Kolomoiski, în arest preventiv pentru 60 de zile. Va contesta și nu va plăti cauțiunea de 14 milioane de dolari

Alegerea măsurii preventive pentru Kolomoiski, Kiev, Ucraina, 2 septembrie 2023

Un tribunal din capitala Ucrainei a ordonat plata unei cauțiuni de aproape 14 milioane de dolari pentru magnatul Igor Kolomoiski, care a fost reținut sâmbătă, 2 septembrie, pentru fraudă și spălare de bani. 

Avocații lui Kolomoiski au spus că omul de afaceri va contesta decizia magistraților și nu va plăti cauțiunea, după audierile care au avut loc cu ușile închise.

Arestarea lui Kolomoiski are loc pe fundalul a ceea ce pare o intensificare a eforturilor guvernului președintelui Volodimir Zelenski privind contracararea corupției, ca răspuns la așteptările Occidentului.

Fără a-l numi pe Kolomoiski, Zelenski a mulțumit pe 2 septembrie forțelor de ordine pentru că au adus în fața justiției cazuri de durată.

„Le mulțumesc pentru hotărârea lor de a duce la un rezultat corect fiecare dintre cazurile care au fost tărăgănate timp de decenii”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Kolomoiski ajunge la tribunal, după ce a fost reținut de forțele de ordine pe 2 septembrie, 2023

Kolomoiski, un miliardar care s-a îmbogățit în anii '90 „culegând” fostele active ale statului, a fost acuzat de critici că a folosit practici de afaceri agresive, inclusiv că a trimis oameni înarmați pentru a prelua companii.

El a deținut bănci, firme energetice și alte afaceri, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina, care a susținut campania electorală a lui Zelenski în 2019. Canalele au difuzat, de asemenea, un serial de televiziune în care a jucat Zelenski, care a fost actor înainte de a deveni președinte.

Statele Unite au intentat un proces civil de confiscare împotriva lui Kolomoiski în 2020, susținând că acesta a spălat sute de milioane de dolari pentru a achiziționa proprietăți imobiliare comerciale din SUA.

În 2021, Departamentul de Stat i-a interzis lui Kolomoiski și familiei sale să călătorească în Statele Unite, acuzându-l de corupție în timp ce a fost guvernator al regiunii Dnipro în perioada 2014-2015. Acțiunile SUA au fost văzute ca un semnal pentru Kiev.

În februarie, agenți ai Biroului de Securitate Economică au efectuat percheziții la proprietățile lui Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov, într-o chestiune separată - un presupus caz de deturnare de fonduri în valoare de peste un miliard de dolari.

Miliardarul a negat orice acuzație. Anul trecut, el ar fi fost privat de cetățenia ucraineană de către Zelenski, deși nu a existat nicio confirmare de ambele părți.

Pierderea cetățeniei ucrainene - ar putea deschide calea pentru ca Ucraina să-l extrădeze pe Kolomoiski în Statele Unite, în cazul în care Departamentul de Justiție îl va acuza în cele din urmă de spălare de bani într-un caz penal. Potrivit legii, Ucraina nu-și extrădează proprii cetățeni.

### Vezi și... ### Banca națională a Ucrainei a spus că este de câteva săptămâni ținta unor atacuri ale magnatului Ihor Kolomoiski