Ideea introducerii unei forme de vot de la distanță a revenit în actualitate cu ocazia turului doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, de pe 15 noiembrie, când participarea la vot a alegătorilor din diaspora occidentală a atins o cotă fără precedent, iar unii dintre ei nu au putut vota din cauza aglomerației la secțiile de votare și epuizării buletinelor de vot. Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, este și coautorul unui studiu comandat de Comisia Electorală Centrală și sprijinit financiar de donatori externi, care recomanda, încă în 2016, introducerea votului electronic. L-am întrebat într-un interviu dacă ideea ar avea mai multe șanse acum:
Your browser doesn’t support HTML5
Iulian Groza: „Astăzi, cred că politicienii responsabili, văzând dorința mare a cetățenilor rămași în Republica Moldova, dar în special a celor plecați de a participa la alegeri, vor fi mai motivați să răspundă așteptărilor cetățenilor.”
Europa Liberă: Și în alegerile prezidențiale din 2016 au participat masiv la vot alegătorii din diaspora, dar au trecut patru ani și nu s-a întâmplat nimic. Se vor găsi acum politicieni responsabili?
### Vezi și... ### Pavel Postică: Cine susține modernizarea sistemului de vot?
Iulian Groza: „Înseamnă că nu au fost suficient de responsabili și nu avem sistemul implementat astăzi. La începutul anului curent, noi cei de la Institutul de Politici și Reforme Europene și colegii din alte organizații am semnalat riscul că mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu vor reuși să-și exercite dreptul la vot la actualele alegeri prezidențiale. Din păcate, deși existau anumite inițiative atât la nivelul Comisiei Electorale Centrale, cât și la nivel parlamentar, aceste propuneri pentru a facilita exercitarea votului în afară nu au fost adoptate de către parlament sau nu au fost promovate de către guvern.
Sperăm că argumentul inechivoc al cetățenilor noștri din diaspora să convingă toți politicienii, în special pe cei responsabili, că Republica Moldova are nevoie de sisteme alternative de vot și că Republica Moldova trebuie să testeze aceste sisteme așa încât să crească posibilitățile ca fiecare cetățean să-și exprime votul. Da, este adevărat, în 2016 exista acest studiu de fezabilitate, existau și planuri de acțiuni la nivel de Comisie Electorală Centrală aprobate și de parlament...”
Europa Liberă: Era considerată fezabilă introducerea votului electronic în Republica Moldova atunci, la etapa efectuării studiului, mai rămân valabile concluziile sale și astăzi?
Iulian Groza: „Da! Răspunsul scurt este „da”, era fezabilă și continuă să fie fezabilă introducerea opțiunii de vot prin internet, ca opțiune alternativă de exprimare a votului. Din interviurile pe care le-am avut în 2016, în timpul efectuării studiului, majoritatea interlocutorilor, fie că se aflau în parlament, sau în diferite instituții competente, au fost acord cu ideea că trebuie să avem soluții alternative de vot. Dar, imediat după acest „da”, întotdeauna venea un „dar”, care se rezuma la posibile riscuri de integritate a votului, posibile fraudări, inclusiv riscuri legate de sistemul cibernetic, de diferite manipulări la care puteau recurge actori interesați din interiorul țării sau din afară. Însă, până atunci, niciunul din interlocutorii noștri nu a venit cu vreo soluție în privința acestor riscuri și provocări.
### Vezi și... ### Votul electronic sau prin poștă blocat de interesele politicienilor (Promo-LEX)Noi, în studiu, am încercat să propunem soluții, inclusiv la nivel legislativ, fiindcă implementarea votului pe internet nu poate avea loc doar prin crearea unui sistem de vot electronic. Tehnic, acest lucru se poate face relativ rapid. Provocarea ține de transpunerea acestei proceduri de vot în cadrul legal. Atunci, spuneam că, în numai un an și jumătate, Republica Moldova poate testa un nou sistem de vot, cu un cadrul legal actualizat, așa încât, în decurs de un an de la un proiect pilot, să înceapă să implementeze, treptat, acest sistem de vot alternativ pe internet la alegeri locale, la referendumuri, la alegeri parlamentare și prezidențiale.”
Europa Liberă: Credeți că politicienii vor relua ideea acum?
Iulian Groza: „Evident. Rata, fără precedent, de participare a alegătorilor din afară la aceste alegeri prezidențiale cred că este un argument în plus că diaspora dorește să participe foarte activ la acest exercițiu democratic, chiar dacă a plecat din Republica Moldova. Soluțiile, de asemenea, sunt la îndemână. Ele trebuie discutate și trebuie explicate nu doar politicienilor, dar și cetățenilor. În primul rând, cetățenilor, ca să aibă încredere că acesta este într-adevăr un proces sigur, iar riscurile de fraudare sunt gestionate ca atare.
Primul semnal că lucrurile se schimbă ar putea fi dat chiar de parlament
Și cred că primul semnal la nivel practic că lucrurile se schimbă ar putea fi dat chiar de parlament. De mai mult de cinci ani, în Parlamentul Republicii Moldova se discută despre un sistem de vot electronic care să fie folosit de deputați, la ședințele parlamentului. S-a și creat sistemul, s-a încercat testarea lui, la o primă ședință a parlamentului, cu vreo trei-patru ani în urmă, dar parlamentarii au decis împotrivă. Au spus că haideți să continuăm să numărăm cu mâna, că acest sistem nu reflectă neapărat procedura de vot ș.a.m.d., invocând diferite motive.”
Europa Liberă: Pe nota aceasta amuzantă, că deputații vor neapărat să numere cu mâna, se apropie de sfârșit și interviul nostru...
Iulian Groza: „Atunci când parlamentul va începe să folosească sistemul de vot electronic, care există deja în parlament, dar nu este folosit, acesta va fi un semnal clar că există deja voință din partea politicienilor de a păși pe această cale, dând un exemplu clar că sistemele de vot alternative sunt actuale, necesare și că trebuie puse în aplicare.”