Kremlinul exclude pentru moment negocieri Putin - Zelenski

Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire în acest moment între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru că negocierile la nivel de experți sunt oricum blocate de luni de zile.

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a media negocieri de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că Putin şi Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii ambelor părţi îşi „vor fi făcut temele".

Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor fi negocieri de pace, fie cu Ucraina sau aliații săi occidentali, dacă Rusia organizează referendumuri în regiunile ocupate, privind aderarea la Rusia.

„Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înţelegem cui îi adresează Zelenski această declaraţie: cetăţenilor Ucrainei din regiunile menţionate, sau cetăţenilor Rusiei?", a reacţionat luni Peskov, citat de Unian.

Şeful administraţiei regionale din Zaporojie (în sudul Ucrainei), Evgheni Baliţki, numit de forţele ruse, a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, a informat agenţia de presă RIA Novosti. În iunie, autoritățile pro-ruse din regiunea Herson anunțau și ele un posibil referendum pe această temă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „terorism nuclear”