Kirkorov obține câștig de cauză în instanță, dar încă nu are voie în Moldova

Considerat „regele pop-ului rusesc”, Filip Kirkorov este un susținător al regimului lui Vladimir Putin și al agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Cântărețul rus Filip Kirkorov a obținut câștig de cauză în procesul deschis contra Poliției de Frontieră, care, la 28 iulie 2022, i-a interzis să intre în R. Moldova. Instituția a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Hotărârea a fost pronunțată la 30 de mai de magistrata Violeta Chisilița de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, după un proces ce a durat peste un an. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în decurs de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat Europei Libere că nu sunt de acord cu decizia primei instanțe și că o vor contesta. Până la o decizie a Curții de Apel, care este executorie, Kirkorov nu are voie în continuare să vină în R. Moldova.

„Susținem că decizia de neautorizare a trecerii frontierei de stat emisă în privința reclamantului este una legală și emisă în stricta conformitate cu cadrul normativ”, a spus purtătoarea de cuvânt a instituției, Raisa Novițchi.

Kirkorov a primit refuzul de a intra în R. Moldova pe 28 iulie 2022, în timp ce venea cu o cursă aeriană de la Istanbul. Atunci, Poliția de Frontieră explicase că i-a interzis accesul în țară pentru că „nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”.

La rândul lor, avocații deputatei Marinei Tauber l-au numit drept „martor-cheie” într-un dosar în care era vizată deputata neafiliată.

Ulterior, procurorul general interimar, Dumitru Robu, afirmase că Partidul Șor, declarat neconstituțional, ar fi plătit onorarii în sumă de 260.000 de dolari artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenstern pentru a evolua la un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

De cealaltă parte, artistul rus susținea că nu are nicio legătură cu Partidul Șor și acuza autoritățile de la Chișinău că i-au interzis să intre în R. Moldova pentru că „nu au vrut să audă adevărul”.

În ianuarie 2021, Filip Kirkorov a fost interzis și în Lituania, pe motiv că ar fi „un instrument al propagandei ruse” în statele din fosta URSS.

Decizia autorităților țării baltice de a-i refuza intrarea în țară a fost menținută, în aprilie, de judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care i-au respins plângerea, afirmând că hotărârea instanțelor lituaniene s-a bazat pe informații obiective și rezonabile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te