Aflat în vizită la Chișinău, consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, a salutat reformele anti-corupție ale guvernului moldovean, menționând că acestea sunt „extrem de importante pentru potențiali investitorii americani și parteneri de afaceri”.
Your browser doesn’t support HTML5
După întrevederea cu premierul Maia Sandu, într-o conferință de presă comună, John Bolton a spus că s-a discutat, între altele, și despre provocările de securitate. „Sunt probleme [serioase] de securitate, în regiune și în afara ei. Statele Unite cred în suveranitatea și independența Republicii Moldova. Este dreptul cetățenilor acestui stat să decidă ce viitor vor să aibă, fără influențe din afară. Ne dorim să continuăm colaborarea în sferele militare și economice”, a declarat consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american.
Sunt probleme [serioase] de securitate, în regiune și în afara ei...John Bolton
Răspunzând la întrebarea Europei Libere privind sprijinul pe care îl poate oferi SUA Republicii Moldova, pe teritoriul căreia mai staționează astăzi trupe străine, consilierul Bolton a menționat că Statele Unite sprijină efortul guvernului de la Chișinău de a rezolva această problemă și de a se asigura că Republica Moldova este un stat cu adevărat integru și „nu subiectul influențelor din afară”. „Menținerea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova este crucială pentru noi”, a declarat oficialul american.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe John Bolton a amintit că subiectul transnistrean a fost discutat inclusiv în 1992, în timpul vizitei fostului Secretar de Stat al SUA, James Baker, primul oficial american care a vizitat Republica Moldova. „Subiectul mai este și astăzi actual”, a constatat John Bolton.
La rândul său, primul ministru Maia Sandu a spus că în discuție s-au aflat subiecte importante de pe agenda de dezvoltare a R.Moldova.
„Statele Unite repreztină un partener strategic pentru Republica Moldova și vizita dlui Bolton este o reconfirmare a acestui lucru. Partenerii americani au susținut eforturile noastre de restabilire a proceselor democratice și de protecție a drepturilor omului, după o perioadă în care R.Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat”, a declarat Maia Sandu.
Șefa guvernului a mai spus că a discutat cu John Bolton și despre prioritățile executivului moldovean: „combaterea corupției mari - în special, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltare economică, găsirea modalitățior de diversificare a furnizării resurselor energetice”. Guvernul moldovean, a spus premierul, își dorește ca aceste obiective să fie și subiecte de asistență și de cooperare bilaterală cu SUA.
### Vezi și... ### Igor Dodon vrea din nou întâlniri la vârf în Statele UniteUn subiect distinct, a mai spus Maia Sandu, a fost sprijinul pentru fortificarea și consolidarea sectoarelor de securitate și apărare, care au „un imact nemijlocit pentru asigurarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova”. „Asistența SUA pentru modernizarrea sectorului de apărare și securitate ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual”, a declarat premierul.
SUA repreztină un partener strategic pentru R.Moldova și vizita dlui Bolton este o reconfirmare a acestui lucru...Maia Sandu
Maia Sandu a anunțat că anul acesta va fi negociat un nou Plan de Acțiuni al Parteneriatului Moldova-NATO și se va trece la „cea de a doua fază a inițiativei de consolidare a capacităților de apărare pentru R.Moldova”. „În acest sens, susținerea SUA este foarte imprtantă pentru noi. Doar așa putem contribui la fortificarea capabilităților militare și a sistemului de securitate național, abil, în genstionarea amenințărilor atât convenționale, cât și hibride. Doar așa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar și oferă securitate”, a declarat primul ministru de la Chișinău.
Maia Sandu a menționat că a discutat și despre vizita pe care o va întreprinde împreună cu câțiva membri ai guvernului moldovean în Statele Unite, la începutul lui septembrie. „Sper că această vizită va fi una cu impact și va contribui la dezvotarea parteneriatului nostru pentru deschiderea unor noi domenii de cooperare, așa cum ar fi sectorul energetic, telecomunicații și infrastructură”, a declarat șefa executivului.