Jurnalistul american Evan Gershkovich rămâne în arest preventiv până la finele lui martie

Gershkovich este primul reporter american acuzat de spionaj în Rusia din 1986, când Nicholas Daniloff, corespondent la Moscova pentru U.S. News and World Report, a fost arestat de KGB.

Un tribunal din Moscova a dispus vineri menținerea jurnalistului american Evan Gershkovich în arest preventiv până la 30 martie 2024. El a fost reținut anul trecut sub acuzația de spionaj, respinsă de ziarul lui, Wall Street Journal, și de autoritățile de la Washington.

Desemnat de Departamentul de Stat al SUA „deținut pe nedrept”, Gershkovich a fost reprezentat la ședința de judecată și de consulul general al SUA în Rusia, Stuart Wilson. Cazul jurnalistului a fost examinat de judecători cu ușile închise, fiind invocată prezența informațiilor cu caracter secret în dosarul acestuia, transmite Associated Press.

Într-o înregistrare video difuzată de agenția de știri de stat rusă Ria Novosti, Gershkovich a fost prezentat ascultând hotărârea în „cușca” tribunalului, îmbrăcat cu o bluză cu glugă și blugi albastru deschis. El a fost fotografiat la scurt timp după aceea mergând spre o dubă a închisorii, pentru a părăsi tribunalul.

În vârstă de 32 de ani, Gershkovich a fost reținut la 29 martie 2023 de agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în timp ce se afla în orașul Ekaterinburg, documentând atitudinea rușilor față de războiul din Ucraina și grupul de mercenari Wagner.

FSB susține că jurnalistul „acționa la instrucțiunile părții americane, colectând informații ce constituiau secret de stat despre activitățile unei companii din complexul militar-industrial rusesc”.

Gershkovich și Wall Street Journal au respins ferm acuzațiile. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare.

Monedă de schimb între Washington și Moscova?

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri la Washington că reține cetățeni americani pentru a-i folosi pentru schimburi cu cetățeni ruși încarcerați în SUA.

În cadrul conferinței sale de final de an din decembrie 2023, președintele rus, Vladimir Putin, a spus că Moscova se află în discuții cu Statele Unite în legătură cu Gershkovich și cu alt cetățean american deținut în Rusia, fostul pușcaș marin Paul Whelan. Liderul de la Kremlin și-a exprimat speranța că „va fi găsită o soluție”, deși a calificat discuțiile ca fiind complicate.

### Vezi și... ### Cetățean american arestat în Rusia. Este acuzat de trafic de droguri

Ministerul rus de Externe a declarat că va lua în considerare un schimb pentru Gershkovich numai după ce va fi pronunțat un verdict în procesul său. În Rusia, procesele de spionaj pot dura mai mult de un an.

Gershkovich este deținut la închisoarea Lefortovo din Moscova, cunoscută pentru condițiile sale dure.

Peste 100 de zile în detenție

Printre americanii deținuți în prezent în Rusia se numără jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, care are dublă cetățenie, rusă și americană. Ea a fost reținută în octombrie 2023 sub acuzația că nu s-ar fi înregistrat ca „agent străin” în Rusia, o „greșeală” pedepsită cu până la 5 ani de închisoare.

Ulterior, autoritățile ruse i-au înaintat și acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă, care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Kurmasheva și RFE/RL neagă acuzațiile și afirmă că Moscova o pedepsește pentru activitatea sa jurnalistică.

### Vezi și... ### UE cere Rusiei „eliberarea imediată” a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva

Deși are pașaport american, Kurmasheva nu a primit acces consular american în închisoare: Rusia a respins trei cereri ale diplomaților SUA de a o vizita în detenție. La 25 ianuarie curent s-au împlinit 100 de zile de când jurnalista, a cărei familie se află la Praga, este întemnițată în Federația Rusă.