Kievul, atacat de drone rusești pentru a doua noapte la rând

Soldați ucraineni trag cu un sistem de rachete cu lansare multiplă RAK-SA-12 spre pozițiile rusești în apropiere de orașul Bahmut, pe 10 iulie.

Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului pe 12 iulie, pentru a doua noapte consecutiv, dar toate dronele au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene.

„După o pauză de mai bine de o săptămână, inamicul a lansat drone de fabricație iraniană deasupra Kievului pentru a doua zi la rând. Alerta aeriană a durat mai mult de două ore”, a anunțat șeful defensivei din capitala ucraineană, Serhi Popko, pe Telegram. „Toate dronele din spațiul aerian din jurul Kievului au fost distruse de apărarea noastră aeriană”. Încă nu există informații certe despre pagube sau răniți, a precizat Popko.

Între timp, trupele ucrainene care luptă în apropiere de Bahmut, în estul regiunii Donețk, avansează într-un „ritm destul de moderat”, iar inițiativa le aparține în continuare, a declarat colonelul Serhi Cerevati. El a afirmat pe 11 iulie că forțele inamice „opun o rezistență disperată" în încercarea de a opri înaintarea forțelor ucrainene.

În zona Liman și Kupiansk, forțele rusești „încearcă să preia inițiativa și atacă, în mod constant, unitățile noastre”, a declarat Cerevati la televiziunea ucraineană.

Armata ucraineană atacă pozițiile rusești cu un aruncător de flăcări capturat

Au avut loc zece ciocniri între unitățile ucrainene și rusești și peste 800 de obuze de diverse tipuri au fost lansate în cursul zilei de 11 iulie, a adăugat Cerevati, adăugând că în prezent armata ucraineană depune un efort susținut pentru a scoate trupele rusești afară din Bahmut.

„Forțele noastre de apărare fac o muncă eroică în condiții de paritate cu inamicul în ceea ce privește personalul și echipamentul. Uneori pierdem în ceea ce privește numărul de obuze. Prin urmare, doar antrenamentul, motivația și inteligența ne ajută să avansăm în mod constant într-un ritm destul de moderat, dar cu o mare conservare a personalului, care este cel mai valoros pentru noi", a declarat Cerevati.

Ministerul Apărării a declarat pe 10 iulie că forțele ucrainene din Bahmut au măcinat cu un foc susținut mișcarea trupelor rusești prin oraș timp de mai multe zile.

500 de zile de război împotriva Ucrainei, în fotografii

Serviciile secrete britanice și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, au declarat la 8 iulie că, după o acalmie în iunie, Bahmut a devenit din nou locul unora dintre cele mai aprige lupte de pe front. Observatorii militari confirmă că forțele ucrainene au obținut succese constante atât în nordul, cât și în sudul orașului, care anterior a fost ocupat în totalitate de Rusia.

„Vom recuceri Bahmutul”

Într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC News, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, întrebat dacă este încrezător că Ucraina va putea recuceri Bahmut, a răspuns: „Da, bineînțeles. Sunt sigur”.

În altă parte în Ucraina, generalul Oleksandr Tarnavski, șeful comandamentului de sud al Ucrainei, a declarat că trupele ucrainene au distrus șapte depozite de muniții rusești într-o singură zi, pe direcția Tavria.

„Unitățile de artilerie ale forțelor de apărare din direcția Tavria au efectuat 1.418 misiuni de foc în cursul zilei. Pierderile inamicului în morți și răniți s-au ridicat la aproape două companii", a scrie Tarnavski pe canalul său Telegram.

RFE/RL nu a putut verifica afirmațiile Ucrainei cu privire la succesele de pe câmpul de luptă.

### Vezi și... ### NATO va invita Ucraina să adere când aliații vor fi de acord și vor fi întrunite condițiile 

Potrivit celor mai recente date ale Statului Major General, trupele rusești continuă să își concentreze principalele eforturi asupra orașelor Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde se desfășoară lupte grele.

Pe 11 iulie de două ori s-au auzit explozii în Berdianskul ocupat din regiunea Zaporojie, a declarat administrația militară a orașului Berdiansk.

Autoritățile din orașul ocupat de Rusia au declarat că sistemul de apărare aeriană a împiedicat tentativa de atac ucrainean și a doborât un număr nespecificat de rachete Storm Shadow.

Moscova neagă că folosește muniție cu dispersie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a reacționat la 11 iulie la anunțul SUA că va trimite muniții cu dispersie în Ucraina. Shoigu a declarat că, dacă acestea vor fi furnizate Ucrainei, armata rusă va începe să le folosească pe câmpul de luptă.

Șoigu spune, în prezent, Rusia se abține de la utilizarea munițiilor cu dispersie, deoarece înțelege „ce amenințare reprezintă acestea pentru populația civilă”, dar că va recurge și ea la acest tip de armament.

Autoritățile ucrainene și Statele Unite au declarat că, de la începutul războiului, armata rusă a folosit, în mod repetat muniție, cu dispersie. Moscova neagă acest lucru.

Your browser doesn’t support HTML5

„Fiecare stradă este minată": pericolele ascunse încetinesc contraofensiva Ucrainei

Human Rights Watch susține într-un raport din 6 iulie că atât forțele rusești, cât și cele ucrainene au folosit muniții cu dispersie, ceea ce a dus la moartea unor civili ucraineni.

Pe de altă parte, guvernul britanic a declarat la 11 iulie că va oferi un pachet de sprijin de 50 de milioane de lire sterline (65 de milioane de dolari) pentru repararea echipamentelor și înființarea unui centru de reabilitare militară în Ucraina.

În cadrul noii tranșe de ajutor, care va fi discutată la summitul NATO din această săptămână, Marea Britanie și alți membri ai G7 vor furniza mii de cartușe suplimentare și peste 70 de vehicule de luptă și logistice.