„Iv Ceban” vrea să interzică primul marș LGBT din mandatul său de primar

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, într-o imagine postată pe Facebook, la întoarcerea sa dintr-o călătorie la Grenoble, pe 31 mai 2022.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că autoritățile locale nu vor accepta un marș în sprijinul comunității LGBT+ planificat în capitală în luna iunie, trezind reacții critice din partea apărătorilor drepturilor omului.

Ceban a făcut anunțul pe unul din conturile sale pe Facebook (Iv Ceban), în timp ce se întorcea cu avionul din orașul francez Grenoble și în urma unui apel adresat autorităților de către mitropolitul Moldovei, Vladimir, care cere renunțarea la marș.

„Mâine sărbătorim ziua copiilor. Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban într-o postare, revenind ulterior cu un mesaj nou: „Interzis am spus. Nu aveți ce cauta în Chișinău pe străzi”. Acest al doilea mesaj a fost șters de pe contul primarului, după doar câteva minute de la postare, dar Europa Liberă a păstrat o captură de ecran.

Postare de pe Facebook ștearsă de primarul Chișinăului Ion Ceban.

Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, principala organizație moldoveană care apără drepturile comunității LGBT+, a calificat declarațiile primarului drept „instigare”.

„Este o instigare la discriminare. Vom discuta cu avocata noastră dacă putem să-l acționăm în judecată. Cu siguranță, ne vom adresa la Consiliul pentru Asigurarea Egalității”, a spus Frolov Europei Libere.

### Vezi și... ### Sondaj: chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT

Genderdoc-M este unul din principalii organizatori ai marșului planificat în cadrul unui Festival al comunității LGBT+ „Moldova Pride” între 13 și 19 iunie. Ar fi primul marș după o pauză de doi ani cauzată de pandemie, dar și primul de când primar în Chișinău a devenit Ceban, fost fruntaș al Partidului Socialiștilor.

Frolov spune că autoritățile locale nu au competențe legale privind acceptarea sau interzicerea vreunui eveniment, ci se ocupă doar de logistică, inclusiv redirecționarea transportului, păstrarea ordinii publice sau curățenie.

„Este o declarație pur politică, ca toate celelalte care au răsunat în ultimele zile, inclusiv cele din Găgăuzia”, a spus activista, comentând avertismentul primarului că marșul va fi „interzis”.

Pe 25 mai, Adunarea Populară de la Comrat a votat pentru interzicerea pe teritoriul autonomiei găgăuze a marșurilor în sprijinul comunității LGBT+ și a „propagandei relațiilor netradiționale”, inclusiv în presă. Decizia a fost criticată de Avocatul Poporului și de ONG-urile, care au spus că nu poate fi aplicată pentru că ar încălca legislația națională.