Linkuri accesibilitate

Va organiza Rusia referendum în teritoriile ocupate din Ucraina?


Un camion militar rus trece pe lângă o rachetă neexplodată aflată acolo din timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia în satul Ciornobaivka, din regiunea Herson, controlată de Rusia, 26 iulie 2022.

Autoritățile instalate de Rusia în teritoriile recent ocupate din sudul Ucrainei sunt supuse unor presiuni tot mai mari din partea Moscovei și se pregătesc probabil să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în cursul acestui an, a declarat ministerul britanic al Apărării la 30 iulie.

„Este probabil ca autoritățile locale să constrângă populația să dezvăluie detalii personale pentru a alcătui registrele de vot”, a declarat ministerul într-o actualizare periodică a informațiilor.

Potrivit acestuia, Rusia clasifică zonele ocupate ca fiind sub „administrație civilă-militară” interimară.

Luna trecută, administrația militară instalată de Moscova care conduce regiunea Herson a declarat că se pregătește să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia.

Herson, port important la Marea Neagră, se află în totalitate sub control rusesc de la începutul lunii martie, la doar câteva săptămâni după ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei.

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum contestat, despre care s-a afirmat pe scară largă că a fost falsificat, rezultatele arătând că aproape 97% dintre alegători au susținut alăturarea la Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG