Josep Borrell cere eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi după gratii. (Arhivă)

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, a criticat Rusia pentru tratamentul aplicat disidentului Alexei Navalnîi și a cerut eliberarea lui imediată din detenție, la aniversarea a doi ani de la otrăvirea aproape fatală a acestuia cu un agent chimic neurotoxic de producție sovietică.

Într-o declarație postată pe Telegram la 20 august, Borrell a spus că Executivul Uniunii Europene „condamnă ferm tentativa de asasinare a lui Navalnîi” și cere Rusiei să-și „respecte obligațiile din cadrul Convenției contra Armelor Chimice”.

În declarația lui Borrell e exprimat, de asemenea, regretul că Moscova a scos în afara legii organizațiile anticorupție ale opozantului rus, numite de Kremlin „extremiste”, „condamnându-i la închisoare pe Navalnîi și pe alți membri ai echipei sale”.

Declarația cere eliberarea imediată din închisoare a lui Navalnîi și solicită Rusiei să-și respecte angajamentele luate în cadrul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

### Vezi și... ### Investigație: FSB ar fi plănuit de trei ani otrăvirea lui Alexei Navalnîi

În august 2020, activistul rus anticorupție s-a îmbolnăvit grav îm timp ce se reîntorcea din Siberia la Moscova. După ce a fost internat de urgență la Omsk, el a fost transportat în Germania, unde experții au stabilit că fusese otrăvit cu un agent neurotoxic militar din familia Noviciok, același tip de agent chimic folosit și în tentativa de asasinare a fostului agent de informații militare rus Serghei Skripal, la Salisbury, Anglia în 2018.

Navalnîi a spus că otrăvirea sa a fost pusă la cale de agenți ai Serviciul Federal de Securitate rus, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Opozantul rus a fost arestat pe aeroportul din Moscova la revenirea sa în Rusia, în ianuarie 2021.

### Vezi și... ### Zeci de mii de ruși înfruntă gerul, cerând în stradă eliberarea lui Navalnîi

În februarie, același an, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că, în convalescență fiind în Germania, a încălcat interdicția de a părăsi țara, prevăzută de o sentință anterioară de condamnare care îl lăsa în libertate condiționat.

În martie 2022, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar penal separat, pentru fraudă și pentru insultarea unui judecător.

Alexei Navalnîi susține că toate aceste condamnări sunt motivate politic din cauza criticilor sale la adresa regimului lui Vladimir Putin.