Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de ruși înfruntă gerul, cerând în stradă eliberarea lui Navalnîi


Alexei Navalnîi, la revenirea în Rusia
Alexei Navalnîi, la revenirea în Rusia

Zeci de mii de protestatari au înfruntat gerul crâncen, sâmbătă, ieșind în stradă în zeci de orașe ale Rusiei pentru a cere eliberarea liderului de opoziție Alexei Navalnîi.

Reuters estimează că cel puțin 40 de mii de oameni s-au adunat în câteva locații din Moscova, în după amiaza zilei, mulți purtând portretele politicianului. „Dacă Navalnîi nu se teme, nici eu nu mă tem”, scria pe un banner purtat de un bărbat în etate.

Un critic proeminent al Kremlinului, politicianul de 44 de ani a fost întemnițat pe 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii de vara trecută cu gaz neurotoxic Noviciok. Navalnîi s-a întors în ciuda faptului că arestarea sa era previzibilă, spunând că nu vrea să dea satisfacție celor care îl vor eliminat din viața politică rusă.

La scurt timp după starul demonstrațiilor la Moscova și Sankt Petersburg, poliția a început reținerea participanților, relatează corespondenții Europei Libere.

Printre protestatarii reținuți în apropierea Pieței Pușkin din capitala rusă se numără soția lui Navalnîi, Iulia, și jurista Liubov Sobol, de la Fundația Anticorupție a opozantului.

„Scuzați calitatea proastă, în duba poliției este lumină puțină”, a scris Iulia Navalnaia în comentariul care însoțește un selfie postat de ea pe Instagram.

Protestele de sâmbătă au început în orașe din Extremul Orient al Rusiei și Siberia, inclusiv Habarovsk, Vladivostok, Novosibirsk. În orașul siberian Iakutsk, sute de oameni au venit la protest pe un ger de – 50 de grade Celsius.

Se estimează că sunt cele mai mari proteste din Rusia din ultimii aproape patru ani, după protestele antiguvernamentale organizate în 95 de orașe, în martie 2017.

Navalnîi și-a îndemnat concetățenii să iasă în stradă, imediat ce a aflat că i s-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile, la revenirea din Germania. „Nu vă fie teamă, ieșiți în stradă. Nu ieșiți pentru mine, ieșiți pentru voi și viitorul vostru”, a spus Navalnîi luni, într-o înregistrare video făcută cu telefonul mobil, la finalul procesului său improvizat într-o secție de poliție din Himki, o suburbie a capitalei ruse.

Curaj împotriva fărădelegilor. Navalnîi a fost arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:28 0:00

I s-a imputat încălcarea controlului judiciar într-o sentință anterioară.

În urma reținerii sale pe aeroport, Navalnîi a petrecut o noapte în izolatorul secției de poliție, a fost judecat, iar apoi încarcerat la rău famata închisoare a serviciilor speciale, Matroskaia Tișina, din Moscova.

Organizația neguvernamentală pentru monitorizarea protestelor din Rusia, OVD-Info, a spus că poliția a reținut peste 1 300 de oameni la demonstrațiile de sâmbătă. OVD-Info a spus că forțele speciale au bătut protestatarii în multe orașe.

Imagini de la Vladivostok postate pe Twitter înfățișează scene în care poliția dispersează protestatarii, lovindu-i cu bastoanele.

Proteste pro-Navalnîi în orientul îndepărtat din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

La Ekaterinburg, unde oamenii au ieșit în stradă la -30 de grade pentru a cere eliberarea lui Navalnîi, participanți la demonstrație alungați de poliție au răspuns aruncând în forțele de ordine cu bulgări de zăpadă.

Serviciul tătar-bașkir al Europei Libere relatează că la Ufa, capitala regiunii Bașkortostan, poliția a arestat mai mulți protestatari, între care jurnaliști și activiști.

În ajunul protestelor, care urmau să aibă loc în 65 de orașe, poliția a reținut mai mulți aliați ai lui Navalnîi și a cerut rețelelor de socializare online să blocheze postările în care se face apel la proteste „neautorizate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, vineri, că avertismentele poliției sunt „firești” de vreme ce există apeluri la „evenimente ilegale”.

Demonstrațiile în plină iarnă, pe timp de pandemie și criză economică arată sprijinul de care se bucură Navalnîi înainte de alegerile parlamentare ruse din luna septembrie. Arestarea sa după luni de boală în urma atacului cu gaz Noviciok din august a trezit simpatia multor ruși.
„Kremlinul și-a tras un glonț în propriul picior printr-o campanie isterică de prevenire a protestelor”, a declarat postului Current Time înaintea demonstrațiilor Leonid Volkov, coordonatorul Fundației Anticorupție a lui Navalnîi.

„Dacă demonstrațiile din 23 ianuarie nu vor duce la eliberarea lui Aleksei Navalnîi, asemenea acțiuni se vor repeta iar și iar”, a spus Volkov.

Navalnîi crede că liderul rus Vladimir Putin a cerut să fie asasinat. Kremlinul a respins implicarea în incidentul din august. Opozantul spune că, prin arestarea sa la întoarcerea din Germania după cinci luni de tratament, autoritățile îl „pedepsesc” pentru că a supraviețuit atacului cu Noviciok.

„Pentru orice eventualitate, anunț că nu am de gând să mă spânzur de zăbrelele de la geam, să-mi tai venele sau gâtul cu o lingură ascuțită”, a spus Navalnîi într-o postare din închisoare făcută vineri pe Instagram cu ajutorul avocatului său.

„Pășesc cu multă atenție pe trepte, îmi iau tensiunea zilnic și este ca de cosmonaut, așa încât un atac cardiac subit se exclude. Știu sigur că în afara închisorii mele există mulți oameni buni, iar ajutorul o să vină”, a mai spus Navalnîi.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG