Linkuri accesibilitate

Netanyahu sfidează avertizarea SUA și spune că Israelul „va lupta cu unghiile”


Sub conducerea lui Netanyahu, Israelul a respins mai multe avertismente și cereri ale SUA privind modul în care se desfășoară ofensiva din Fâșia Gaza.
Sub conducerea lui Netanyahu, Israelul a respins mai multe avertismente și cereri ale SUA privind modul în care se desfășoară ofensiva din Fâșia Gaza.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu spune că țara sa poate lupta de „sine stătător”, după ce SUA au suspendat câteva livrări de armament destinate Israelului, pe fondul îngrijorările privind o posibilă ofensivă în Rafah. Germania a anunțat că ar putea lua o decizie similară.

Netanyahu a publicat un mesaj video în care jură că dacă Israelul va rămâne singur în fața și fără aliați, în contextul posibilei ofensive la scară largă asupra orașului Rafah, atunci „vom lupta și cu unghiile noastre”, sfidând amenințările SUA de restricționare a unor livrări de armament, scrie The Guardian.

Mesajul premierul israelian vine după ce joi, 9 mai, delegațiile Israelului și Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și Israel, au părăsit negocierile pentru un nou armistițiu, care se purtau la Cairo. Nu este clar dacă discuțiile au încetat sau este doar o pauză.

Hamas a anunțat vineri că „mingea” este pe terenul Israelului, în timp ce guvernul israelian a spus că versiunea grupării militante a înțelegerii privind un nou armistițiu nu îndeplinește cerințele sale. În lipsa unui astfel de acord, cresc îngrijorările privind un iminent atac israelian asupra orașului Rafah.

Netanyahu sfidează și speră

Premierul Benjamin Netanyahu a părut să ignore avertismentul public al președintelui SUA, Joe Biden, care a spus că dacă forțele israeliene vor lansa o ofensivă majoră asupra orașului, Washingtonul nu va oferi muniția și armele necesare pentru a sprijini operațiunea.

„Dacă va fi să rămânem singuri, vom rămâne singuri. Dacă va fi nevoie vom lupta cu unghiile noastre. Dar noi avem mai mult decât unghii”, a spus Netanyahu. În mesajul său, el a făcut trimitere și la războiul din 1948, izbucnit la scurt timp după ce Israelul și-a proclamat independența.

„Nu aveam arme, exista un embargo pe livrarea de arme pentru Israel, dar cu o mare putere de spirit, eroism și unitate între noi - am fost victorioși”, a afirmat premierul israelian.

Cu toate acestea, Netanyahu a părut să fie mai conciliant față de Biden într-un interviu de o oră cu prezentatorul TV american, Phil McGraw, cunoscut și ca Dr. Phil.

„Am avut deseori înțelegeri, dar am avut și dezacorduri. Am reușit să le depășim. Sper să le putem depăși și acum, dar vom face ceea ce trebuie pentru a ne proteja țara”, a declarat Netanyahu.

Săptămâna trecută, administrația Biden a suspendat livrarea a peste 3.000 de bombe destinate Israelului, trimițând un semnal că e gata să ia măsuri pentru a opri o ofensivă la Rafah.

Decizia lui Biden a fost criticată de republicanul Donald Trump, care l-a acuzat într-o postare pe rețeaua sa socială TruthSocial că ia partea „teroriștilor la fel cum a luat partea mulțimilor radicale din campusurile universitățile noastre”, potrivit The Times of Israel.

Recent, și Germania a confirmat că ar putea urma SUA și institui anumite restricții pe livrările de arme destinate Israelului. Ministrul apărării, Boris Pistorius, a spus că Berlinul ia în calcul asemenea decizii, notează DPA.

Armata israeliană susține că are arme suficiente

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, amiralul Daniel Hagari, a spus că armata israeliană își poate desfășura operațiunile planificate și fără sprijinul SUA.

„Armata dispune de armament pentru misiunile pe care le planifică, dar și pentru misiunile din Rafah. Avem ceea ce ne trebuie”, a spus el.

O ofensivă majoră asupra orașului Rafah ar pune în pericol viețile a peste un milion de palestinieni care au căutat adăpost acolo și care nu au primit din partea Israelului niciun fel de ajutoare semnificative în materie de adăpost, hrană, apă și asistență medicală.

Fumul se ridică deasupra unei clădiri la răsăritul soarelui, în urma unui bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, la 10 mai 2024, în contextul conflictului actual dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.
Fumul se ridică deasupra unei clădiri la răsăritul soarelui, în urma unui bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, la 10 mai 2024, în contextul conflictului actual dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Purtătorul de cuvânt pentru securitatea națională al SUA, John Kirby, a spus că SUA continuă să consilieze Israelul cu privire la modul în care ar putea învinge Hamas prin mai multe operațiuni chirurgicale.

„Părerea noastră este că orice fel de operațiune terestră majoră la Rafah ar întări de fapt poziția Hamas la masa negocierilor, nu a Israelului”, a afirmat el, adăugând că un număr mare de civili morți în acest oraș ar da „mai multă muniție narațiunii distorsionate a Hamasului despre Israel”.

Times of Israel scrie că Israelul ar planifica să lanseze operațiuni separate în diferite zone din Rafah, pentru a nu irita SUA și comunitatea internațională. În plus, operațiunea anterioară lansată de Israel pentru a prelua punctul de trecere a frontierei Rafah, de la granița cu Egipt, ar fi fost aprobată de administrația Biden, scrie presa israeliană.

Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să prezinte Congresului, chiar vineri, un raport extrem de critic cu privire la comportamentul Israelului în Gaza, dar care nu ajunge la concluzia că acesta a încălcat condițiile de utilizare a armelor americane, a informat joi Axios.

Raportul, care citează trei oficiali, a adăugat că Departamentul de Stat examinează utilizarea armelor de către Israel și alte șase țări implicate în diferite conflicte armate.

Ministerul Sănătății controlat de Hamas raportează că aproape 35.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza de la declanșarea ostilităților din Israel și Hamas, iar un raport din aprilie al Amnesty International a constatat că Israelul a folosit arme americane împotriva civililor palestinieni din enclavă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG