Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, eliberată într-un schimb de deținuți cu F. Rusă

Alsu Kurmasheva, care are soțul și copiii la Praga, a fost întemnițată la Kazan când a mers să-și vadă mama bolnavă, toamna trecută.

Mai mulți cetățeni americani aflați în spatele gratiilor din Rusia au fost eliberați într-un schimb de deținuți, considerat cel mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Printre ei sunt jurnaliștii Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva, alături de fostul pușcaș marin Paul Whelan.

Informația despre eliberarea jurnalistei Alsu Kurmasheva a fost confirmată oficial de Casa Albă, la Washington, și a fost salutată de președintele RFE/RL, Stephen Capus.

„Salutăm veștile privind iminenta eliberare a lui Alsu și suntem recunoscători guvernului american și tuturor celor care au lucrat neîntrerupt pentru a pune capăt tratamentului ei injust în Rusia”, a spus Capus.

„Alsu a fost vizată pentru că era o jurnalistă americană care încerca pur și simplu să aibă grijă de un membru al familiei în Rusia. Nu a greșit cu nimic și cu siguranță nu a meritat tratamentul nedrept și separarea forțată de membrii familiei sale iubitoare și de colegi”, a adăugat președintele RFE/RL.

Capus a adăugat că eliberarea jurnalistei Alsu Kurmasheva va impulsiona eforturile de a obține libertatea și a altor jurnaliști ai Europei Libere, aflați detenția Rusiei și în Belarus.

„Eliberarea lui Alsu ne face și mai hotărâți să asigurăm libertatea altor trei jurnaliști RFE/RL, întemnițați cu cruzime în Belarus și în Crimeea ocupată de Rusia. Nu ne vom odihni până când toți jurnaliștii noștri deținuți pe nedrept nu vor fi în siguranță acasă. Jurnalismul nu este o crimă”, a mai spus Capus.

Casa Albă a confirmat că printre cei eliberați din Rusia se numără jurnalistul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin, Paul Whelan, și opozantul rus cu dublă cetățenie, Vladimir Kara-Murza.

Președinția turcă a informat că schimbul cu implicarea a 26 de deținuți a avut loc la Ankara și că au fost schimbați oameni deținuți în Rusia, SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia și Belarus.

Printre cei eliberați spre Rusia este Vadim Krasikov, întemnițat la Berlin pentru uciderea unui fost lider cecen rebel.

Informațiile despre schimb au început să vină după ce în ultimele zile au apărut mai multe indicii în acest sens, cel mai cunoscut fiind mutarea activiștilor și jurnaliștilor închiși în Rusia din penitenciarele unde au fost deținuți spre locații necunoscute.

Deși transferurile secrete din închisori sunt frecvente în Rusia, „dispariția” multiplă a unor deținuți cunoscuți a fost neobișnuită.

La începutul acestei săptămâni, liderul belarus, Alexander Lukașenko, a grațiat un cetățean german, Rico Krieger, care fusese condamnat la moarte pentru terorism și alte acuzații.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te