Avocați ai Statelor Unite au încercat din nou să obțină extrădarea lui Julian Assange din Marea Britanie

Julian Assange plecând de la Curtea de Magistrați Westminster, Londra, 13 ianuarie, 2020.

Avocații care reprezintă Statele Unite au încercat din nou miercuri să obțină extrădarea lui Julian Assange din Marea Britanie, argumentând că sănătatea mentală a fondatorului WikiLeaks n-ar trebui să oprească aducerea lui în fața justiției americane. Australianul de 50 de ani e acuzat în Statele Unite pentru 18 delicte penale, între care încălcarea unei legi a spionajului, după ce WikiLeaks a publicat mii de dosare secrete și telegrame diplomatice americane în 2010.

### Vezi și... ### Cererea de extrădare a fondatorului WikiLeaks este examinată la Londra

Avocații guvernului american au făcut un recurs împotriva deciziei din 4 ianuarie a unui judecător de district de la Londra care spune că Assange n-ar trebui extrădat pentru că e foarte posibil să încerce să se sinucidă în America, din cauza problemelor sale de sănătate mentală. În documentul remis Curții de Apel și care a circulat în presă, avocații spusțin că Statele Unite au prezentat Marii Britanii un „pachet de asigurări” care înlătură temerile judecătorului de district - între acestea și aceea că Assange nu va fi supus condițiilor stricte de detenție, așa-numitele măsuri administrative speciale, și nu va fi închis în penitenciarul de maximă securitate din Florence, Colorado, cunoscut sub numele de ADX.

### Vezi și... ### Statele Unite și acuzațiile împotriva lui Julian Assange

Autoritățile americane au dat de asemenea asigurări că vor accepta ca Assange să ispășească în Austalia o pedeapsă cu închisoarea dată de un tribunal american. Avocații lui Assange au respins argumentele avocaților americani, spunînd că acesta ar putea fi ținut într-un alt penitenciar de securitate maximă și în condiții opresive care ar putea să-l facă să încerce să se sinucidă.