„Primul capitol cu care începe evaluarea este justiția. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de Uniunea Europeană, pentru că un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează, adică nimeni nu e mai presus de lege și regulile sunt aceleași pentru toți”, a declarat Gherasimov.
În timpul primei sale vizite la Bruxelles în calitate de vice-prim-ministră pe Afaceri Europene și negociatoare-șefă din partea R. Moldova, ea a făcut cunoștință cu echipa Comisiei Europene cu care va lucra în continuare. Pe 21-22 februarie, va reveni la Bruxelles pentru o primă analiză a legislației din domeniul justiției și a drepturilor fundamentale.
În următoarele patru luni, vor urma ședințe de evaluare și pe celelalte capitole (în total, 33 la număr), în ceea ce Gherasimov a numit „un proces de durată, care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare”. În a doua fază a etapei de evaluare, Chișinăul va prezenta legislația națională, per capitole.
### Vezi și... ### Ce urmează în procesul aderării la UE și cât ar putea dura?În paralel, autoritățile moldovene au de lucrat la cele trei recomandări rămase restante din cele nouă pe care le-au primit de la Comisia Europeană odată cu statutul de țară candidată și de realizarea cărora depinde deschiderea negocierilor de aderare. Este vorba de reforma justiției, combaterea corupției și deoligarhizarea.
În martie, Comisia urmează să prezinte un raport despre felul în care au fost realizate aceste reforme, iar, în funcție de progresul atins, va fi stabilită data primei reuniuni interguvernamentale, care va seta cadrul și calendarul negocierilor de aderare.