Linkuri accesibilitate

UE cere Rusiei „eliberarea imediată” a jurnalistei RFE/RL Alsu Kurmasheva


Jurnalista Alsu Kurmasheva în timpul unei ședințe de judecată, Kazan, Rusia, 1 decembrie.
Jurnalista Alsu Kurmasheva în timpul unei ședințe de judecată, Kazan, Rusia, 1 decembrie.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut Rusiei să o „elibereze de îndată” pe Alsu Kurmasheva, jurnalistă a Serviciului tatar-bașkir de la Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea), care este deținută în Rusia de două luni.

„UE face apel la autoritățile ruse să o elibereze imediat pe jurnalista Alsu Kurmasheva, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru că și-a desfășurat activitatea jurnalistică”, a scris Borrell pe rețelele de socializare la 18 decembrie.

„Autoritățile ruse trebuie să protejeze jurnaliștii și dreptul lor la libertatea de exprimare și să înceteze urmărirea penală a acestora”, a adăugat el.

Kurmasheva, care lucrează de multă vreme la RFE/RL, s-a stabilit la Praga, Republica Cehă și are dublă cetățenie, americană și rusă. Ea a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială. A fost reținută temporară, pe 2 iunie, în timp ce aștepta zborul de întoarcere în Republica Cehă, pe aeroportul din capitala Republicii Tatarstan, Kazan, și i-au fost confiscate ambele pașapoarte. De atunci nu a mai putut părăsi Rusia, așteptând să-i fie restituite documentele de călătorie.

Pe 11 octombrie, un tribunal din Kazan a amendat-o pe Kurmasheva cu 10 mii de ruble (110 dolari) pentru „omisiunea de a informa oficialii ruși cu privire la deținerea celei de a doua cetățenii”.

Kurmasheva a fost reținută din nou la 18 octombrie și, de data aceasta, acuzată de neînregistrarea ca „agent străin”, o infracțiune care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Comitetul de anchetă a afirmat că Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul penal referitoare la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei”, date care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”. Comitetul nu a oferit alte detalii

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și observatorii politici spun că așa-numita „lege privind agenții străini” este folosită de Kremlin pentru a reprima orice disidență și a subordona presa intereselor autorităților. Cel mai important grup rusesc pentru drepturile omului, Memorial, a recunoscut-o pe Kurmasheva drept prizonieră politică.

Pe 12 decembrie, agenția de știri Tatar-Inform din Tatarstan și canalul Telegram Baza, ambele legate de guvern, au declarat că Kurmasheva este acum acuzată de „distribuirea de știri false” despre forțele armate ale Rusiei, o acuzație care poate atrage, la rândul ei, o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Reținerea de către Rusia a lui Kurmasheva, al doilea membru al presei americane arestat de Moscova în acest an, a declanșat un val de critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a criticilor Kremlinului, care afirmă că această măsură semnalează un nou nivel de cenzură pe timp de război.

Moscova a fost acuzată că reține americani ca monedă de schimb pentru a-i schimba pe rușii închiși în Statele Unite. Reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost arestat în martie anul acesta și acuzat de acte de spionaj - o acuzație pe care el și ziarul o neagă vehement.

XS
SM
MD
LG