Linkuri accesibilitate

Igor Dodon vrea din nou întâlniri la vârf în Statele Unite


John Bolton și Igor Dodon
John Bolton și Igor Dodon

Președintele Igor Dodon i-a spus consilierului președintelui american pentru securitate națională, John Bolton, că va cultiva în continuare relațiile bune atât cu occidentul, cât și cu Rusia, și și-a exprimat dorința de a avea întâlniri la vârf cu conducerea Statelor Unite, luna viitoare.

„Administrația Președintelui, în colaborare cu Parlamentul și Guvernul, vor promova și în continuare o politică externă echilibrată în vederea stabilirii unor relații pragmatice de parteneriat cu statele din Vest și din Est”, a scris pe Facebook Dodon, într-un rezumat al celor discutate cu Bolton, joi, la Chișinău.

În aceeași postare, șeful statului moldovean a spus că i-a comunicat lui Bolton despre dorința sa de a avea o întâlnire cu „reprezentanții conducerii SUA, la Washington sau New York”, cu ocazia participării lui Dodon la Adunarea Generală ONU, la sfârșitul lunii septembrie.

Nu se știe dacă Bolton a răspuns în vreun fel acestei afirmații.

Nu este prima oară când Dodon își exprimă față de un oficial și oaspete american dorința de a avea întâlniri cu liderii politici din Statele Unite.

În urmă cu un an, Dodon i-a sugerat repetat ambasadorului Statelor Unite de la vremea aceea că ar vrea să viziteze Washingtonul în cadrul unei vizite de lucru sau oficiale „în timpul cel mai apropiat”.

„Am exprimat disponibilitatea pentru aprofundarea dialogului în interesul cetățenilor ambelor state, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru sau oficiale în SUA”, a scris Dodon pe Facebook la 7 august 2018, în urma unei întrevederi cu ambasadorul american James D. Pettit.

Cu numai o lună înainte, eșuase o vizită în Statele Unite pe care președintele moldovean intenționa să o facă la invitația lui Brian Brown, președintele Organizației Internaționale pentru Familie, considerat de apărătorii drepturilor LGBT din Statele Unite drept un „avocat al urii”.

Dodon a spus Europei Libere că acea vizită, în care dorea să aibă și întâlniri oficiale, nu a mai avut loc din cauza propriei sale agende încărcate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG