că arme americane ar fi fost folosite.
Autorii raportului invocă dificultatea de a stabili faptele de pe teren, într-o zonă de război activă, în condițiile în care Hamas folosește infrastructură civilă, inclusiv „scuturi umane” în scopuri militare.
Cu toate acestea, având în vedere dependența semnificativă a Israelului de dispozitive militare americane, raportul apreciază că este plauzibil să se creadă că armament american ar fi fost utilizat de forțele armate și de securitate israeliene în situații neconforme cu dreptul internațional.
Raportul critică Israelul pentru că nu a cooperat pe deplin cu guvernul Statelor Unite în primele luni după 7 octombrie pentru a maximiza fluxul de ajutoare umanitare, dar menționează și o „creștere semnificativă”, recent, a eforturilor israeliene.
„Deși Israelul are cunoștințe, experiență și instrumente pentru a implementa cele mai bune practici pentru reducerea prejudiciului civil în operațiunile sale militare, rezultatele de pe teren, inclusiv nivelurile ridicate de victime civile, ridică întrebări substanțiale dacă Forțele Armate israeliene le folosesc eficient, în toate cazurile”, arată raportul.
Acesta menționează totuși că Israelul a „deschis mai multe anchete penale, care sunt în curs, inclusiv în ceea ce privește decesele și tratamentul deținuților și acuzațiile de încălcări ale dreptului internațional umanitar”.