Linkuri accesibilitate

Apărătorii comunității LGBT+ se pregătesc să conteste o interdicție adoptată la Comrat


Marșul Pride al comunității LGBT+ din mai 2018, la Chișinău
Marșul Pride al comunității LGBT+ din mai 2018, la Chișinău

Apărătorii drepturilor omului spun că vor contesta în justiție o decizie a Adunării Populare de la Comrat, care a votat la 25 mai interzicerea pe teritoriul autonomiei găgăuze a marșurilor și altor manifestări în sprijinul comunității LGBT+.

Decizia, care mai interzice „propaganda relațiilor netradiționale” inclusiv în presă, va fi contestată de Coaliția pentru incluziune si nediscriminare, a declarat site-ului Pro-TV Chișinău Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, principala organizație moldoveană care ajută comunitatea LGBT+.

„Suntem surprinși, pentru ca nu planificam să facem acest marș [la Comrat] deocamdată”, a spus Frolov.

Și-a alăturat vocea celor ale activiștilor și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, cerând într-o declarație la 27 mai instituțiilor statului de nivel național și local să „nu admită acțiuni care ar genera situații de instigare la ură și intoleranță”

După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, festivalul Moldova Pride, care se va încheia tradițional cu Marșul solidarității pentru drepturile comunității LGBT, la Chișinău, va avea loc între 13 și 19 iunie.

Deputați ai parlamentului local de la Comrat au spus că în autonomia găgăuză ar trebui organizate în schimb manifestări în sprijinul „familiei, dragostei și credinței”, în timp ce R. Moldova ar lua-o pe „căi sataniste”. „Ziua Familiei nu contravine festivalului nostru, și în comunitatea LGBT sunt familii cu valori”, a spus, în replică, Frolov.

Portalul de știri de la Comrat, Nokta, a relatat că o deputată din Adunarea Populară, Elena Iurcenco, a cerut o interdicție la nivel național a paradelor LGBT+. Ea a lansat demersul la un miting al socialiștilor organizat la Chișinău în sprijinul fostului lor lider, Igor Dodon, pus în arest la domiciliu într-un dosar de corupție.

Avocata Doina Ioana Străistianu a declarat site-ului Pro-TV Chișinău că interdicția adoptată de Adunarea Populară de la Comrat contravine legislației naționale, iar punerea ei în aplicare este pasibilă de pedepse penale pentru crime de ură.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG