Jurnalista Europei Libere, Alsu Kurmasheva, rămâne în arest în Rusia până pe 5 iunie

Alsu Kurmasheva la tribunalul Sovietski din Kazan, 1 aprilie 2024.

Un tribunal din orașul rusesc Kazan a dispus la 1 aprilie extinderea perioadei de detenție preventivă a jurnalistei serviciului tătar-bașkir al Europei Libere, Alsu Kurmasheva, până la 5 iunie. Conducerea Europei Libere spune că arestarea jurnalistei este „revoltătoare”

Decizia de extindere a detenției preventive a fost luată de tribunalul raional Sovietski din Kazan în urma unor audieri care nu au vizat fondul cauzei. Tribunalul a respins, de asemenea, o cerere a avocaților lui Kurmasheva de a-i schimba detenția în arest la domiciliu.

Înainte de proces, Kurmasheva le-a spus jurnaliștilor că nu se simte „foarte bine fizic”, condițiile ei de trai în detenție „sunt foarte proaste”, având o gaură în podea folosită ca toaletă, iar îngrijirile medicale primite sunt „minime”.

Consulul General al Statelor Unite, Stuart Wilson, a fost prezent la tribunal în timpul procesului, potrivit relatărilor presei ruse, inclusiv a ziarului Kommersant.

În vârstă de 47 de ani, Kurmasheva a fost arestată în Kazan în octombrie anul trecut și acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin în conformitate cu o lege rusă punitivă, care îi vizează între alții pe jurnaliști și activiștii din societatea civilă. Ea este, de asemenea, acuzată că a răspândit informații false despre armata rusă, riscând până la 10 ani de închisoare dacă este găsită vinovată.

Your browser doesn’t support HTML5

Asistență medicală minimă, fără spațiu de mișcare: un jurnalist RFE/RL încarcerat descrie închisoarea din Rusia

Europa Liberă și guvernul Statelor Unite consideră că jurnalista este persecutată pentru munca sa.

Ea a călătorit în Rusia pentru a-și vizita și ajuta mama în vârstă și a fost reținută inițial pe aeroportul din Kazan în timp ce se întorcea la Praga, pe 2 iunie 2023, fiindu-i confiscate pașapoartele american și rus.

Conducerea Europei Libere a spus luni că arestarea jurnalistei este „revoltătoare” și că ea a fost închisă „pur și simplu pentru că deține un pașaport american”.

„Acuzațiile împotriva lui Alsu sunt lipsite de temei. Nu este un proces juridic, este un truc politic, iar Alsu și familia ei plătesc în mod nejustificat un preț groaznic”, a spus Stephen Capus, președintele Europei Libere/Libertatea, adăugând: „Rusia trebuie să pună capăt acestui fals și s-o elibereze imediat pe Alsu”.

Mulți critici și organizații pentru drepturile omului spun că legea rusă a așa-numiților agenți străini este folosită de Kremlin pentru a reduce la tăcere orice disidență.

De asemenea, Moscova a fost acuzată că arestează americani fără motiv pentru a-i schimba pe ruși condamnați în Statele Unite. În februarie, 23 de țări au nominalizat-o pe Kurmasheva pentru Premiul UNESCO/Guillermo Cano 2024 pentru libertatea presei.

Creat în 1997, premiul este o distincție anuală, onorând o persoană sau un grup de persoane care aduc o „contribuție remarcabilă” la apărarea și promovarea libertății presei în întreaga lume, în ciuda „pericolelor și persecuției” cu care se confruntă.

### Vezi și... ### S-au împlinit cinci luni, de când jurnalista Europei Libere, Alsu Kurmasheva, se află în arest preventiv, în Rusia