Linkuri accesibilitate

Rusia și Occidentul ar desfășura un schimb de deținuți


Ilia Iașin, unul din deținuții din închisorile rusești despre care se speculează că ar putea fi „schimbați”, într-o fotografie din 2022.
Ilia Iașin, unul din deținuții din închisorile rusești despre care se speculează că ar putea fi „schimbați”, într-o fotografie din 2022.

Circa nouă activiști ruși și un cetățean american au fost mutați pe neașteptate din închisorile rusești în ultimele zile, în timp ce cetățeni ruși deținuți în închisorile din SUA, au dispărut din bazele de date ale instituțiilor.

Toate aceste vești alimentează speculațiile că un posibil schimb de deținuți între Rusia, SUA și alte câteva state europene, ar fi în desfășurare.

Până în prezent, nici un oficial guvernamental de la Washington, Moscova sau din capitalele europene nu au comentat posibilitatea schimbului. Cu toate acestea, analiștii au identificat pe 1 august, mai multe semne ce sugerează că ar putea fi vorba de cel mai mare schimb de deținuți de la sfârșitul Războiului Rece.

„Nu pot oferi comentarii la acest subiect”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat de jurnaliști pe 1 august despre posibilitatea unui asemenea schimb.

Transferați din închisorile unde se aflau

Avocații mai multor activiști ruși bine cunoscuți, închiși în închisorile rusești, susțin că nu știu unde se află clienții lor, o situație care se întâmplă de obicei când aceștia sunt mutați la un alt penitenciar. Printre cei închiși se numără activiștii Vladimir Kara-Murza și Ilia Iașin.

Olga Karlova, avocata fostului pușcaș marin american Paul Whelan, a declarat la 31 iulie că nu știe unde se află clientul său, iar autoritățile de la închisoarea din regiunea Mordovia unde acesta a fost încarcerat au ignorat solicitările de a confirma dacă acesta se află în penitenciar.

Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj pe care el și Washingtonul le-au respins, este unul dintre cei peste 10 cetățeni americani care sunt în prezent deținuți în închisorile și închisorile rusești, acuzați sau condamnați pentru acuzații care variază de la posesie de droguri și furt la trădare și spionaj.

Jurnaliști americani, printre cei vizați

În multe cazuri, acuzațiile împotriva americanilor, printre care se numără reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, au fost catalogate de angajatorii lor sau de guvernul SUA drept false sau transparent politice. Unele dintre sentințe depășesc cu mult ceea ce experții juridici spun că ar fi normal.

„Sperăm că toți prizonierii politici deținuți pe nedrept, în special jurnaliștii precum Alsu și Evan, se vor întoarce la cei dragi. Jurnalismul nu este o crimă", a spus președintele și directorul general al RFE/RL, Stephen Capus, într-o declarație la 1 august.

„Celorlalți trei jurnaliști RFE/RL aflați pe nedrept după gratii - doi în Belarus și unul în Crimeea controlată de Rusia - le spunem că nu sunt uitați. RFE/RL va face tot ce ne stă în putere pentru a vă asigura eliberarea și pentru a-i reuni cu familiile lor", a adăugat el, referindu-se la Ihar Losik și Andrei Kuznechyk din Belarus și la Vladyslav Yesypenko din Crimeea.

Cel mai mare schimb de prizonieri de după Războiul Rece a avut loc în 2010 și a implicat un total de 14 persoane.

În cadrul acelui schimb, Statele Unite au eliberat 10 ruși, inclusiv pe Anna Chapman. Serghei Skripal, un ofițer de informații militare rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, s-a numărat printre cele patru persoane eliberate de Moscova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG