Linkuri accesibilitate

Putin a semnat legea privind confiscarea averii pentru „falsurile” despre armata rusă


Legislația semnată la 14 februarie de Putin vizează mai ales emigrația recentă - rușii care au fugit din țară ca să nu fie duși la oaste sau să nu participe în vreun fel la fărădelegile regimului.
Legislația semnată la 14 februarie de Putin vizează mai ales emigrația recentă - rușii care au fugit din țară ca să nu fie duși la oaste sau să nu participe în vreun fel la fărădelegile regimului.

Președintele F. Ruse, Vladimir Putin, a semnat miercuri amendamente de lege care vor permite autorităților să confiște averile celor care „defăimează” forțele armate angajate în agresiunea împotriva Ucrainei sau pun în pericol pe alte căi „securitatea” țării.

Proiectul de document a fost înaintat Dumei de Stat la 22 ianuarie și a fost adoptat în unanimitate pe 31 ianuarie. Peste o săptămână, legea a fost aprobată și de Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului.

De acum înainte, autoritățile ruse vor putea confisca „bani, obiecte de valoare și alte bunuri” dacă acestea au fost folosite sau erau destinate pentru „activități îndreptate împotriva securității Federației Ruse”.

Legea enumeră mai multe articole în temeiul cărora persoanelor condamnate li se pot confisca bunurile. Printre acestea se numără răspândirea așa-numitelor falsuri despre armata rusă, dezertarea, nerespectarea ordinelor, participarea la o organizație declarată indezirabilă în Rusia și lansarea „apelurilor publice îndreptate împotriva securității statului”. Cele mai multe dintre aceste prevederi au fost introduse în Codul Penal sau înăsprite după invazia rusă în Ucraina.

Volodin: „O lege despre ticăloși”

Vorbind despre noua lege, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, i-a numit „ticăloși” pe toți cei care intră sub incidența ei. Potrivit lui, legea va permite „pedepsirea celor care desfășoară activități împotriva țării lor - privarea acestor ticăloși de titlurile onorifice, precum și confiscarea averii lor, a banilor și a altor obiecte de valoare”.

Pe același ton a vorbit și un deputat al Partidului Liberal-Democrat, formațiune radicală de dreapta, Andrei Lugovoi. „Oricine încearcă să facă rău patriei va pierde totul și va muri acolo, departe de țara noastră, ca ultimul câine”, a explicat el semnificația proiectului de lege.

Cu toate acestea, Codul penal din Rusia prevede că numai bunurile obținute ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni sau utilizate la comiterea acesteia pot fi confiscate, precizează serviciul rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda.

Sute de ruși urmăriți penal pentru poziția anti-război

În martie 2022, la numai o lună de la începutul invaziei sale în Ucraina, Rusia a introdus pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea de informații „false” despre acestea.

Potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-Info, cel puțin 830 de persoane au fost trimise în judecată în Rusia pentru poziția lor anti-război, dintre care cel puțin 250 au fost acuzate de răspândirea unor „falsuri” despre armata rusă.

Activiștii de la OVD-info spun că autoritățile ruse exercită o presiune fără precedent asupra disidenților. Până la mijlocul lunii iunie 2023, peste 19.700 de protestatari anti-război au fost reținuți, potrivit datelor organizației.

În 2023, jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva a fost arestată în Rusia și acuzată de „distribuirea de știri false” despre forțele rusești, o acuzație pentru care poate primi o sentință de până la 10 ani de închisoare.

În ce alte cazuri pot fi confiscate bunurile?

Noile amendamente semnate de liderul de la Kremlin permit confiscarea de „bani, obiecte de valoare și alte bunuri” de la persoanele condamnate în temeiul următoarelor articole din Codul penal și Codul de procedură penală ale Federației Ruse:

  • Apeluri publice la desfășurarea de activități extremiste (art. 280);
  • Apeluri publice în vederea desfășurării de acțiuni menite să încalce integritatea Federației Ruse (art. 280.1);
  • Apeluri publice la desfășurarea de activități împotriva securității statului (art. 280.4);
  • Apeluri pentru impunerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse și a cetățenilor săi (art. 284.2);
  • Asistență în executarea deciziilor organizațiilor internaționale la care Federația Rusă nu este parte sau a instituțiilor de stat străine (art. 284.3);
  • Reabilitarea nazismului (art. 354.1).
XS
SM
MD
LG