Josep Borrell: În Orientul Mijlociu, pacea trebuie impusă din afară

Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Într-o declarație neobișnuit de sumbră legată de conflictul dintre Israel și palestinieni, reaprins după atacul Hamas din 7 octombrie, șeful politicii  externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus că nu se așteaptă ca beligeranții să ajungă la pace din proprie voință.

„Cred că în acești 30 de ani [de la acordurile de pace de la Oslo] am învățat că soluția trebui impusă din afară, pentru că cele două tabere nu vor fi niciodată capabile să ajungă la vreun acord”, a declarat Borrell la Lisabona, adăugând că „dacă această tragedie nu se va termina curând, întregul Orient Mijlociu va sfârși în flăcări”.

Borrell a cerut o implicare mai mare a comunității internaționale, inclusiv a SUA, Europei și a țărilor arabe, în efortul de aplanare a conflictului declanșat de atacul din 7 octombrie al organizației teroriste Hamas, soldat cu peste 1.100 de morți și capturarea a 250 de ostatici.

Declarația șefului politicii externe UE a fost făcută miercuri, într-o zi când autoritățile medicale din Gaza au anunțat că peste 22.000 de oameni au fost omorâți în enclava palestiniană de la începutul ripostei militare israeliene la atacul Hamas.

Moartea lui Al-Aruri, factor agravant

Tot miercuri, Israelul a declarat că este gata „de orice scenariu” după ce în Libanul vecin, unde sunt active milițiile pro-iraniene Hezbollah, a fost ucis un comandant Hamas, într-o evoluție care ar putea mări amploarea conflictului.

Guvernul israelian a spus că nu a pus la cale atacul, dar un oficial guvernamental israelian l-a lăudat.

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani, a spus că uciderea lui Saleh al-Aruri (numărul doi în ierarhia Hamas) „va avea consecințe”. El a acuzat Statele Unite și aliatul lor Israelul că ar provoca escaladarea conflictului.

Moartea lui Al-Aruri a provocat manifestații de protest și o grevă în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, ca și Gaza.

Referindu-se la același atac, șeful politicii externe UE Borrell a spus că el este „un factor care poate duce la escaladarea conflictului”, adăugând că vrea să meargă în regiune, inclusiv în Liban, ca să caute soluții de evitare a unui conflict și mai mare.

### Vezi și... ### Un lider Hamas din Liban, ucis într-un atac aerian