Starea de urgență generată de epidemia de coronavirus a dat peste cap programul instanțelor de judecată, susțin unii avocați, și cel mai grav e că nu există practici uniforme. În unele cazuri, precum la Hâncești, a fost suspendată în general activitatea judecătoriei. Reprezentanții sistemului judecătoresc spun că activează într-un regim mai special, limitând la maximum accesul publicului pentru a preveni răspândirea noului virus. Potrivit noilor reguli, au prioritate dosarele ce nu suferă amânare pentru diferite motive: de reținere, de protecția victimei sau martorilor, pentru protecția securității statului ș.a.
Your browser doesn’t support HTML5
Odată cu instituirea stării excepționale au fost limitate mai multe drepturi și libertăți, iar autoritățile de la Chișinău au înștiințat despre acest fapt secretarul general al Consiliului Europei. Asta înseamnă, potrivit mai multor juriști, că pe această perioadă cetățenii nu pot reclama anumite categorii de eventuale abuzuri deoarece există „circumstanțe importante care au dus la limitarea drepturilor omului”.
Printre posibile îngrădiri poate fi accesul la justiție, legat de incertitudinea felului în care activează în prezent instanțele, este de părere Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice. Potrivit juristului, la Hâncești, precum și în alte localități judecătoriile și-au suspendat activitatea. Expertul recomandă o anumită proporționalitate a măsurilor adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale în ceea ce privește sistemul judecătoresc:
„Mai multe instanțe cred că mai mult simulează și prioritizează care anume dosare să fie examinate la moment, care să fie amânate sau în genere să fie amânate pe o perioadă nedeterminată. Părerea mea e că acest lucru trebuia să fie consultat de către Consiliul Superior al Magistraturii cu președinții instanțelor judecătorești”.
Evenimentele generate de situația epidemiologică au evoluat atât de rapid încât unii avocați au anunțat de săptămâna trecută că se abțin de la participarea la procese. Ulterior a venit cu o recomandare și președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță. El spune că din datele colectate de la apărători nu vede să se fi produs un haos în funcționarea instanțelor, prioritate se acordă cazurilor de urgență.
„În primul rând, atunci când este un demers al procurorului privind aplicarea mandatului de arest. El nu poate fi amânat, trebuie examinat în esență. Atunci când avem prelungirea mandatului de arest, asta este doi. Atunci când avem niște demersuri privind protejarea persoanelor care au fost supuse actelor de violență. Ele nu suferă absolut nicio tărăgănare. Noi am recomandat de asemenea avocaților să intervină și atunci când, de exemplu, un justițiabil intervine cu o solicitare de a depune cerere de chemare în judecată deja la limita expirării termenului de prescripție. Este un caz, în viziunea mea, de urgență, deși conform dispoziției nr. 1 a Comisiei extraordinare și potrivit hotărârii parlamentului privind instituirea situației de urgență toate termenele acestea se prelungesc”.
Chiar să fi dorit magistrații să suspende procesul judiciar, acest lucru e imposibil, precizează...Victor Micu
Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, în trecut președinte al autorității de autoreglementare judecătorească, spune că s-a interpretat greșit faptul că unele judecătorii și-au suspendat activitatea. Mai curând ar fi vorba despre limitarea accesului pentru public, deoarece toate cele 15 judecătorii existente în țară de prim nivel examinează dosare penale ce conțin termene exacte, ignorarea lor din varii motive „duce la consecințe foarte grave din punct de vedere juridic”. Altfel spus, chiar să fi dorit magistrații să suspende procesul judiciar acest lucru e imposibil, precizează Victor Micu.
Ca și în alte domenii, în justiție există specialiști care stau cu copiii lor acasă, din cauza suspendării procesului educațional, sau urmare a faptului că au intrat în contact cu persoane revenite de peste hotare și s-a impus autoizolarea. Doar că sunt cazuri particulare, precizează responsabili din sistemul judecătoresc.
Pentru a evita contactul uman, șefi de instanțe au recomandat participanților la procese să trimită toate materialele prin poșta electronică sau pe cea tradițională. În context, juriștii cu care am stat de vorbă spun că vremurile pandemiei au demonstrat mai mult ca oricând cât de iminent este introducerea programului e-dosar, aflat acum în regim de testare, ceea ce ar înlesni accesul avocaților la dosarul electronic.